Antena Meniu Search
x

Video A bătut vântul în bibliotecile din ţară de Ziua Națională a Lecturii. Specialiştii ne recomandă să citim cel puţin şase minute pe zi

A bătut vântul şi astăzi prin multe biblioteci, chiar dacă a fost ziua naţională a lecturii. 11 milioane de români recunosc - nu au citit niciun roman în ultimul an. Lucrurile nu se pot schimba, însă, dacă lăsăm doar profesorii să îndemne copiii să pună mâna pe carte o dată pe an. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 15.02.2024, 21:14

Vezi și

În sala de lectură a bibliotecii judeţene de la Timişoara era un singur cititor, la ora prânzului, în ziua naţională a lecturii. 

Cititor: Eu vin săptămânal, pentru câteva ore pe zi. E old-school, dar e un mediu potrivit, îmi place mult dezvoltarea personală, îmi plac scriitorii internaţionali.

A bătut vântul în bibliotecile din ţară de Ziua Națională a Lecturii

Iulia Pop - reporter Observator: "vre zgâtie de fată, care-i gura nu-i mai tace, ca sticelţii întoarce capu, când încolo, când încoale..." un sondaj recent arată că un român citeşte mai puțin de cinci minute pe zi, iar aproape 70 % spun că nu au citit nicio carte în ultimul an. Specialiștii spun că e nevoie doar de 6 minute de lectură pe zi pentru a vedea schimbări radicale la nivelul creierului sau pentru a reduce nivelul stresului cu 68%.  

Pe acelaşi subiect

Tudor Creţu - Manager Biblioteca Judeţeană Timiş: A face din citit o activitate permanentă înseamnă a-ţi lucra mintea în sensul permanent, este un fel de mentenanţă neuronală, mentală, sufletească.

În Timiş, familiile fără posibilităţi materiale au primit cărţi pe care să le citească celor mici.

Ziua Naţională a Lecturii este celebrată de doi ani pentru a încuraja copiii să citească, într-o epocă a schimbărilor care ameninţă cărţile tipărite. 

Discuţie profesor – copii: - În ce format citim azi?

- Pentru mine, biblioteca are miros. E un sanctuar. Eu, unul, prefer să mă uit la filme, de exemplu sau PDF. 

- Eu propun şi prin mijloacele online. Dacă vrei să citeşti. E important să citeşti.

15 februarie a fost aleasă Ziua naţională a lecturii pentru că reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi: Titu Maiorescu, fondatorul unei importante societăţi culturale, şi Spiru Haret, părintele sistemului de educaţie modern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » A bătut vântul în bibliotecile din ţară de Ziua Națională a Lecturii. Specialiştii ne recomandă să citim cel puţin şase minute pe zi