Filmul apelurilor disperate ale Alexandrei şi gafele comise de autorităţi
Cinci apeluri disperate, nu doar trei, şi zeci de minute în care Alexandra i-a aşteptat pe salvatorii care nu au mai venit. Sunt detaliile înfiorătoare dezvăluite astăzi într-un nou raport oficial, care arată şirul incredibil al erorilor. Legată, fata a cerut de trei ori ajutor la 112.
De Redactia Observator la 29.07.2019, 19:40Cinci apeluri disperate, nu doar trei, şi zeci de minute în care Alexandra i-a aşteptat pe salvatorii care nu au mai venit. Sunt detaliile înfiorătoare dezvăluite astăzi într-un nou raport oficial, care arată şirul incredibil al erorilor. Legată în casa criminalului, fata de 15 ani a cerut de trei ori ajutor la 112, iar de alte două ori a fost apelată de poliţiştii din Caracal. Ar fi fost fix momentul în care a surprins-o criminalul. Astăzi, călăul Alexandrei şi al Luizei le-a aratătat anchetatorilor pas cu pas cum a ucis. Gheorghe Dincă a ajuns de opt ori la psihiatrie de-a lungul anilor. Şi nimeni nu l-a considerat un pericol. Tot astăzi, după trei zile de la erorile fatale, directorul STS a anunţat că şi-a dat demisia.
Dintr-o maşină de poliţie, Gheorgă Dincă le arată anchetatorilor pas cu pas cum le-a omorât pe Luiza şi pe Alexandra, dar şi ce a făcut cu trupurile lor. Individul a ajuns până la Corabia, acolo unde ar fi aruncat-o pe prima adolescentă, în aprilie. Patru luni mai târziu, a ucis din nou.
Atitudine refractară a poliţiştilor la apelurile disperate ale Alexandrei
Nimic nu l-a împiedicat să-şi ducă planul criminal la sfârşit. Deşi, aproape o jumătate de oră, Alexandra a cerut disperată ajutor. De cinci ori.
- Imagini filmate în casa în care a fost ucisă Alexandra Mâceşeanu, adolescenta de 15 ani, la Caracal (video)
- Alexandra a putut să sune la 112 pentru că Gheorghe Dincă plecase la farmacie după alifie, ca să-i trateze rănile
- Poliţistul de la IPJ Olt, căruia Alexandra i-a cerut ajutorul la telefon, nu a încercat să afle de unde sună fata
La unul dintre apeluri, poliţistul i-ar fi spus: "Băi, fată, lasă-mă în pace că mai am şi alte apeluri în aşteptare!"
Un raport al Ministerului de Interne arată situaţia revoltătoare.
Ora 11 şi 5 minute. Alexandra sună prima dată la 112. Spune că a fost răpită şi violată. După doar 45 de secunde, apelul se întrerupe brusc. Abia după alte 30 de secunde un poliţist răspunde la telefonul venit de la 112.
Ora 11 şi 7 minute, de la dispeceratul 112, Alexandra e sunată înapoi. Imediat, e redirecţionată către IPJ Olt. Are o scurtă discuţie cu un agent şef principal, care, se arată în raportul MAI, a avut o atitudine refractară şi nu a încercat să obţină date care să conducă la identificarea locaţiei, să o consilieze sau să-i ofere sfaturi.
Cu ocazia audierii înregistrării discuţiei telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, Ag. Şef Principal, şi victimă s-a constatat că poliţistul a avut o atitudine refractară faţă de aceasta fără a da dovadă de solicitudine şi neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locaţiei unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta, ori să îi ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliţie.
La ora 11 şi 12 minute, Alexandra cere pentru a treia oară ajutor. De la IPJ Olt apelul ajunge din nou la poliţia oraşului Caracal. Copila le descrie agenţilor cartea de vizită pe care o vede pe o masă.
După câteva secunde, la 11:13, Alexandra e sunată înapoi de un poliţist de la ordine publică, de pe telefonul personal. Dă detalii despre casă, curte, dar şi despre câinii lup.
La ora 11:29 Alexandra este din nou sunată de încă un poliţist. Îi descrie gardul roșu, din metal, o maşină gri, o platformă auto cu fiare vechi. Indicii suficiente pentru o localizare mai rapidă. Mai mult, fata îi spune că răpitorul e plecat la farmacie, să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate chiar de el. A fost ultima convorbire.
Criminalul din Caracal a ucis-o pe Alexandra când a văzut-o cu telefonul în mână
Giorgiana Hossu, procuror-şef adjunct DIICOT Craiova: Inculpatul a declarat că a agresat-o, suprimându-i viaţa, atunci când a surprins-o cu telefonul în mână
"Vine, vine", au fost ultimele cuvinte ale Alexandrei, din casa ororilor. Astăzi, şeful STS şi-a anunţat demisia. Iar noi detalii înfiorătoare ies la iveală.
Ionel Sorin Bălan, adjunct director STS: Poliţistul a aşteptat o oră şi 4 minute până să se gândească să deschidă localizarea. A realizat că nu ştie să o folosească. A sunat el la 112 şi l-au învăţat cum să folosească. A sunat după ca să întrebe cum se apasă pe buton
Imediat după primul apel, STS spune ca avea deja prima arie de localizare.
Ionel Sorin Bălan, adjunct director STS: Suprafaţa afişată este de 9 km pătraţi. Nu puteam să furnizăm altă localizare. E oferită de operatorii publici. Avem transmisia în sistem, afişăm sectorul respectiv, aproape 10 kilometri
În tot acest timp, autorităţile erau la puţin peste doi kilometri de Alexandra. Cam aceeaşi distanţă de farmacia la care fata le-ar fi spus poliţistilor că e plecat criminalul.
Alexandra era pe o rază de doar 4 kilometri. A arătat sistemul de localizare STS. Înainte să ajungă la poarta criminalului, poliţiştii au descins la trei adrese greşite.
Una dintre adresele greşite la care au venit poliţiştii se află la niciun kilometru de casa criminalului. Aici, oamenii legii au venit, au bătut la poartă şi au dat de o femeie care le-a spus că nu are nicio legătură cu speţa.
Folosindu-se de informaţiile primite de la Alexandra, după ce a apelat la 112, oamenii legii au ajuns la un alt service. Aici au dat de mormane de fiare, au găsit chiar şi o dubă albă în faţa curţii, însă adresa era tot greşită.
Opt poliţişti, cercetaţi pentru modul în care au intervenit în cazul Alexandra
Abia în noaptea de joi spre vineri, poliţiştii şi procurorii au ajuns în faţa casei lui Gheorghe Dincă. Până la ora 6 însă nimeni nu a intervenit.
Cinci ofițeri și trei agenți de poliție sunt cercetați în legătură cu modul în care au acţionat în cazul crimelor. Ministrul de Interne deja l-a eliberat din funcție pe inspectorul general al Poliției Române, chestorul general Ioan Buda. Şi Şeful Poliţiei Caracal a fost demis. Pentru moartea Alexandrei plătesc cu funcţia şi prefectul și subprefectul de Olt.
Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandri, susţine că "nu au intervenit aşa cum ar trebui pentru că sunt indolenţi, pentru că au dat în aroganţă, pentru că ei cred că-i au pe toţi politicienii la mână. Aceşti oameni se cred nişte Dumnezei. Instituţiile faţă de care am făcut acestă plângere sunt: Institutul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Administraţiilor şi Internelor, judecătorul care a acţionat în acestă cauză, Parchetul teritorial Olt şi Parchetul din Craiova".
Culmea, într-un raport la nivel european din 2018, România apărea printre ţările capabile să localizaze o urgenţă în medie în doar 10 secunde. În cazul Alexandrei, a durat 19 ore.