Antena Meniu Search
x

Momentul exploziei de la combinatul Azomureş a fost filmat. Este a treia mare deflagrație într-o săptămână în România

O explozie puternică la combinatul Azomureş a cutremurat Târgu Mureş noaptea trecută. Oamenii din zonă, speriaţi după ce casele au început să se zguduie au ieşit afară doar cu ce aveau pe ei. Din fericire, toată lumea a scăpat cu viaţă, doar un agajat al combinatului a fost uşor rănit la o mână. 

de Redactia Observator

la 07.07.2021, 11:34

Vezi și

Explozia de la Azomureș s-a produs din cauza unei fisuri la o conductă de gaz. Este deja a treia mare explozie într-o săptămână, după deflagraţia de la Petromidia şi cea de la o fabrică de BCA, în zona industrială a oraşului Constanța. Momentul exploziei a fost surprins de o cameră de supraveghere. Alerta s-a dat în jurul orei 1:00. Bubuitura puternică a zguduit oraşul Târgu Mureş şi s-a auzit în localităţile din împrejurmi. Flăcări uriaşe au cuprins combinatul chimic, iar un nor dens de fum a învăluit zona. Oamenii treziţi din somn au crezut iniţial că este vorba de un cutremur. Când au ieşit afară au văzut că arde combinatul. De frică, unii au fugit din case cu ce aveau pe ei. 

Aproape miraculos, nimeni nu și-a pierdut viața. Doar un angajat al combinatului a fost rănit la o mână dar e în afara pericolului, spun medicii. Imediat mai multe echipaje de intervenţie, dar şi autorităţile locale, au ajuns la combinat.  Un mesaj RO-Alert a anunţat că situaţia este sub control. Reprezentanții combinatului spun că explozia s-a produs din cauza unei fisuri la o conductă de gaz. Secția unde a avut loc deflagrația era în procedura de repornire după o revizie. 

Zona în care s-a produs deflagraţia a fost izolată, iar instalaţia cu problemă a fost scoasă din funcţiune. Urmează ca fiecare coloană şi fiecare conductă de aici să fie verificată în amănunt pentru a  se afla dacă nu cumva acest incident putea fi evitat. Prefectul oraşului a cerut un control la combinat pentru a se asigura că acesta funcţionează în condiţii de siguranţă. Specialiştii de la Protecţia Mediului care au monitorizat calitatea aerului din zonă susţin că nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac. Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte agricole din România. 

Ministrul Mediului cere control comun GNM, IGSU și ISCIR la Azomureș după explozie

Pe acelaşi subiect

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, cere control comun GNM, IGSU și ISCIR după explozia de la Azomureș: „Constatăm că am avut 3 incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență”. „În acest moment, cel mai important este să fim siguri că nu există consecințe asupra calității aerului și sănătății populației, în urma acestui incident. Însă este foarte important să aflăm și de ce s-a întâmplat.

Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităților statului - GNM, IGSU și ISCIR - la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale. Constatăm că am avut trei incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență, sau mai sunt și alte instalații în țară care prezintă astfel de riscuri”, spune ministrul Mediului, Tánczos Barna, după explozia de la Azomureș.

Cauza exploziei de la combinatului chimic Azomureș

Marți noaptea, la ora 1:02, pe platforma Combinatului chimic Azomureș, în cadrul instalației Amoniac 3, a avut loc un incident tehnic, mai exact o explozie urmată de incendiu în zona coloanei de sinteză a amoniacului. Cauza incidentului a fost fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare, hidrogen si oxid de carbon.

Instalația amoniac 3, în luna iunie a fost în revizie tehnică şi era în procedură de pornire. Imediat după incident, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş. Incendiul a fost lichidat. Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia, potrivit Mediafax.

Nu au fost înregistrate depăşiri de amoniac în aer după explozie

APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare și a transmis că nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac. Între orele 01:00-07:00 au fost valori mult sub limita admisă – între 0,001 și 0,017 mg/mc. Operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a Azomureș, sat Cristeşti şi cartier Mureşeni.

Din informaţiile deţinute de Ministerul Mediului, nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător. La cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş - MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise conform Legii 104/2011 pentru indicatorii: NO2 si SO2 valori orare, particule in suspensie (PM 10 automat).

Sursă video: Youtube/raulbaciut

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Momentul exploziei de la combinatul Azomureş a fost filmat. Este a treia mare deflagrație într-o săptămână în România