"Bă, nu are cum să moară!". Cine este a patra victimă a exploziilor de la Crevedia
Explozia din Crevedia: creşte bilanţul morţilor. Al patrulea pacient cu arsuri grave a murit în această dimineaţă la Spitalul Floreasca. Pacientul se afla în stare foarte gravă încă de la început, cu arsuri pe 95% din suprafaţa corpului.
De Redactia Observator la 04.09.2023, 11:54Potrivit unor surse Observator, a patra victimă era şoferul uneia dintre cisterne, angajat al firmei GPL Flagas de câţiva ani. O rudă ne-a povestit că medicii erau rezervaţi în privinţa evoluţiei sale după internare, nu au dat veşti bune familiei şi că ultima dată când a văzut victima era pe o filmare, iar bărbatul se afla pe o targă după explozie.
"Aia a fost ultima dată când l-am mai văzut în viaţă! Eu l-am văzut plecând de acolo pe picioarele lui şi am zis: "Bă, nu are cum să moară!". L-am văzut pe filmare. Cum stătea pe targă, aştepta elicopterul SMURD să vină!", ne-a mărturisit acesta.
Pe de altă parte, astăzi, la Crevedia, primarul Florin Petre a fugit de localnici şi s-a ascuns într-un magazin. Ulterior, după ce a ajuns în sediul Primăriei, Florin Petre s-a ascuns şi de jurnalişti şi nu a dorit să răspundă niciunei întrebări. Edilul s-a baricadat în biroul său şi a închis uşa în nas reprezentanţilor presei.
În altă ordine de idei, reprezentanţi ai staţiei GPL vin pentru prima dată în locul tragediei să stea de vorbă cu oamenii din localitate. Mulţi au rămaşi pe drumuri după ce casele lor au fost distruse în totalitate de explozie. În comună circulă zvonul că firma Flagas ar urma să despăgubească familiile afectate cu circa 6000 de euro.
- Reprezentanţi firmei GPL vin pentru prima dată în locul tragediei pentru a discuta cu familiile afectate de...
- Primarul din Crevedia, fugărit de localnici, s-a ascuns într-un magazin. Apoi s-a baricadat în birou şi le-a...
- Creşte bilanţul morţilor după explozia din Crevedia. O a patra persoană, cu arsuri de 95% pe corp, a murit la...
- Explozia din Crevedia. Arafat confirmă: Instituţiile responsabile ştiau de neregulile de la staţia GPL încă...
Despăgubiri de 7.500 de lei de la Guvern pentru morţii de la Crevedia
Şi Guvernul a promis sprijin de 7.500 de lei pentru victimele de la Crevedia.
"Fiecare pacient transferat în străinătate va putea fi însoţit de un membru al familiei care va beneficia de un sprijin de 2.000 de euro lunar pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare, masă pe perioada spitalizării. Fiecare pacient internat într-o unitate medicală din ţară poate fi, de asemenea, însoţit de un membru de familie care va beneficia de un ajutor în sumă de 2.000 lei lunar pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare şi masă pe perioada spitalizării. De asemenea, pentru persoanele rănite care au fost spitalizate şi externate va fi acordat un ajutor de 1.500 lei", a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constanin.
El a spus că vor fi acordate ajutoare şi pentru familiile ale căror gospodăriri au fost afectate. "Pentru persoanele ale căror gospodării au fost afectate de explozie vor fi acordate următoarele ajutoare de urgenţă: câte 10.000 lei pentru locuinţele sau gospodăriile afectate în proporţie de peste 75%, câte 7.000 lei pentru persoanele singure şi familiile ale căror locuinţe sau gospodării au fost afectate în proporţie de 50 - 75%, câte 4.500 lei pentru cazul locuinţelor afectate în proporţie cuprinsă între 25 şi 50%, câte 2.500 lei pentru locuinţele şi gospodăriile afectate în proporţie de până la 25%, câte 1.500 lei pentru persoanele ale căror bunuri au fost deteriorate", a precizat Mihai Constantin.
Constantin a adăugat că, din păcate, în această dimineaţă a venit vestea unui deces al unei persoane cu arsuri de peste 90% din suprafaţa corporală care se afla internată la Spitalul Floreasca. "Va fi acordat un sprijin de 7.500 lei pentru fiecare dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa din cauza acestei tragedii", a mai spus Mihai Constantin.
Raport intervenţie Crevedia. Arafat: Nu avem pompieri morţi, nu avem interesul de a muşamaliza
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, într-o conferinţă de presă la prezentarea raportului preliminar de intervenţie în cazul tragediei de la Crevedia că primul apel după explozia de la Crevedia a fost la ora 18.48, iar primele echipaje de intervenţie au sosit la 19.06. 20 de pompieri care au intervenit la exploziile de la Crevedia sunt în prezent internaţi, 12 în spitale din ţară şi 8 în unităţi medicale din străinătate.
Până în prezent au fost constatate 2.150 de deficienţe la staţiile GPL, în urma controalelor dispuse după exploziile care au avut loc la Crevedia. Potrivit acestuia, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 6.545.307 lei. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a achiziţionat în ultimii şase ani aproximativ 120.000 de articole şi echipamente de protecţie.
Acţiunea pompierilor a avut o "abordare defensivă", cu scopul de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului, menţionând că el a ajuns la faţa locului şi a validat măsurile luate şi a insistat pentru introducerea roboţilor şi retragerea pompierilor. Arafat a mai explicat că nu au fost pompieri morţi în urma exploziilor de la Crevedia şi a precizat că nu există "interesul de a muşamaliza".