Video Cătălin recunoaşte un vin perfect fără să-i vadă eticheta. Care este secretul unui somelier priceput
Cât costă un vin bun? Preţul porneşte de la 25 de lei, spun somelierii. Cu aceşti bani, putem lua un vin corect, dar preţul nu reflectă întotdeauna calitatea. Unii au făcut chiar artă din pasiunea pentru vinul bun şi merg la competiţii de degustare în orb, unde trebuie să identifice mai multe sortimente, fără să le vadă eticheta.
Spune-mi cât ai dat pe sticla de vin, ca să-ţi spun ce bei. Dacă vorbim despre o sticlă de aproximativ 25 de lei, cu siguranţă vom avea parte de un vin corect, iar peste 50 de lei deja vorbim despre calitate asigurată. Peste 100 de lei în schimb vorbim despre mai multe note aromatice şi despre un vin premium.
"Vinurile româneşti chiar au atins un nivel de calitate superioară şi în mod cert ai de unde să alegi", spune Sergiu Nedelea.
Cea mai mare provocare a somelierilor rămâne, însă, spriţul, mult iubit de români.
"Este un sport de vară, de obicei, când e foarte cald afară diluând poate gustul şi munca enologului care vrea să arate prin vin, miros, calitate, ceva. Nu-l încurajăm, dar nici nu-l interzicem", spune Daniel Vrănescu, somelier.
- Festivalul "Fum și Sare" din Harghita. Vedeta evenimentului a fost slănina: "Gusturi autentice, vechi"
- Spectacol de culoare şi miros în Timişoara. Au înflorit pomii roz de pe malul Begăi, asemănători cu cireşii...
- Sezonul de schi, prelungit la Rânca. Mulţi speră şi la primul bronz de munte
- Întâlnire neaşteptată pentru jandarmii montani din Braşov, în timp ce patrulau pe Muntele Tâmpa
- 22 martie, Sfântul Vasile de Ancira şi Sfânta Drosida. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
"Când vine apa, cumva deranjează vinul. Eu recomand întotdeauna ca apa să fie lângă vin, nu în vin", spune Sergiu Nedelea.
Cătălin cunoaşte atât de multe despre reţeta unui vin perfect, încât îl recunoaşte fără să vadă eticheta. A făcut chiar un job din participările la competiţii de degustări în orb.
"Se miroase un vin, te duce într-o anumită notă, după care în gust, o altă notă şi încerci să-ţi dai seama de soi, iar în post-gust începi să-ţi dai seama de particularităţile fiecărui soi în parte. Vezi că este un vin alb, spumos sau liniştit. După e foarte interesantă zona, spune foarte mult, vine cu mineralitate", spune Cătălin Cojocaru, somelier.
Dincolo de bucuria de a savura un pahar de vin cu prietenii, pentru specialişti cea mai importantă este educarea gusturilor. Sunt ore întregi de pregătire în spatele unui astfel de campionat, dar oenologia devine artă.
"Consider că e reprezentativ să participăm şi la astfel de concursuri naţionale care pun în valoare somelierii. E o muncă continuă pentru a învăţa vinurile, pentru a învăţa să recunoşti soiurile, pentru a învăţa să recunoşti şi regiunile în sine", spune Mihai Ionescu, somelier.
În ultimii ani, berea a fost detronată. Românii consumă mai mult vin şi mai puţină bere. Datele arată că un român consumă în medie 25 de litri de vin pe an.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰