Antena Meniu Search
x

Video Piloții români au terminat primele antrenamente pe F-16. Când vom ajunge la 49 de aparate funcționale, gata de luptă

Piloţii români au încheiat primele antrenamente pe avioanele F-16. Până acum, Forţele Aeriene din Ţările de Jos au trimis în ţara noastră 5 astfel de aeronave pentru piloţii care se vor antrena la centrul de instruire de lângă Feteşti. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 13.03.2024, 14:08

Vezi și

"Primii șapte piloți români instruiți în centrul de pregătire de la Baza 86 Aeriană Fetești au efectuat fiecare cel puțin un zbor cu avioanele F-16. Ei sunt acum la jumătatea cursului și învață să treacă de la vechile MiG-uri pe aceste avioane de generația a patra. Învață manevrele de bază, cum să stăpânească avionul și misiuni simple de poliție aeriană. Șase luni durează acest curs, urmând ca apoi piloții să își continue pregătirea în cadul escadrilelor Forțelor Aeriene. Încă doi ani de zile durează apoi ca un pilot să fie eficient în misiuni de luptă împotriva unui avion inamic. Pentru proiectul de instruire de la Fetești compania americană Lockheed Martin asigură instructorii, România asigură infrastructura și Olanda asigură aeronavele. Sunt cinci aeronave F-16 momentan, vom mai veni 13 strict pentru antrenamente. Centrul este deschis pentru piloții aliați însă în viitor aici se vor putea instrui și piloții ucraineni. Țara noastră are o escadrilă de 17 avioane F-16, acestora li se adaugă alte 3 cumpărate anul trecut de la norvegieni, dintr-un lot nou de 32 de aeronave care vor veni anul acesta și anul viitor. Când livrările se vor termina vom avea 49 de aeronave F-16", a transmis reporterul Observator Cristi Popovici.

Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional sau NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Piloții români au terminat primele antrenamente pe F-16. Când vom ajunge la 49 de aparate funcționale, gata de luptă