Afacerea pentru care Oana și Bogdan au renunțat la munca de birou, afectată de caniculă. Cum vor să prevină pagubele: "Ca sauna finlandeză în timpul ierinii"
Fermierii îşi măresc cheltuielile pentru a salva recoltele. Sisteme de irigaţii sunt forjate zi şi noapte pentru a face faţă temperaturilor ridicate din solarii, care pot ajunge şi la 55 de grade Celsius la amiază. Lupta împotriva caniculei nu este doar costisitoare, ci şi nedreaptă. Un sfert din producţie este compromisă, în ciuda eforturilor.
De Redactia Observator la 23.07.2024, 17:52Oana şi Bogdan au dat munca de birou pe cea din solarii. De mai bine de trei ani, cultivă zmeură ecologică în inima pădurii din localitatea Șinteu. Este primul an când se confruntă cu pagube majore din cauza căldurii. Lupta cu temperaturile mari este costisitoare şi, la final, nedreaptă. Chiar dacă sistemul de irigaţii funcţionează non-stop, fructele sunt compromise.
Cei doi soţi se gândesc să investească în alte metode anticaniculă
"A fost ca sauna finlandeză în timpul ierinii. 55 de grade. Plantele au suferit extrem de mult în perioada aceasta. Ne-a fost teamă că le pierdem. Nu s-au mai copt, nu s-au mai dezvoltat. Au stagnat. Undeva la 20% din producţia de anul acesta este pierdută", spune Bogdan Lerescu – inginer agronom.
Speriaţi că arşiţa le-ar putea distruge întreaga recoltă, cei doi soţi se gândesc să investească în alte metode anticaniculă.
- Afacerea pornită de Mirona şi Ştefan în Bali, după ce au renunţat la joburile din corporaţie. Un pachet...
- Afacerea cu care antreprenorii au făcut bani frumoși pe caniculă. Manager: "Sunt cozi interminabile"
- Afacerea care a făcut furori în această vară. Românii au plătit, în medie, 2.400 de lei pe un produs
"Anul viitor, vom investi în plase de umbrire sau văruire a foliilor", Bogdan Lerescu – inginer agronom.
Cu toate acestea, clienţii vin în continuare în solarii. Avantajul este că îşi pot alege singuri fructele. Cele distruse de căldură sfârşesc la gunoi.
Cantităţile salvate de zmeură pornesc spre piaţa din Oradea, acolo unde o caserolă de jumătate de kilogram se vinde cu 20 de lei.