Andreea Petrescu, despre cazul lui George şi sesizările primite pe Fii Observator: Chiar acum, alţi bolnavi sunt umiliţi şi ţinuţi în condiţii groaznice
Azilele groazei. Andreea Petrescu este la casa în construcţie din Tunari, acolo unde a fost mutat George fără ştirea nimănui, ca într-un adevărat depozit de oameni, pentru a fi ascuns de ochii autorităţilor. Andreea, te întorci după 24 de ore acolo. Din imaginile de acolo am văzut că ai trecut prin toate stările şi sentimentele, de la revoltă la emoţie.
De Andreea Petrescu la 11.07.2023, 19:31- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Ne-am întors aici. Sunt mai bine de 24 de ore de când am ajuns pentru prima dată în acest loc cu omul care ne-a adus aici, care ne-a sesizat şi ne-a făcut să facem sesizare mai departe. La 24 de ore din momentul în care am ajuns aici, locul este pustiu. Vorbim despre o casă aflată în mijlocul pustietăţii, departe de civilizaţie şi la care se ajunge foarte greu, pe un drum de ţară, nici măcar nu vorbim despre un drum asfaltat, iar locul acesta este dovada clară că în România... este simbolul faptului că în România există foarte mulţi oameni ai nimănui", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.
Zeci de seniori şi bolnavi, umiliţi şi ţinuţi în condiţii îngrozitoare
"Oameni ai nimănui despre care ieri şi zilele trecute i-a păsat unui om, un om care a făcut diferenţa, care a schimbat tot ce era aici, care ne-a făcut o sesizare şi care a venit cu noi să alertăm mai departe autorităţile, pentru că i-a păsat de cei 11 oameni care erau aici, printre care şi nepotul său. Am chemat astfel autorităţile şi s-a întâmplat ceva.
Vorbim despre o schimbare, dar există în continuare foarte multă revoltă. Asta din cauza faptului că am primit foarte multe mesaje, în continuare, pe parcursul zilei de astăzi, pe Fii Observator, în care oameni din toată ţara ne-au scris că sunt foarte multe astfel de locuri în România, locuri în care copii, bunici dar şi persoane cu probleme grave de sănătate sunt ţinute în mizerie, fără mâncare şi fără medicamente şi tratamente. Lucrul acesta vrem să îl schimbăm împreună, noi, reporterii Observator, împreună cu voi ,cei de acasă, şi vă încurajăm să ne scrieţi în continuare pe Fii Observator şi să nu rămânem indiferenţi la astfel de situaţii. Trebuie să ne gândim că, oricare dintre noi, la un moment dat, poate să fie în locul Oamenilor Nimănui", a completat Andreea Petrescu, reporter Observator.
- O sesizare pe Fii Observator a scos la iveală cazul din Tunari. Reporterul Andreea Petrescu: Am sunat la 112 când...
- Azilele groazei. "Uitaţi cum l-a scos, ca un câine". Cu ochii în lacrimi, unchiul bărbatului a văzut în echipa...
- Azilele groazei. Motivul pentru care 11 bătrâni au fost mutaţi dintr-un cămin din Pipera într-o casă fără...
Cum a fost descoperit cazul din Tunari
"Bărbatul (n.r. care a trimis mesajul pe Fii Observator) a fost cu o zi înainte să şi caute nepotul internat într-un azil din Pipera şi nu l-a mai găsit acolo. Când şi-a dat seama că nu e acolo, a încercat să îl caute, a vorbit cu angajaţii de acolo, cu patronii centrului respectiv şi a primit această adresă, care era o adresă din câmp, 2 case în construcţii în câmp.
A crezut că nu are cum să fie acolo, a plecat acasă şi a revenit ulterior în acel loc pentru a-şi căuta nepotul. A intrat, a văzut care sunt condiţiile, ne-a scris pe Fii Observator, iar ieri am mers cu el acolo şi am văzut oameni acolo în curte. Este o poartă care este închisă, mai mulţi oameni în curte despre care nu ştiam ce este cu ei de la depărtare, stăteau printre materialele de construcţii în acel şantier, iar mai apoi doamna care a venit şi ne-a spus să plecăm.
Nici măcar drum de acces nu este. Am decis să sunăm la 112 a fost când doamna l-a scos în stradă pe tânărul de 32 de ani cu dizabilităţi cu un sac de haine, acela a fost momentul când am spus că ceva nu este în regulă. L-a dat aparţinătorului, care nu avea nici drept legal, pentru că nu era tutorele băiatului, nici nu avea legal dreptul să îl ia acolo.
Locul a fost închis, toată lumea a fost luată, 8 oameni au ajuns într-un alt centru. Mesajele vin de la oameni disperaţi care nu mai au încredere în autorităţi, care caută o salvare undeva. Semnalează nereguli de tot felul, că nu acces, că nu pot vedea cu ochii lor ce se întâmplă acolo. Controalele se fac pe hârtie, trebuie schimbată legislaţie", a povestit reporterul Observator Andreea Petrescu în cadrul Observator 13.