Apropiaţii lui Ioan Feher, şocaţi să afle că tânărul i-a ajutat pe hackerii ruşi. "O ruşine pentru noi"
Comunitatea în care a crescut românul care i-ar fi ajutat pe hackerii ruşi e în stare de şoc. Localnicii spun că tânărul şi-a făcut de ruşine şi ţara, şi familia. Cunoscuţii lui cred, însă, că nimeni din familie nu ştia de viziunile rusofile ale bărbatului. Ioan Feher a fost audiat de autorităţile din Marea Britanie şi anchetatorii au ridicat mai multe echipamente din casa lui. Tânărul urmează să fie supus şi unei expertize psihiatrice.
De Andre Rotaru la 04.05.2022, 19:44De ieri, pe străzile comunei Racșa numele lui Ioan Feher e pe buzele tuturor. Localnicii îşi amintesc un copil retras, irascibil şi inteligent. A plecat în Marea Britanie în urmă cu zece ani, cu familia lui. Deşi are 23 de ani şi avea rezidenţă la Londra, nu avea un loc de muncă. "Nu l-a dat nimeni la lucru că se bătea cu toată lumea. Şi acolo, la Londra, s-a bătut. El e şi agresiv, ştii? Pe loc îţi dă în cap cu orice are, e problematic, no, ce să zicem?", povesteşte mătuşa lui Ioan Feher.
Cine este Ioan Feher. Tânărul român i-ar fi ajutat pe hackerii ruşi
Deşi nu s-a ascuns, nimeni nu a bănuit că tânărul ar avea simpatii ruseşti. La o săptămână de la invazie, şi-a actualizat fotografia de profil de pe Facebook cu un mesaj de susţinere pentru Rusia. "A făcut o greşeală foarte mare. O ruşine pentru noi, nu face bine ce face pentru că ruşii nu ne privesc pe noi cu ochi buni, nu? N-a făcut un lucru bun", crede o localnică. "Foarte bine-i mergea capul la calculatoare. Şi numai zece clase are. Deştept o fost, dar nu i-a judecat mintea", spune mătuşa românului.
Apropiaţii tânărului din Racșa se declară şocaţi
- Hackerii pro-ruşi de la Killnet sar în apărarea lui Ioan Feher, românul suspectat că i-a ajutat. Amenințări...
- Cine este sătmăreanul de 23 de ani suspectat că i-a ajutat pe hackerii pro-ruși să atace cibernetic România
- Un român din Marea Britanie, suspectat că i-a ajutat pe hackerii ruși de la Killnet să atace site-uri din România
Tânărul distribuia des mesaje conspiraţioniste. Dar nimeni nu a crezut că ar putea să ajute hackerii ruşi. "Nu îl ştiam în stare să facă aşa ceva, sau cel puţin nu credeam că a ajuns la .... nu ştiu ... nu cred. Era retras, chiar retras", îşi aminteaşte un localnic. "N-o fost geniu. Era un băiat aşa, mai tăcut, n-a fost tare capabil. Nu cred că a fost în stare de aşa ceva".
La scurt timp după ce tânărul a fost audiat de autorităţile din Marea Britanie, hackerii de la Killnet s-au dezis de el. În timp ce ruşii neagă că românul ar fi avut vreo legătură cu atacurile, britanicii vor să-i facă o evaluare psihiatrică.
Cum procedează hackerii ruşi
"Ştim că în metodologia de atac a unor grupări de hackeri există şi această abordare prin care ei apelează la persoane fizice să declanşeze atacuri", explică Andrei Bozeanu, Directoratul Național de Securitate Cibernetică. În războiul cibernetic, românii sunt mai degrabă pioni, care indică ţinte ruşilor, iar când nu fac asta ajută propaganda prin comentarii pro-Rusia, împotriva Europei, împotriva NATO şi împotriva Ucrainei. "Există o parte destul de mică de adrese de IP româneşti în aceste atacuri. Nu putem şti dacă au fost victime ale unor atacuri cibernetice sau dacă au fost entuziaşti susţinători", adaugă Andrei Bozeanu.
Cei de la Killnet acţionează prin botnet-uri, adică o reţea de calculatoare sau alte dispozitive inteligente, cum sunt ruterele sau termostatele, infectate cu un malware, care acţionează la comanda hacker-ului. Atacurile sunt de tip DDoS, adică urmăresc blocarea completă a unor ţinte, în cazul nostru site-uri ale unor instituţii publice.
"Există deja reţele întregi de dispozitive compromise în avans care sunt folosite în genul acesta de atacuri. Din păcate, de foarte multe ori ele nu prezintă simptome atunci când sunt compromise. De exemplu, când un telefon e infectat de un troian bancar, troianul respectiv încearcă să fie cât mai uşor şi să interacţioneze cât mai puţin cu operaţiunile de zi cu zi pentru că nu vrea să fie descoperit", spune Silviu Stahie, Bitdefender.
Recomandări pentru a ne feri de atacuri cibernetice
Specialiştii ne recomandă să avem instalate sisteme antivirus, să actualizăm programele pe care le folosim, să ne schimbăm parolele cu frecvenţă şi dacă suntem victima unui atac să apelăm la un specialist.