A cincea zi de PROTESTE în Piaţa Universităţii: Peste 3.000 de oameni au ieşit în stradă
Peste 3.000 s-au adunat în Piaţa Universităţii, sâmbătă, în a cincea zi de proteste, ziua în care şapte persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv au murit, iar numărul celor decedaţi în urma tragediei din 30 octombrie a ajuns la 39
De Redactia Observator la 07.11.2015, 22:31Peste 3.000 s-au adunat în Piaţa Universităţii, sâmbătă, în a cincea zi de proteste, ziua în care şapte persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv au murit, iar numărul celor decedaţi în urma tragediei din 30 octombrie a ajuns la 39
UPDATE 22:10 Protestatarii adunaţi în Piaţa Universităţii au început să plece
În piaţă mai sunt aproximativ 2.000 de persoane, care stau dispuse în grupuri, fiecare grup având mesajele sale, astfel că sunt scandări diferite în acelaşi timp.
Unii continuă să strige "Toate partidele, aceeaşi mizerie", alţii cer ca preşedintele Iohannis să vină în mijlocul lor, unii spun că ar fi trebuit să se coaguleze nişte lideri ai mulţimii, alţii sunt în continuare de părere că în piaţă nu trebuie să fie lideri.
De asemenea, oamenii îşi exprimă prin scandări sau pe pancarte doleanţe foarte diverse, de la "Vrem spitale, nu catedrale", la "Confiscarea averilor ilicite", "Depolitizarea justiţiei", "Guvern de tehnocraţi" sau "Alegeri anticipate".
Totodată, protestarii nu uită de tragedia care a declanşat aceste manifestaţii şi mai scandează din când în când "Colectiv" şi "Solidaritate".
UPDATE 20:00 Protestatarii au blocat bulevardul Bălcescu
Protestatarii, care au stat grupaţi aproximativ două ore în zona fântânii de la Universitate şi în faţa Teatrului Naţional, au ocupat şi strada, circulaţia fiind blocată atât spre Piaţa Romană, cât şi spre Unirii.
Manifestanţii scandează "Colectiv, Colectiv", "Afară, afară cu mafia din ţară", "Solidaritate" şi "România, trezeşte-te" şi au pancarte pe care scrie "Deşteaptă-te, române, că ai început să mori pe bune", "Punctul 8 de la Timişoara, depolitizarea justiţiei" şi "Şcoli, nu catedrale".
Unii dintre cei aflaţi în stradă cer desfiinţarea partidelor politice. Un bărbat în vârstă de 40-50 de ani le-a cerut protestatarilor să vină să ia cuvântul şi să rămână uniţi: "Oameni buni, haideţi să nu facem bisericuţe", li s-a adresat el protestatarilor.
Un alt bărbat, mai în vârstă, le-a spus tinerilor să nu repete greşelile generaţiei sale: "Să nu ştiţi numai de călău şi de bici, cum am ştiut noi".
Unii dintre cei aflaţi în stradă şi-au exprimat nemulţumirea faţă de consultările de la Cotroceni.
UPDATE 19:30 Aproximativ 500 de oameni s-au adunat la fântâni, lângă Facultatea de Arhitectură, în vreme ce alţi 400 se află în faţa Teatrului Naţional. Carosabilul nu este blocat la această oră.
Oamenii au venit în Piaţa Universităţii la fel ca şi în zilele precedente, în urma mobilizării pe paginile de socializare, şi s-au strâns în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional.
_________________________________________
Oamenii au venit în Piaţa Universităţii la fel ca şi în zilele precedente, în urma mobilizării pe paginile de socializare, şi s-au strâns în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional.
În apropierea fântânii de la Universitate, manifestanţii au legat un şnur tricolor, pe care oamenii care vin prind hârtii cu diverse mesaje: "Confiscarea averilor ilicite", "Nu parlamentari cu dosare penale", "Vrem acasă diaspora", "Demisia Parlamentului", "Alegeri anticipate", "Vrem spitale, nu ONG-uri Sorosiste, "Taxe pentru BOR, musulmani şi cultul mozaic", "Nu vaccinărilor impuse", "Guvern de tehnocraţi şi parlamentarii schimbaţi", "Nu mai votez niciun partid!", "Parlament nou, comun, Bucureşti - Chişinău. Unire!", "Reactualizarea punctului 8 de la Timişoara", "Fără moschee".
În jurul fântânii de la Universitate sunt puse lumânări, împreună cu mesaje precum: "Noi suntem revoluţia păcii", "Toţi cei răniţi la Colectiv să fie trimişi în străinătate, pentru cel mai bun tratament, pe banii Ministerului Sănătăţii, adică ai noştri".
Unii dintre manifestanţi cer, la anumite intervale de timp, să fie păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul Colectiv.