A venit tocmai de la Timişoara să-şi ia copilul acasă din tabăra din Harghita. O mamă, alertată după ce a auzit că mai mulţi copii au toxiinfecţie alimentară
Nici n-au început bine taberele de vară ale elevilor, că au şi apărut problemele. Zeci de copii, cazaţi la pensiuni în locuri diferite din ţară, Suceviţa şi Lacu Roşu, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie. Cei mici s-au plâns de dureri puternice de burtă, vărsături, febră şi greaţă. De teamă că situaţia s-ar putea înrăutăţi, profesorii au cerut ajutorul medicilor. Panicaţi, unii părinţi au bătut jumătate de ţară să-şi ia copiii acasă.
De Redactia Observator la 06.07.2022, 20:0940 de copii şi adolescenţi din Bucureşti, elevi de clasa a patra şi de liceu, erau în vacanţă la Suceviţa. O tabăra care a început cu mult entuziasm duminică şi s-a sfârşit după doar două zile, direct la spital. 14 dintre elevi au început să se simtă brusc rău.
S-au plâns de dureri de burtă, greaţă, vărsături şi dureri puternice de cap. Însoţitorii care îi aveau în grijă au crezut, iniţial, că e vorba de o insolaţie.
Îngrijitoare: Am fost şi plecaţi în excursie, a fost cald, foarte cald.
Reporter: Astăzi unde aţi fost plecaţi în drumeţie?
- 13 copii au ajuns la spital după ce au mâncat cartofi prăjiți cu șnițel şi brânză de burduf, într-o...
- Produsele BIO care ne pot îmbolnăvi. Mai mulţi români au cumpărat mâncarea deja stricată: de ce nu pot face...
- 21 de elevi de la un colegiu de prestigiu din Slatina au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară. Reacţia...
Îngrijitoare: La Putna!
Cu toţii mâncaseră cartofi prăjiți cu șnițel de pui şi brânză de burduf.
Îngrijitoare: Au mâncat cu toţii acelaşi lucru. De dimineaţă ceva brânzică.
Îngrijoraţi că starea lor s-ar putea agrava, profesorii au sunat la 112 şi au cerut ajutorul medicilor. Opt ambulanţe au ajuns de urgenţă în tabără.
Reporter: Cum erau copiii când aţi ajuns?
Mihaela Lebădă, medic Sunt bine, sunt bine copiii. Sunt stabili.
Reporter: Ce simptome aveau?
Mihaela Lebădă, medic Vărsături, diaree.
Zeci de copii, intoxicaţi în tabere
Dr Alina Cigoli - purtator de cuvant Spitalul municipal Rădăuţi: Se vor recolta probe din lichidul de vărsătură şi examen coprazitologic pentru a stabili care este germenul care a adus această toxiinfecţie alimentară.
Trei dintre elevi au rămas internaţi peste noapte la spitalul din Rădăuţi.
Mamă: Nu e nimic îngrijorător, doar că voiam să evităm alte probleme îi luăm şi mergem la Bucureşti. Sunt bine el şi toţi colegii lui. Din grupul lui, toţi sunt bine.
Inspectorii sanitari fac anchetă.
Bianca Bichiu consilier la Departamentul Relaţii cu Publicul din cadrul DSP Suceava: Au fost recoltate nouă probe de aliment, o probă de apă, cinci teste de satubritate. Problele recoltate sunt în lucru. Aşteptăm rezultatul acestor probe pentru a stabili cu exactitate care a fost cauza producerii acestui eveniment.
Proprietarul pensiunii se spală pe mâini.
Proprietar pensiune: Nu ştim din ce vină a fost. Ei au avut şi alte activităţi în zona Humorului, au fost plecaţi la piscină. Şi acolo au putut consuma diverse produse.
A fost alertă şi în Harghita, la o pensiune din Lacu Roşu. Douăzeci de copii de până în 13 ani au început să se simtă rău. 15 dintre ei au ajuns la spital pentru tratament.
Nagy Anna Maria medic primar secția pediatrie: O stare de toxiinfecţie alimentară. Toate simptomele presupun acest diagnostic. Au greaţă, vărsături, temperatură.
Violeta Bontilă, director C. D Loga liceu Timişoara: Toată situaţia a escaladat după cină. Am înţeles că au primit pâine prăjită, ceai, dar au primit şi mămăliguţă cu brânză şi smântână.
Cu gândul la ce e mai rău, mama unui copil a venit tocmai de la Timişoara să-şi ia copilul acasă.
Damian Consola, mama copilei: Probabil de la ceva mâncare, nici nu ştim exact. Copila mea se simte bine. a avut puţinp febră. Am decis să o duc acasă pentru că sunt cadru medical şi ştiu să mă ocup de ea.
Din fericire, niciun copil nu a rămas internat în spital. După sperietura zdravănă, toţi elevii s-au întors acasă.