Antena Meniu Search
x

Video Primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani, deschis oficial după 15 ani

Zi importantă la Braşov. Astăzi se deschide primul aeroport construit de la zero, din ultimii 50 de ani.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 15.06.2023, 09:16

Este primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani, un aeroport cu o pistă de 2820 de metri lungime şi 45 de metri lăţime.

15 ani de la construirea sa

Sunt mai bine de 15 ani de când a început acest proiect poticnit de nenumărate ori şi iată-ne în ziua în care peste mai puţin de o oră ar trebui să sosească primul zbor de la Bucureşti, un zbor demonstrativ, pentru că mai apoi după-amiaza pe acest aeroport să aterizeze prima cursă de linie.

Este o investiţie de arpoximativ 150 de milioane de euro, o investiţie cu care localncii, turiştii ne aşteptăm să schimbe radical economia, societatea, turismul din centrul ţării. Începând de astăzi, 15 iunie, Aeroportul Internaţional Ghimbav este operaţional. 

Pe acelaşi subiect

Prima cursă cu oficialităţi

Prima cursă care aterizat joi dimineaţă pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost un avion TAROM având la bord mai multe oficialităţi şi pilotat de fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu. Noua aerogară este dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligaţi să scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână. Aeroportul beneficiază de controlul la distanţă al zborurilor. Cursa inaugurală, dar şi celelalte curse care vor decola şi ateriza în Braşov sunt dirijate de la 400 de km distanţă, din Centrul ROMATSA Arad.

”La ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Personalităţi ale vieţii politico-sociale din ţara noastră, de la preşedintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii şi Franţei şi alţi oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la AIBG”, conform unei postări de pagina de Facebook a preşedintelui CJ Braşov Adrian Veştea, ministru desemnat al Dezvoltării.

Cu acest prilej, Dumitru-Dorin Prunariu va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Braşov. Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi ministru desemnat al Dezvolării, cel de numele căruia se leagă această realizare remarcabilă a judeţului Braşov, a fost şi el prezent în aeronava TAROM.

Compania TAROM anunţă efectuarea primului zbor cu destinaţia Aeroportului Internaţional Braşov.

”Cursa de inaugurare a primului aeroport din Braşov a fost efectuată cu o aeronavă charter TAROM, marcând astfel această premieră într-o manieră simbolică: prima companie aeriană din istoria României deschide primul aeroport internaţional din istoria Braşovului”, transmite compania.

”Întreaga echipă TAROM este onorată de efectuarea zborului inaugural pe Aeroportul Internaţional Braşov. Am răspuns la această invitaţie pentru că este firesc ca primul aeroport din istoria Braşovului şi primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani să fie inaugurat de prima companie aeriană din istoria României”, a declarat Monica Cramer, Director Comercial al operatorului naţional de transport aerian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani, deschis oficial după 15 ani