ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul din Gorj, în care trei mineri au murit. 25 de oameni, înghesuiți într-un camion care a căzut de pe pod
Accident grav de muncă în cariera minieră. Jilţ Sud din Gorj. Trei oameni au murit şi alţi 10 au fost răniţi după ce camionul vechi în care erau înghesuiţi ca sardelele, 25 de muncitori, s-a răsturnat şi a căzut de pe un pod înalt. A fost activat planul roşu de intervenţie iar în zonă au fost chemate două elicoptere şi mai multe salvări. Nici nu a început bine ancheta că managerul Complexului Energetic Oltenia a şi terminat-o. Ba chiar a găsit vinovaţii: minerii.
De Diana Speretoiu la 17.01.2023, 19:23Reporter-Marius Bufanu - supraviețuitor: - Cum s-a întâmplat?
- Nu îmi dau seama. Necazul. Fracțiune de secundă și nu realizezi. Intri în panică.
- Ați scăpat ca prin minune.
- Cu ajutorul lui Dumnezeu. Atât pot să spun.
- Primele imagini de la locul accidentului din Gorj. Cei 25 de mineri abia ieșiseră din tură. Vehiculul cu care erau...
- Unul din minerii care și-au pierdut viața în accidentul din Gorj fusese angajat de doar câteva luni. Muncitorii...
- Un vehicul care transporta 25 de mineri s-a răsturnat într-o carieră, în Gorj. 3 persoane au murit, iar alte 10...
- Ceilalți colegi?
- Ne strigăm unul pe celălalt, hai să împingem, să facem ceva să ne salvam.
Au murit după ce au ieșit din tură
O tragedie într o fracţiune de secundă. Camionul în care erau înghesuiţi 25 de oameni ar fi rămas fără frâne în timp ce se deplasa prin carieră, spun acum asupravieţuitorii. Trebuia să treacă peste un pod care traversează benzile ce transporta carbune când a căzut în gol de la o înălţime de trei metri.
Marius Bufanu - supraviețuitor: Cred că spre binele nostru, că am ricoşat acolo, că puteam să fim morţi.
Reporter-miner: Cică încerca să o bage în viteză, și nu mai intra.
- Si a căzut în prăpastie?
- Da!
Adrian Marciuc, șef sindicat CEO: A fost o echipă de lucru într-o mașină de transport, s-a dus la un escavator pentru revizie și cand s-a întors masina de la revizie, șoferul, nu știm nu avem date concrete, nu a mai intrat în viteză, nu știu, a pierdut controlul, a alunecat că era drumul umed, a alunecat și a dat într-un podeț și s-a rasturnat, e o tragedie.
Trei oameni şi-au pierdut viaţa: un lăcătuș mecanic, un electrician şi un maistru - şef de formaţie - pe care unul dintre răniţi l-a resuscitat 15 minute. Eforturile lui au fost însă în zadar. Alţi zece oameni au ajuns la spitale din Craiova, Târgu Jiu şi Motru. Pentru doi dintre răniţi a fost nevoie de intervenţia elicopterelor SMURD.
Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt Spitalul din Craiova: În acest moment sunt supuşi investigaţiilor paraclinice şi imagistice şi primesc, în paralel, îngrijiri medicale. După ce vor sosi şi rezultatelor investigaţilor se va decide dacă pacienţii vor rămâne internaţi în spitalul nostru sau au nevoie de îngrijiri acordate sau tratament acordat într-un spital de competenţă superioară.
În tot acest timp, la poarta carierei rudele celor implicaţi în accident aşteptau cu sufletul la gură orice fel de informaţii.
Reporter-rude: - Pe cine aveti?
- Un nepot!
- Şi?
- Nu ştiu. Nimic. El verişor, eu un nepot. Cineva ne-a spus că e mort.
După impact, camionul a rămas îngropat în nămol.
Reporter-muncitor: Cât o fi namolul?
- Cam până la buric. Dacă nimeresc într-o baltă, intru până aici. Am 32 de ani vechime, dar așa ceva nu am văzut.
Nici măcar salvatorii nu au reuşit să ajungă la răniţi.
Salvator: Nu s-a putut ajunge la locul evenimentului cu mijloacele de intervenţie. S-au transportat accesorii de intervenţie cu ajutorul unor camioane. Cu tracţiune 6x6. 15 pers au necesitat îngrijiri. 10 au mers la spital.
Tragedia scoate, din nou, la iveală condiţiile inumane în care minerii lucrează zi de zi.
Angajat carieră: Nu se simte nimeni în siguranţă. Puteți să întrebați, uitați! Sunt lideri de sindicat. Să vă spună, cum am făcut greve pentru condiții de munca, pentru tot. Și uitați ce se întâmplă. E carnagiu.
Nicu Bunoaica, sindicalist: Îi îngehsuie în maşini. Sunt foarte vechi, dacă veniţi să vedeţi vă îngroziţi ce vedeţi acolo. sunt maşini de armată de pe timpul lui Ceauşescu care le-au folosit în continuu. Au luat piese din Ungaria la mâna a 2. Nu au cauciuc, nu au nimic. Au cameră atât, nu au cauciuc.
Managerul Complexului energetic Oltenia a şi găsit vinovaţii: muncitorii pentru că circulă în camionul de marfă.
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan: Echipa de intervenţie s-a deplasat spre sediul subunităţii într-un mediu de transport neadecvat, care era destinat pentru trasport marfă. Se pare că la intrarea pe un pod, şoferul autovehiculului a pierdut controlul. Toate drumurile din carieră, după o perioadă de precipitaţii aşa sunt. Nu am pus eu 25 de persoane într-un mijloc de transport. Nu pot să fiu eu de vină. Eu dacă eram la faţa locului, poate nu dădeam o dispoziţie să urce toţi în maşină.
Reporter-pensionar: - Dar 25 într-o tanchetă?
- Și 30 bagă.
- Și e bine?
- Cum să fie bine? Cand le spui, "du-te pe jos"!
Accidentul de muncă este verificat atât de autorităţile locale cât şi de inspectorii de muncă de la Bucureşti.
George Romanescu, șef ITM Gorj: Sancțiunile pot fi destul de mari, dar nu vorbim aici de sancțiuni, urmează o cercetare făcută de către ITM, să vedem cauzele acestui eveniment.
În timp ce minerii au ieşit deoseori în stradă să protesteze faţă de salariile mizere şi faţă de condiţiile de muncă, şefii lor încasau salarii colosale. În 2017, de exemplu, 13 angajați din cadrul Complexului Energetic Oltenia, aflaţi în funcții de conducere, au câștigat aproape 1,5 milioane de lei pentru performanțe.