Premiile Oscar 2023. Cele mai bune filme ale anului: lista completă a câștigătorilor, anunţată la Los Angeles
Premiile Oscar 2023. În noaptea de 12 spre 13 martie are loc cea de-a 95-a ediţie a galei premiilor Oscar, decernate de Academia Americană de Film pentru cele mai bune realizări cinematografice ale anului 2022. Festivitatea se ține în Los Angeles, la Dolby Theatre, și va începe la ora 02:00 ora României. Peliculele "Everything Everywhere All at Once", "All Quiet on the Western Front" şi "Banshee of Inisherin" sunt favorite la marele premiu Oscar.
De Redactia Observator la 12.03.2023, 21:48Vedetele de la Hollywood vor păşi pe un covor de culoarea şampaniei la gala din acest an a premiilor Oscar, ce va avea loc duminică seara la Dolby Theatre din Los Angeles.
Organizatorii celei de-a 95-a ediţii a celei mai prestigioase ceremonii a industriei cinematografice au renunţat la covorul roşu tradiţional pentru prima dată din 1961, iar intrarea vedetelor este acoperită de un cort întunecat care va conferi aspectul unui farmec nocturn, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Premiile Oscar 2023 încep la ora 02:00, ora României
Spectacolul va începe la ora 24:00 GMT luni şi va fi transmis în direct de reţeaua ABC a Walt Disney Co. Gazdă va fi pentru a treia oară comediantul Jimmy Kimmel. În cazul unei răsturnări de situaţie neaşteptate va fi prezentă o echipă de intervenţie, formată după ce, anul trecut, Will Smith l-a pălmuit pe Chris Rock pe scenă.
- Premiile Oscar 2023. ''Everything Everywhere All At Once'', marele favorit al galei. Luptă strânsă la categoria...
- Premiile Oscar 2023. Motivul pentru care covorul roşu, un adevărat simbol al galei, a fost înlocuit cu unul de...
- Premiile Oscar 2023. Ce măsuri de siguranţă au luat organizatorii galei, după ce Will Smith l-a pălmuit pe Chris...
Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice speră să treacă de incidentul de la gala precedentă şi să organizeze un spectacol strălucitor, cu elemente noi, pentru a atrage telespectatori mai tineri şi pentru a creşte audienţele TV în scădere.
Anul trecut, audienţa televizată a premiilor Oscar a fost a doua cea mai scăzută din istorie, cu 16,6 milioane de telespectatori. Una dintre noutăţi sunt codurile QR care vor fi afişate pe ecranele televizoarelor înainte de pauzele publicitare, cu linkuri către videoclipuri de două-trei minute despre candidaţi, care i-ar încuraja pe telespectatori să se uite în continuare la televizor.
Nominalizări la Premiile Oscar 2023
Nominalizările la cele 23 de categorii au fost anunţate la 24 ianuarie 2023 de către actorii Riz Ahmed şi Allison Williams. Filmul cu cele mai multe nominalizări, în număr de 11, este comedia-dramă "Everything Everywhere All at Once", regizată şi produsă de Daniel Kwan şi Daniel Scheinert. Pe locul al doilea se află peliculele "All Quiet on the Western Front" şi "Banshee of Inisherin", fiecare cu 9 nominalizări, urmate de "Elvis", cu una mai puţin.
Etapa nominalizărilor a adus cu sine numeroase recorduri şi premiere. Este prima dată când două continuări, "Avatar: the Way of Water" şi "Top Gun: Maverick", se întrec la categoria Cel mai bun film în cadrul aceleiaşi ediţii a Oscarurilor. În premieră, nici unul dintre cei cinci candidaţi pentru titlul de Cel mai bun actor, nu mai fusese nominalizat la această categorie până acum. Compozitorul John Williams, în vârstă de 90 de ani, a devenit cea mai vârstnică persoană nominalizată la Oscar şi tot el a devenit persoana în viaţă cu cele mai multe nominalizări la Oscar, în număr de 53.
Steven Spielberg a devenit primul regizor nominalizat la categoria Cel mai bun regizor de-a lungul a şase decenii. După 43 de ani, Judd Hirsch a primit a doua sa nominalizare la Oscar, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar. Actriţa Angela Bassett a intrat în istoria premiilor Academiei de film americane după ce a devenit prima vedetă din universul cinematografic Marvel nominalizată la Oscar într-o categorie de interpretare, graţie rolului său din filmul ''Black Panther: Wakanda Forever''.
Cel mai bun film va fi desemnat dintre următoarele zece titluri
- "All Quiet on the Western Front",
- "Avatar: The Way of Water",
- "The Banshees of Inisherin",
- "Elvis",
- "Everything Everywhere All At Once",
- "The Fabelmans",
- "Tár",
- "Top Gun: Maverick",
- "Triangle of Sadness",
- "Women Talking";
Nominalizări la categoria Cel mai bun regizor
- Martin McDonagh pentru "The Banshees of Inisherin";
- Daniel Kwan şi Daniel Scheinert - "Everything Everywhere All at Once";
- Steven Spielberg - "The Fabelmans";
- Todd Field - "Tár";
- Ruben Östlund - "Triangle of Sadness";
Nominalizări la categoria Cel mai bun actor
- Austin Butler pentru rolul Elvis Presley din filmul "Elvis";
- Colin Farrell pentru rolul Pádraic Súilleabháin din "The Banshees of Inisherin";
- Brendan Fraser pentru rolul Charlie din "The Whale";
- Paul Mescal pentru rolul Calum Paterson din "Aftersun";
- Bill Nighy pentru rolul Rodney Williams din "Living";
Nominalizări la categoria Cea mai bună actriţă
- Cate Blanchett pentru rolul Lydia Tár din filmul "Tár";
- Ana de Armas pentru rolul Norma Jeane Mortensen / Marilyn Monroe din filmul "Blonde";
- Andrea Riseborough pentru rolul Leslie Rowlands din "To Leslie";
- Michelle Williams pentru rolul Mitzi Schildkraut-Fabelman din "The Fabelmans",
- Michelle Yeoh pentru rolul Evelyn Quan Wang din "Everything Everywhere All at Once";
Oscarurile onorifice vor fi înmânate regizoarei şi producătoarei Euzhan Palcy, compozitoarei Diane Warren şi regizorului Peter Weir, în timp ce actorul şi regizorul Michael J. Fox va primi premiul umanitar "Jean Hersholt".
Oscar 2023. Rihanna va cânta ''Lift Me Up'' din filmul Black Panther: Wakanda Forever
Printre spectacolele muzicale ale serii, superstarul pop Rihanna va cânta melodia nominalizată ''Lift Me Up'' din filmul Black Panther: Wakanda Forever.
Producătorii au declarat că plănuiesc să sărbătorească revenirea cinematografiei din ultimul an, o revenire despre care unii credeau că nu se va mai întâmpla, având în vedere că streaming-ul a luat amploare în timpul pandemiei de COVID-19.
Câştigătorii sunt votaţi de cei aproximativ 10.000 de actori, producători, regizori şi artizani ai filmului care fac parte din Academia de Film, transmite Agerpres.
Precedenta ediţie a galei premiilor Oscar s-a desfăşurat la 27 martie 2022
Lungmetrajul "CODA" a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. Pelicula, regizată de Sian Heder, obţinuse deja, în 2022, premiile decernate de Sindicatul actorilor americani şi Sindicatul producătorilor americani. Jessica Chastain a triumfat la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, graţie interpretării sale din filmul "The Eyes of Tammy Faye", iar Will Smith a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea sa din lungmetrajul "King Richard".
În 2021, ceremonia s-a desfăşurat în ziua de 25 aprilie, după ce a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei de COVID-19. Marele câştigător al galei a fost lungmetrajul "Nomadland", care a triumfat la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie (Chloe Zhao) şi Cea mai bună actriţă în rol principal (Frances McDormand).
Primele premii ale Academiei Americane de Film, numite ulterior "Oscar", au fost acordate la 16 mai 1929, notează site-ul oscar.go.com, iar ceremonia a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt.
După acea primă ediţie, ceremoniile de decernare a Premiilor Oscar au avut loc la hotelurile Ambassador şi Biltmore, dar pe măsură ce evenimentul devenea tot mai grandios, sălile care îl găzduiau deveneau neîncăpătoare. Aşa se face că a fost mutat în diferite locuri, iar începând cu anul 2002, gala Oscarurilor are loc la Teatrul Dolby, numit, iniţial, Teatrul Kodak, notează site-ul www.oscars.org.
Ce reprezintă statueta Oscar
Statueta care se înmânează câştigătorilor reprezintă un cavaler cu o sabie care stă pe o rolă de film cu cinci cadre, reprezentând categoriile iniţiale ale Academiei: actorii, scenariştii, regizorii, producătorii şi tehnicienii.
Mult râvnita statuetă a Oscarurilor măsoară 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârşitul anilor '20, în urma creării Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice (Academia Americană de Film), în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer. A fost concepută de directorul artistic Cedric Gibbons şi lucrată de sculptorul George Stanley.