Alte 140.000 de vaccinuri au ajuns în România. Șapte din zece medici din prima linie s-au imunizat
Șapte din zece medici şi asistente care lucrează în spitalele din prima linie împotriva coronavirusului s-au imunizat. Informaţia vine de la coordonatorul campaniei de vaccinare. În ţară a ajuns azi şi cea de-a doua tranşă de vaccin. E vorba de peste 140.000 de doze, care vor proteja de infectare 70.000 de angajaţi din sistemul sanitar.
De Corina Matlinschi la 29.12.2020, 19:44- Primă etapă a vaccinării se va încheia în aproximativ 30 de zile
Cu 24 de ore întârziere, a doua tranşă de vaccin anti-Covid a ajuns în România. Spre deosebire de primele 10.000 de doze, care au fost aduse cu o autospecială frigorifică a doua zi de Crăciun, cele 140.400 de flacoane au ajuns azi cu avionul. Cele mai multe, la Bucureşti.
Cele puţin peste 100.000 de doze au ajuns la prima oră a dimineţii pe aeroportul Otopeni. Este pentru prima dată când dozele de vaccin ajung pe cale aeriană la noi în ţară, însă în condiţii de transport optime - gheaţă carbonică şi folie etanşă. Producătorul este cel care asigură transportul de aici de la aeroport către Institutul Cantacuzino şi celelalte patru centre regionale - Iaşi, Craiova, Braşov şi Constanţa.
- Bucureşti - 40.950 de doze
- Iaşi - 25.350 doze
- Craiova - 12.675 doze
- Braşov - 12.675 doze
- Constanţa - 8.775 doze
- Cluj-Napoca - 29.250 doze
- Timişoara - 10.725 doze>
Alte două aeronave au aterizat pe aeroporturile din Timişoara şi Cluj. Cele aproape 30.000 de doze de vaccin au fost aduse la Cluj direct din Belgia și transportate în containere cu gheaţă carbonică. Acestea vor fi depozitate la Spitalul Militar și în funcție de cerere vor fi distribuite mai departe în centrele de vaccinare din zona de sud-vest.
Dr. Doina Baltaru, comandant spitalul Militar din Cluj: Congelate în condiţiile de minus 80 de grade, minus 70 de grade. Ne vom strădui ca dozele necesare să ajungă fără a irosi din acest vaccin preţios.
În Capitală, dozele de vaccin sunt ţinute la Institutul Cantacuzino. De aici, vor fi transportate de către armată către spitalele din Bucureşti dar vor fi trimise doze de vaccin şi către judeţele din apropiere - Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman şi Argeş.
Tot mai multe vaccinuri vor sosi în România, în perioada următoare
Şi aceste doze de vaccin sunt destinate personalului medical şi auxiliar din spitalele Covid şi non-Covid. Săptămânal numărul de doze primite o să crească, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare: România a contractat un necesar de doze pentru circa 10,7 milioane de persoane, necesar care poate să fie crescut. În perioada următoare în ianuarie vorbim de circa 150.000 de doze săptămânal. În februarie acest necesar va creşte, această tranşă va fi în creştere progresivă, la care se vor aduga şi celelalte tipuri de vaccinuri care vor primi autorizare.
Pentru dozele primite astăzi există deja liste făcute în toată ţara, iar vaccinarea o să înceapă de mâine şi pentru cadrele medicale care nu sunt în spitalele de Boli Infecţioase.
Mircea Abrudean, prefectul judetului Cluj: În judeţul Cluj sunt 12.500 de cadre medicale care s-au înscris în etapa 1, în afară de cei 375 de la Spitalul de Boli Infecţioase.
Etapa I de vaccinare, până la sfârșitul lunii ianuarie
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a transmis pentru Observator că această primă etapă a vaccinării se va încheia la finalul lunii ianuarie.
Vom trece apoi în etapa a doua, care vizează populaţia peste 65 de ani, cu boli cronice, dar şi lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie precum poliţie, armată, învăţământ sau angajaţi viotali din sectorul economic.
În ultima etapă, când vom ajunge să primim şi câte 500.000 de doze săptămânal, se va trece la imunizarea generală a populaţiei, care nu a fost inclusă până în acel moment.