"Ne vedem în august": A fost publicat ultimul manuscris al legendarului scriitor Gabriel Garcia Marquez. De ce a considerat romanul "o operă imperfectă"
Veşti bune pentru iubitorii de carte şi în special pentru cititorii romanelor scrise de legendarul Gabriel Garcia Marquez. În întreaga lume, inclusiv în România, a fost publicat ultimul manuscris al autorului, "Ne vedem în august". Cel puţin la fel de interesantă este însă povestea din spatele cărţii. Autorul a scris romanul, dar deşi îl încheiase nu a vrut să-l scoată pe piaţă. A refuzat pentru că... îl considera imperfect. Şi uite aşa au trecut 15 ani. Fiii lui Marquez au decis că opera merită să vadă lumina tiparului.
De Antonia Gasparovici la 07.03.2024, 22:06Primele rânduri ale cărţii au fost aşternute pe hârtie în 1999. Romanul a primit aprobarea editorului încă de pe atunci, dar autorul nu a vrut sa îl publice. Scriitorul s-a stins din viaţă 5 ani mai târziu. Aşa se face că manuscrisul a rămas timp de alţi 10 ani în arhiva bibliotecii Austin din America, până când familia a decis că opera trebuie să ajungă la cititori.
"Ne vedem în august", ultimul roman al lui Gabriel Garcia Marquez
"Este un roman mic, comparabil cu muzica de cameră. Dacă vă plac cvartetele lui Beethoven, eu l-aş aminti aici... Un cvartet. Acest cvartet are o delicateţe, un porţelan foarte rafinat", spune Alexandru Skultety, redactorul cărţii.
Nici data de lansare a romanului nu a fost aleasă întâmplător. Ieri, 6 martie, autorul ar fi împlinit 97 de ani. "Ne vedem în august" redă povestea Anei Magdalena Bach, o femeie de vârstă mijlocie care are o nouă aventură amoroasă în luna august a fiecărui an, când călătoreşte pe insula unde este îngropată mama ei
- "S-ar putea prăbuși blocul". Scriitorul Daniel Iancu a fost reclamat de vecini pentru că are prea multe cărţi
- Afacerea online începută de Gabriela şi Alexandra cu doar 2.000 de euro. Totul a pornit de la o pasiune: "Ne...
- A bătut vântul în bibliotecile din ţară de Ziua Națională a Lecturii. Specialiştii ne recomandă să citim...
"Este unic acest roman, are un loc aparte în creaţia sa prin viziunea surprinzătoare pe care o are autorul. Eroina lui este protagonistă absolută: o femeie puternică, ştie să îşi asume personalitatea, sentimentele, dorinţele, eliberându-se de prejudecăţi şi inhibiţii", spune Tudora Şandru Mehedinţi, traducător.
"E diferită prin faptul că este o operă târzie, cea mai târzie. Dar cred că e foarte importantă pentru fani. Cred că oricine iubeşte operele unui scriitor îşi doreşte să mai citească ce a rămas, un manuscris neterminat", este de părere Marius Chivu, critic literar.
Columbianul Gabriel Garcia Marquez are zeci de milioane de cititori în întreaga lume, iar cărţile sale au fost traduse în zeci de limbi. "Eu l-aş descrie etern şi oricum readus la viaţă prin acest roman inedit", spune Tudora Şandru Mehedinţi, traducător.
Gabriel Garcia Marquez a obţinut în 1982 Premiul Nobel pentru literatură. Printre cele mai populare opere ale sale sunt "Dragoste în vremea holerei" şi "Un veac de singurătate".