Video Alimentele extrem de sănătoase pe care românii le evită. Preţurile îi ţin la distanţă: "Beneficiile sunt extraordinare"
Mai mult de jumătate dintre români nu cred în mâncarea bio sau nu şi-o permit. Preţurile îi ţin la distanţă pe unii, în timp ce alţii ar face un efort financiar dacă ar găsi marfă românească. Suntem, însă, pe locul şase de la coadă în Uniunea Europeană în clasamentul agriculturii ecologice.
Mâncarea bio, produsă fără pesticide şi fertilizanţi pe câmp sau aditivi alimentari în fabricile de procesare, este încă o necunoscută pentru mulţi români.
"Nu cumpăr produse bio, mai ales legumele bio nu prea înţeleg cum poate să fie o legumă bio!", "Mie mi-e egal să fiu sincer! Dacă sunt verdeţuri, prefer să le iau din piaţă decât din magazin!", ne spun oamenii.
Producţia bio în România
Piaţa produselor bio de la noi nu are mari atuuri: producţia locală este insuficientă, iar competiţia cu importurile, zdrobitoare.
- Doi influenceri au comparat prețurile unui supermarket din România cu cele din Bulgaria. "Asta spuneau mulți români"
- UE intenţionează să blocheze importul anumitor produse, urmând exemplul SUA. Alimentele vizate
- Inflaţia a coborât la 4,95% în ianuarie 2025. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
- Mişcarea de boicotare a hipermarketurilor timp de o zi a ajuns şi în România. În Croaţia a adus ieftinire la...
- Pericolul pentru sănătate ascuns în preţurile mici. Semnalele de alarmă trase de specialişti în privinţa...
"Toată activitatea în agricultura ecologică este controlată pe fiecare verigă din lanţ de la producător, procesator şi se ajunge la produsul finit. Este obligatoriu să găsim logo-ul UE pentru produsele bio, este acest dreptunghi verde care conţine o frunză desenată din steluţe albe aici are menţiunea organismului de control care certifică producătorul şi are trecută şi orginiea materiei prime", ne spune Liliana Ciobanu, director general Ecocert.
Cele mai căutate produse bio
Printre cele mai căutate produse eco româneşti se numără lactatele şi produsele derivate din lapte care au bineînţeles eticheta verde, dar şi ouăle bio sau legumele. Preţul este, însă, o barieră pentru unii români. Pe de altă parte, micii fermieri se plâng de costurile de producţie tot mai mari.
"De multe ori se face o confuzie între cultivat la ţară şi ecologic. Nu sunt deloc acelaşi lucru. Este mai scump dim mai multe cauze: creşterea TVA-ului, creşterea costurilor totale. Un produs ecologic care din start necesită mai multă manualitate la sfârşit ajunge să fie la un cost pentru consumatorul de rând un pic poate prohibitiv, dar beneficiile pentru sănătate sunt extraordinare", explică Dan Constantinescu, proprietar fermă ecologică.
Ponderea cheltuielilor cu alimente bio este infimă în bugetul românilor. Cea mai mare piață din Europa pentru produse ecologice este Danemarca, unde un localnic le alocă 500 de euro, în medie, pe an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰