Aeroportul din Cluj va fi extins pentru a face față volumului de călători. Lucrările vor fi realizate de firma care l-a construit și pe cel din Brașov
Veste bună pentru cei care călătoresc de pe aeroportul din Cluj. Aglomeraţia şi cozile din perioada de vârf ar putea deveni istorie şi asta pentru că Terminalul Plecări va fi extins. Numărul tot mai mare de pasageri, estimat la trei milioane până la sfârşitul acestui an, a făcut ca terminalul actual, construit în 2007, să devină neîncapător. Lucrările vor fi gata anul viitor şi vor fi executate de aceeaşi firmă care a făcut Aeroportul din Braşov.
De Alex Prunean la 20.06.2023, 18:29- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Aglomeraţia, timpii mari de aşteptare şi uneori chiar statul pe jos în sălile mari şi reci nu vor mai face parte din peisajul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj. Terminalul plecări va fi mărit, astfel încât să ţină pasul cu numărul tot mai mare de pasageri.
Alex Prunean, reporter Observator: "În urma lucrărilor care vor dura doar 9 luni, actualul terminal va fi extins pe 2 laturi cu 7.200 mp. Vor fi construite două noi porţi de îmbarcare pentru zborurile externe şi una pentru cele interne."
Anul acesta, până în luna mai, peste un milion de oameni au zburat de la Cluj, iar până în decembrie, numărul ar urma să ajungă la trei milioane de pasageri. Un motiv de mândrie, dar şi de îngrijorare, deoarece capacitatea terminalului va atinge limita maximă.
De ce este nevoie de această extindere?
- Noul Aeroport din Braşov funcţionează doar 12 ore pe zi. Zborurile care ajung după 19:00 sunt trimise la...
- Primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani, deschis oficial după 15 ani
- Primul aeroport construit "de la zero" în ultimii 50 de ani. Suma uriaşă plătită pentru proiectul din Braşov
David Ciceo, director al aeroportului: "Prin acest proiect se asigură condiții corespunzaoare în orele de varf. Avem o creștere importantă a suprafeței pentru plecările externe și cu cele două noi filtre de securitate, unde nu se scot lichidele și electricele mari, va fi o îmbunătățire semificativă."
Lucrările vor fi realizate de cei care au construit şi aeroportul din Braşov şi trebuie finalizate în timp record, până în februarie 2024. Ele vor include şi extinderea platformei de staţionare a avioanelor.
Ioniţă Ionuţ, reprezentant al constructorului: "Dacă e să vorbim strict de volume, și mă limitez la partea de construcții, aproximativ 1.100 tone confecții metalice, aproximativ 3.000 de tone de beton, aproximtiv 260 de tone de oțel beton, deci cantități mari într-un volum de timp mic și, sigur, absolut toată partea de instalații."
Pasageră: "Da, am prins și perioade mai aglomerate. Foarte bine, e nevoie".
Până la finalizarea lucrărilor, plecările se vor realiza dintr-un terminal provizoriu amenajat din containere modulare (este video de la ei cu containerele. Costul total al noului terminal este de 365 milioane lei, iar o parte din bani provin de la Uniunea Europeană.