Alimentația nesănătoasă și viciile golesc buzunarele românilor. Oamenii susțin că sunt prea săraci pentru a mânca sănătos
Avem obiceiuri alimentare nesănătoase şi vicii. Dăm la fel de mulţi bani pe alcool cât dăm pe apă, iar ţigările nu lipsesc din lista de cumpătături. Produsele de igienă şi cărţile se află în schimb la finalul listei de priorităţi. Toate acestea sunt rezultatele unui studiu care descriu obiceiurile nesănătoase de consum a românilor. Specialiştii spun că pentru a rămăne sănătoşi este important să avem o alimentaţie sănătoasă bazată pe un aport de proteine, glucite si lipide, Însă, din păcate, banii puţin şi viciile îi fac pe români să uite de acest lucru.
De Cristina Oprea la 06.12.2021, 10:24Carne, pâine şi lactate. Sunt alimente nelipsite de pe lista de cumpărături şi cele pe care românii cheltuiesc lunar cei mai mulţi bani. Oricum le-ai combina, pentru sănătate tot nu e bine, spun specialiştii.
Constantin Crăiţoiu, sociolog: Sunt reclame care în care spune că... "ce faci dragă, cât mănânci, mănâncă, nu-i nicio problemă, mănâncă cât mai mult, o masă bogată și salată de icre și salată de boef și sarmale și grătar, mănâncă grătar, pentru că după aia iei un medicament și îți faci digestia cum trebuie".
Citește și:Dr. Iuliana Petrişor, specialist diabet şi boli nutriţie: Este important să mâncăm și alimente bazate pe carne, brânză, lactate, ouă, dar să nu uităm să mâncăm și legume de sezon, proaspete. În farfurie trebuie să fie cel puțin jumătate legume salate și mâncăruri făcute în casă. Fierte, la cuptor.
Bărbat: Cei mai mulţi bani îi dau pe legume, verdeţuri şi apoi urmează carnea. mai slabă, câteodată mai grasă. Prefer porcul chiar dacă se spune că puiul este mai bun.
Femeie: Pâinea, apa, mai e și cafeaua.
Bărbat: Din toate legumele mie mai mult îmi place carnea.
Oamenii ştiu bine teoria. Sunt însă prea săraci să mănânce sănătos, spun ei. La piaţă, preţul dictează. Iar când vine vorba de vicii, puţini sunt cei care reuşesc să îşi învingă dependenţele.
Femeie: Nici bani nu sunt îndeajuns, pensiile sunt prea mititele. Nu ne ajung pentru că trebuie să ne luam medicamente. Ne gândim să luam ce e mai ieftin.
Reporter: Vicii aveţi?
Bărbat: Păi fumez un pachet la două, trei zile. aşa.
Cristina Oprea, reporter Observator: Aproape 175 de lei se cheltuiesc în fiecare lună pe țigări. Iar mai apoi cu sănătatea șubrezită, oamenii dau iama în farmacii unde lasă lunar 120 de lei pe medicamente.
Şi mai grav este că multe dintre medicamentele cumpărate sunt luate după ureche. Un studiu făcut anul trecut pe tema automedicaţiei arată că peste 60% dintre români iau medicamente fără reţetă încă de la cele mai mici simptone de răceală. Specialiştii ne îndeamnă să evităm automedicaţia şi să avem o alimnetăţie sănătăsă.
Dr. Iuliana Petrişor, specialist diabet şi nutriţie: Să evităm automedicația, să avem o alimentație sănătoasă pentru a evita excesul de alimente atât din punct de vedere cantitativ cât si din punct de vedere caloric.
Carburantul consumă şi el bani frumoşi din bugetul românilor. Cei mai puţin bani sunt alocaţi produselor de igienă, doar 7 lei pe lună pentru săpun, de pildă.