Zeci de mii de români suferă de intoleranţă la gluten. Regimul este extrem de costisitor
La începutul anilor 2000, o nouă modă lua cu asalt societatea românească: dieta fără gluten! Deşi eliminarea acestei proteine vegetale nu ajută la slăbit, scoaterea sa din alimentaţie oferă unui număr foarte mare de oameni şansa la o viaţă normală.
De Redactia Observator la 18.07.2019, 16:46La începutul anilor 2000, o nouă modă lua cu asalt societatea românească: dieta fără gluten! Deşi eliminarea acestei proteine vegetale nu ajută la slăbit, scoaterea sa din alimentaţie oferă unui număr foarte mare de oameni şansa la o viaţă normală.
Zeci de mii de români suferă de inoleranţă la gluten sau au boala celiacă, iar după ce sunt diagnosticaţi constată că trebuie să dea mult mai mulţi bani pe mâncare. Coşul de cumpărături al unei persoane care are probleme cu glutenul costă chiar şi cu 50 la sută mai mult decât unul normal.
În ultimii ani glutenul, dar mai ales intoleranţa la această substanţă regăsită în cerealele cu spic, au devenit cunoscute şi în România. Însă, la nivel mondial, 1% din populaţia globului suferă de o formă de intoleranţă la gluten.
Iuliana Roibu Bonoiu, preşedinte, Asociaţia Română pentru Intoleranţa la Gluten: Intoleranţa la gluten este un termen general care se foloseşte pentru afecţiunile induse de gluten. Diagnosticul de care vorbim este boala celiacă. Mai avem sensibilitatea non-celiacă şi alergia la grâu.
Pentru cei care au primit acest diagnostic există o singură soluţie: excluderea completă a alimentelor care conţin gluten. În caz contrar consecinţele pe termen lung sunt foarte grave.
Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog: Consecinţele bolii netratate pot duce la malabsorţii ale vitaminelor, anemie. Cea mai de temut complicaţie a bolii celiace este cancerul de intestin subţire. Acesta apare în general după o evoluţie a bolii în 20-30 de ani.
La nivel teoretic, toată lumea ştie ce este şi cum trebuie să se ferească de gluten. La nivel practic, bolnavii se lovesc de cele mai multe ori de ignoranţă.
Amalia Bellantoni: Ne povestesc cum merg la alte restaurante şi chelnerul îi întreabă: Ah, fără gluten? Puteţi mânca cartofi prăjiţi? Dar dacă vă aducem nişte mămăligă. Nu există această mentalitate, pregătire în restaurante. Lumea nu înţelege că oamenii acestia chiar au o boală. Noi am făcut chiar şi o cameră pentru cei care mănâncă fără gluten. Atunci când mănânci la masă, unul mănâncă pizza fără gluten şi 3-4 cu, contaminarea este inevitabilă.
De câţiva ani au apărut totuşi câteva restaurante unde bolnavii de celiachie şi cei cu intoleranţă la gluten pot mânca în siguranţă. Cu toate astea, de cele mai multe ori bolnavii aleg să îşi prepare singuri mâncarea fără gluten.
Pe rafturile supermagazinelor încet, încet au apărut şi produse semnalizate ca fiind "Fără Gluten", dar preţurile sunt destul de piperate. Pentru o dietă sigură cei ce suferă de intoleranţă la gluten trebuie să evite grâul, orzul, ovăzul şi secara, dar şi derivatele acestora.