Animaţie grafică: Cum s-a petrecut explozia de la Combinatul Azomureş
A treie explozie într-o săptămână pe o platformă industrială. De data aceasta la cel mai mare combinat de îngrăşăminte din ţară, Azomureş. O conductă s-a fisurat la o instalaţie de amoniac iar explozia a avut efectul unei bombe. Casele şi blocurile s-au zguduit. De frică să nu sară în aer mai mulţi locuitori au fugit din oraş. Primarul se gândeşte să mute combinatul in alta parte, iar Ministrul Mediului cere controale pe toate platformele industriale din ţară.
De Alex Prunean la 07.07.2021, 20:11În toiul nopţii, o ciupercă de foc luminează cerul în Târgu Mureş. E o explozie la cel mai mare combinat de îngrăşăminte din ţară. Zgomotul trezeşte tot oraşul, ajunge şi în localităţi din jur, iar unda de şoc zguduie casele de lângă combinat.
"A bubuit că şi geamurile s-au zguduit".
"Treceau aici începând de la pompieri, salvări".
Primii care intervin sunt pompierii care lucrează pe platformă. Într-un sfert de oră, sunt mobilizate toate forţele de intervenţie din Târgu-Mureş.
- Explozie, urmată de un incendiu la combinatul Azomureș. O persoană a fost rănită. A fost emis mesaj Ro-Alert
- Explozie uriașă la Combinatul chimic Azomureș. Cauza incidentului a fost identificată, anunță compania
- Momentul exploziei de la combinatul Azomureş a fost filmat. Este a treia mare deflagrație într-o săptămână în...
Panica pune stăpânire pe locuitori. Unii s-au urcat în maşini şi au fugit din oraş. Abia după o jumătate de oră a venit şi mesajul Ro-Alert, în care li se spunea că situaţia este sub control.
"Deodată, o explozie de-aia mare. Hai să plecăm de-aici, măi, frate!"
"Am prieteni care s-au simţit în pericol şi au plecat din oraş".
Explozia a avut loc la una din instalaţiile de amoniac unde sunt produse îngrăşămintele. O conductă de 30 de centimetri grosime, prin care trec hidrogen şi oxid de carbon la o presiune de 134 de bari, s-a fisurat. Deflagraţia a spart geamurile clădirii din interiorul combinatului, iar cioburile l-au rănit la mână pe unul dintre angajaţi. Bărbatul de 54 de ani a ajuns la spital, dar a fost externat după câteva ore.
La un pas de catastrofă
Alex Prunean, reporter Observator: "Zona în care s-a produs deflagraţia a fost izolată, iar instalaţia cu probleme a fost scoasă din funcţiune. Urmează ca fiecare coloană şi fiecare conductă de aici să fie verificată în amănunt, pentru a se afla dacă nu cumva acest incident putea fi evitat".
Culmea, instalaţia unde a avut loc explozia fusese în revizie şi era în ultima fază a procesului de repornire, dar conducta fisurată nu a fost verificată deoarece avea avizul specialiştilor de la ISCIR, inspecţia în controlul instalaţiilor.
Ovidiu Maior- PR manager Azomureş: "Pe platforma Azomureş, în special la instalaţiile de amoniac, totul funcţionează la temperaturi foarte ridicate, la presiuni foarte mari, incidente pot să apară. Este vorba de un colos industrial, iar prioritatea noastră este ca ele să fie foarte rare sau deloc".
Un incident asemănător a avut loc şi în urmă cu 12 ani. Primarul se gândeşte să ceară mutarea combinatului de lângă oraş.
Soos Zoltan, primar Târgu-Mureş: "Împreună cu Consiliu Local o să pregătim şi un referendum: ce cred târgu-mureşenii despre funcţionarea combinatului Azomureş?"
"Dacă explodează combinatul, tot Târgu-Mureşul praf se face. Şi atunci şi ăia de sus o să moară cu noi împreună. Noi nici n-o să simţim".
Explozia de la Azomureş este a treia în mai puţin de o săptămână pe o platformă industrială, după cea de la Combinatul Petromidia şi la depozitul de materiale de construcţii din Constanţa.
Barna Tanczos, ministrul Mediului: "Riscul de poluare şi de pierderi de vieţi omeneşti este foarte mare. Am vorbit cu domnul ministrul Bode pentru a face un control naţional pe toate platofrmele industriale unde există asemenea risc".
Claudiu Buhăianu - adjunct Isu Mureş: "Scurgerile care existau pe instalaţii au ars până la finalizarea intervenţiei".
Oficialii dau asigurări că aerul nu a fost otrăvit după explozie, pentru că nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac.