Antena LIVE

Curs valutar

Armata, proiect de OUG pentru finanțarea antrenamentelor piloţilor ucraineni. Cheltuielile, făcute din bugetul Apărării

Piloţii ucraineni, tot mai aproape să fie antrenaţi în România, la Baza de la Feteşti, deschisă de câteva luni, dar unde se pregătesc în prezent doar piloţi români. MApN a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG pentru finanțare. Cheltuielile necesare (cazare, transport, hrană, combustibil, instructaj etc.) vor fi făcute din bugetul Apărării.

De la 11.06.2024, 21:01
WhatsApp
Vezi și:

MApN a pus în transparenţă publică proiectul de OUG prin care cheltuielile pentru instruirea piloţilor ucraineni în România sunt suportate de instituţia militară. Nu spune când va începe instruirea şi nici despre câţi piloţi este vorba, relatează monitorulapararii.ro, citat de Mediafax. 

Despre întârzierile în pregătirea piloţilor ucraineni în România a scris şi The New York Times în luna martie. 

MApN, proiect de ordonanță de urgență pentru finanțarea antrenamentelor piloţilor ucraineni

Ministerul Apărării Naţionale a publicat pe siteul oficial, pe 10 iunie, la transparenţă decizională, proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind finanţarea de către România a instruirii personalului ucrainean în cadrul facilităţii de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza Aeriană-Feteşti.

Pe acelaşi subiect

Conform acestuia, se aprobă suportarea de la bugetul de stat, prin bugetul MApN, a cheltuielilor pentru instruirea personalului ucrainean în cadrul facilităţii de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza Aeriană Feteşti. Cheltuielile vor fi pentru cazare, transport, hrană, combustibil avion, ore simulator. România a pus la dispoziţie infrastructura, Baza 86 de la Feteşti, în timp ce Olanda a trimis aparate F-16 şi compania americană Lockheed Martin a adus instructorii şi tehnicienii.

Chiar dacă Centrul de instruire funcţionează deja de câteva luni, acolo sunt pregătiţi doar piloţi români. Ministerul Apărării Naţionale a întârziat cu aprobarea bazei legale, în condiţiile în care piloţii ucraineni deja au finalizat instruirea în alte ţări şi se aşteaptă ca în această vară primii piloţi deja să fie transferaţi în Ucraina pentru a participa la primele misiuni reale de luptă.

Ţara noastră şi-a asumat această misiune încă din 11 iulie 2023, în marja Summitului NATO de la Vilnius, alături de Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit.

România şi-a reafirmat sprijinul pentru această iniţiativă în octombrie 2023, prin declaraţia comună a preşedinţilor României şi Ucrainei, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui VolodimirZelenski. După opt luni proiectul de OUG, care are două articole şi trei paragrafe, a fost postat pe site-ul MApN.

Instruirea piloţilor ucraineni, mai lentă decât au sperat ucrainenii

Lucrurile s-au mișcat mai încet decât au sperat ucrainenii şi aliații lor, deoarece piloții antrenați pe avioane din epoca sovietică au fost nevoiţi să înveţe limba engleză și practicile militare occidentale, potrivit NYT. 

Anul trecut, ucrainenii au fost trimiși în Danemarca, şi nu la centrul de antrenament din România, deoarece acesta nu era încă deschis când piloții erau gata să înceapă pregătirea. Crearea centrului de la Feteşti a fost anunțată în iulie anul trecut iar în noiembrie instructorii au început aici pregătirea piloților români pentru escadrila de F-16 a României. Dar spre deosebire de ucraineni, piloții români vorbeau deja engleza și erau familiarizați cu standardele operaționale ale NATO.

"Deci tranziția pentru noi nu a fost chiar atât de dificilă. Suntem încântați să continuăm să zburăm", a spus pentru NYT unul dintre piloții români pregătiți la Feteşti. Următoarea clasă de opt piloți ucraineni este programată să sosească în Danemarca la sfârșitul verii, dar nu este clar când vor începe ucrainenii antrenamentele la Fetești.

"Acest lucru depinde de guverne și de contractele implicate. Încă așteptăm toate aprobările", a spus colonelul Bill Thomas, fost ofițer al Forțelor Aeriene ale SUA, care supraveghează programul de instruire al Lockheed Martin pentru piloții români de la Feteşti.

Oficiali din armata Ucrainei au anunţat la începutul lunii mai că unii piloți ucraineni aproape au terminat cursurile de pregătire pentru operarea avioanelor F-16. Nu au precizat despre ce piloţi este vorba, dar cel mai probabil sunt piloții pregătiți în Statele Unite, unde antrenamentele au început mai repede și cu piloți mai experimentați. Pe ei se va baza Kievul probabil să piloteze F-16 în această vară.

Le Monde: România ar urma să găzduiască ultima fază a antrenamentelor pe F-16

Cotidianul francez Le Monde a scris la finalul lunii aprilie că în Europa sunt antrenaţi doar zece piloţi ucraineni iar România ar urma să găzduiască ultima fază a antrenamentelor pe F-16. După șase luni petrecute în Regatul Unit, unde au învățat noțiuni de bază în limba engleză, patru dintre ei au ajuns în Franța la începutul lunii martie, urmând ca restul de şase să ajungă şi ei în Franța în primăvară. 

Cei zece piloți ucraineni sunt departe de a fi experimentați, ceea ce explică durata stagiului lor. Vârsta lor medie este între 21 și 23 de ani, iar șase dintre ei nu au urcat niciodată într-un avion de luptă înainte de a ajunge în Marea Britanie. Ucraina are un deficit de piloți, mulți dintre ei fiind uciși sau răniți de la începutul războiului. 

La sfârșitul celor șase luni petrecute în Franța, dacă vor termina pregătirea la un nivel satisfăcător, vor pleca într-o țară care încă nu a fost desemnată, unde își vor finaliza pregătirea zburând la bordul avioanelor F-16. Se așteaptă ca România să găzduiască această ultimă fază, a cărei durată a fost estimată la patru luni. Prin urmare, niciun pilot ucrainean instruit în Europa nu ar putea să fie operațional înainte de sfârșitul anului 2024, sau chiar de începutul lui 2025.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024