Asocierea vinului cu mâncarea, doar un capriciu? Specialiștii cred că adevărul este undeva la mijloc
Nu vă mai bateţi capul cu alegerea vinului potrivit pentru un anumit fel de mâncare. Cercetătorii de la Oxfrod ne liniştesc: regula este că nu există nicio regulă, iar asocierile rigide sunt doar un truc de marketing: carnea nu se potriveşte exclusiv cu vinul roşu sau peştele cu vin alb. Sunt "poveşti" sau capricii, iar gustul personal ar trebui să primeze.
De Andreea Gherasim la 24.05.2023, 19:54Andrei este proprietarul unui wine bar din Bucureşti. E fericit că românii încep să devină cunoscători în misterele băuturii.
Adevărul undeva la mijloc
Andrei: Ideea este că românul a început să bea din ce în ce mai mult vin. Să facem asocieri de vinuri cu mâncare, efectiv să culturalizăm românul în ceea ce constă vinul bun cu mâncarea bună.
Ar fi singura regulă pe care cercetătorii de la Universitatea Oxford recomandă să o respectăm. Restul combinaţiilor misterioase ar fi simple "capricii". Cu alte cuvinte, nu ar trebui să fie literă de lege să potrivim carnea cu vinul roşu şi peştele doar cu vin alb.
Diana Pavelescu, wine ambassador: Cred că undeva este pe la jumătate adevărul. Fiindcă totdeauna alegem un vin ca să potenţăm gustul mâncării. Putem găsi un vin roşu fructos, foarte uşor cu taninuri foarte mici foarte puţine şi care să nu influenţeze atât de mult gustul şi atunci merge şi pentru un peşte mai gras un vin roşu cu o aciditate mai mare la fel cum şi pentru un sos sau nişte paste cu cremă cu smântână multă merge un vin alb.
Regulile pe care ne-am chinuit să le învăţăm pentru a părea cunoscători, ar putea fi însă ignorate. Nu există niciun fundament ştiinţific care să arate că aromele se potenţează reciproc. Dacă însă combinarea vinului cu mâncarea înfierbântă spiritele, vinul în mâncare rareori dă greş.
Chef Iosif Ștefănescu: Vinurile din cele mai vechi timpuri au fost folosite şi pentru a fezanda carnea de vânat. Taninul din vin îmbogăţeşte carnea de vânat care este o carne mai tare.
Diana Pavelescu, wine ambassador: Ideea este că trebuie să ţinem minte nişte reguli de bază. Dacă avem o mâncare acidă vinul trebuie să fie mai acid ca şi mâncarea şi aici mă gândesc la salate/ 12.15 Un desert îl asociem întotdeauna cu un vin mai dulce decât desertul.
Dacă pentru gătirea preparatului a fost folosit un anumit tip de vin, indicat ar fi ca la masă să fie servit acelaşi tip de vin. Dar, în cele din urmă, totul poate fi lăsat la voia inspiraţiei şi a propriului gust.