A plecat și singurul tractor care mai "protesta" în Piaţa Constituţiei. Transportator: "Suntem sufocaţi de ucraineni"
Sute de fermieri şi transportatori au ieşit din nou în stradă, pentru a 13-a zi. Spun că nu renunţă la proteste, iar hotărârea lor a scurtat vacanţa senatorilor. Şedinţa extraordinară s-a transformat însă într-un adevărat circ. La Mureş, ministrul Agriculturii a reuşit să-i convingă pe protestatari să renunţe pentru moment la manifestaţii. Florin Barbu a anunţat şi că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură.
De Cosmina Balint la 22.01.2024, 19:36- Cătălin Vanciu, protestatar: Pentru cerealele din Ucraina, o dată, după aia pentru asigurări, că au crescut. Impozitul iar a crescut foarte mult. Şi un suc la magazin e 15 lei, de la 7 lei cât era odată.
- George Iacşa, protestatar: Subvenţiile noastre sunt mult mai mici ca subvenţiile din Europa.
Fermieri şi transportatori din toată ţară au continuat să spună ce-i doare
Între timp, primesc promisiuni şi sancţiuni: preţuri mai mici la RCA, carburanţi, parcări.
- Laura Căpitanu, reprezentantă firmă de transport: Nemulţumirea noastră e că am început să primim amenzi, toţi cei care am participat la protest. Bănuiesc că şoferii noştri o să rămână fără permise. Mi se pare un abuz pentru un drept pe care ni l-am exercitat.
- Cosmina Balint, reporter Observator: Protestatarii vin rând pe rând aici, la Afumaţi, cu tractoare şi capate de TIR. Le parchează de o parte şi de alta a drumului, însă fără a bloca circulaţia.
- Circ în Parlament, pe tema ordonanţelor pentru fermieri şi transportatori. Diana Şoşoacă, oprită abia după ce...
- Cum a eşuat cel mai mare miting din Bucureşti. Singurul protestatar prezent în Piaţa Constituţiei era chiar...
- Un singur tractor în Piaţa Constituţiei, unde erau aşteptaţi 5.000 de oameni cu 200 de utilaje. Explicaţiile...
- Protestul fermierilor şi al transportatorilor, în Piaţa Constituţiei: doar un TIR şi un tractor, până acum....
Nea Constantin are 83 de ani şi a venit la Afumaţi din Vrancea. A trăit o viaţă din agricultură, dar acum spune că greutăţile l-au adus la sapă de lemn.
- Constantin Crăciun, protestatar: Nu avem camere agricole, nu ne putem asocia. Vrem şi noi să avem un congres, cum au parlamentarii, o dată pe an al ţăranilor, şi acolo să-i chemăm pe domnul ministru, pe domnii parlamentari, să-i întrebăm ce au făcut ei în anul respectiv.
- Vasile Clapov, protestatar: Dacă noi plecăm în masă şi ne constrâng, toţi bugetarii mor de foame! Deci am fermă, deşi că am furaje de 100 de vaci, am o teamă, am o nesiguranţă. Să produc scump, vin iar curent, vin iar facturi, TVA, conturi blocate, te zăpăcesc de cap. Păi, nu mai spun iar birocraţia, când ajungi şi pe la uşi să baţi că te îngrozeşti!
Deşi au primit de săptămâna trecută aprobare să intre timp de trei zile în centrul Capitalei, protestatarii au rămas neclintiţi.
- Cosmina Balint, reporter Observator: Este a doua zi de protest aici, în Piaţa Constituţiei. Însă, la fel ca ieri, nu e nici urmă de om ori de utilaje. Dacă în prima zi era totuşi un tractor, acum nu vedem decât parcarea goală.
- Ciprian Melinte, administrator firmă de transport: Protestul nostru este la Afumaţi. Rămânem paşnici, protestăm paşnic, dar vom rămâne ferm pe poziţii.
Pentru fiecare zi de protest, Primăria Capitalei pierde 20.000 de lei pentru că ţine parcarea din Piaţa Constituţiei goală.
Revendicările protestatarilor
- diminuarea tarifelor RCA
- motorină subvenționată de către stat
- interzicerea tranzitului şi importurilor de cereale din Ucraina
- fluxuri separate UE şi non-UE
- scutire taxă CAS
sursa: Comunicat Agricultorii şi transportatorii protestatari
Peste 70 de revendicări au oamenii, printre care scăderea tarifelor la RCA, subvenţionarea motorinei, interzicerea tranzitului şi importului de cereale ucrainene şi introducerea fluxurilor separate, inclusiv în portul de la Marea Neagră.
- Andreea Filip, reporter Observator: Şoferii care vin să ridice containere din port ajung să primească programarea la dană chiar şi în două zile, iar timpul de aşteptare în terminal poate fi de 4 ore, în funcţie de volumul de muncă. În aceste condiţii, transportatorii se plâng de lipsa infrastructurii, a parcărilor şi a altor facilităţi. Totul în contextul în care, spun ei, plătesc mii de lei taxe pe an.
- Cristian Stoica, transportator: Este vorba de taxele practicate de către Administraţia Porturilor Constanţa şi, mai exact, despre licenţa de lucru în zona liberă care costă aproximativ 4200 de lei pe an şi de taxa de intrare de zi cu zi, care este la 58 de lei. Aceste taxe nu se regăsesc în niciun port din Europa. Mai nou, de la 1 ianuarie, dar încă nu a intrat, teminalul din spatele nostru şi anume CSCT-ul doreşte să introducă o taxă de acces care este de 10 euro pentru fiecare intrare în terminal.
- Cristian Moise, reprezentant firmă de transport containere: Suntem sufocaţi de ucraineni. Gândiţi-vă, noi suntem undeva la 300 de maşini, maxim 400 active. Dânşii au venit undeva cu 1500. Terminalul este acelaşi. Nu s-a supradimensionat că nu au cum.
- Augustin Hagiu, consultant în transporturi: Oamenii ăştia nu au niciun fel de servicii. De abia au reuşit să facă barierele să se ridice ca lumea, ca la mall, cu cititorul pe numărul de înmatriculare.
Între timp în Senat s-au încins spiritele
- Diana Şoşoacă, senatoare independentă: Sunteţi cei care v-aţi bătut joc de fermieri. Înţeleg că aveţi nişte aranjamente pe aici cu prefectul ăla, Haplică Căcăcă... Că toţi sunteţi că-că-că. Ăsta este adevărul. Ca să pot să mă duc după linia domnului Ciolacu, "cred că, că, că, cred, cred, că..." cam aşa se vorbeşte în Parlamentul României şi de prim-ministrul dumneavoastră.
- Lucian Romaşcanu, senator PSD: Nu există legislaţie care să permită oprirea pe teritoriul României a vreunul bob de grâu ucrainean, iar restul, dacă există aşa ceva, se cheamă contrabandă. Fermierii sunt o prioritate.
- Relu Fenechiu, senator PNL: Niciodată Partidul Naţional Liberal nu s-a opus unei discuţii serioase legate de probleme cu care se confruntă economia, societatea românească. Însă, în momentul de faţă, suntem în faţa unei cereri care nu face nimic altceva decât să-şi dorească să politizeze o şedinţă a Senatului.
Aflat la Mureş, după trei ore de discuţii, ministrul Agriculturii i-a convins pe fermieri să renunţe pentru moment la proteste. În plus, a anunţat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură.
- Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Ar fi bine să plecăm acasă dacă nu puteam rezolva această problemă pentru fermierii din întreaga Uniune Europeană.
Mâine, miniştrii Agriculturii din Uniune se vor întâlni pentru noi discuţii. Polonia a obţinut concesii din partea UE pentru a controla exporturile de alimente din Ucraina