O bloggeriţă din Iaşi a invitat 100 de oameni de ziua ei la Centrul de Transfuzie Sanguină din oraş să doneze sânge
România are foarte mare nevoie de sânge. Suntem la coada clasamentului european în această privinţă, iar o bloggeriţă din Iaşi s-a gândit să invite, de ziua ei de naștere, o sută de oameni la Centrul de Transfuzie Sanguină din oraş şi, în loc de daruri, aşteaptă ca "petrecăreţii" să doneze sânge.
De Redactia Observator la 21.11.2019, 15:18România are foarte mare nevoie de sânge. Suntem la coada clasamentului european în această privinţă, iar o bloggeriţă din Iaşi s-a gândit să invite, de ziua ei de naștere, o sută de oameni la Centrul de Transfuzie Sanguină din oraş şi, în loc de daruri, aşteaptă ca "petrecăreţii" să doneze sânge.
E un gest care oferă o şansă la viaţă. Mai ales că avem nevoie de asta, suntem la coada clasamentului european în această privinţă. Doar 1,7% dintre români donează sânge. Adică de zece ori mai puţin decât danezii, de pildă.
Asta în contextul în care 1 din 10 pacienţi din spitalele din România are nevoie de sânge, iar multe intervenţii chirurgicale ajung să fie amânate tocmai din aceasta cauza. deficitul de sânge.
În primul trimestru al acestui an, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti au ajuns cu 1.100 de donatori mai puţin, faţă de perioada similară a anului anterior. Iar nevoia este dublă faţă de cât se recoltează în mod normal. Practic, doar noi putem schimba lucrurile.
Andreea Marc, blogger: Nu e doar sânge. Sângele este doar un instrument care ajuta vieții. Oamenii vin, doneaza pana la 450 de ml şi salvează pana la 3 vieți. Așa ca nu îmi ofera mie cadou sange, ci îmi ofera aceatsa plăcere de a face împreuna o fapta buna și de a salva vieti.
Pentru donator, nu există niciun risc. Totul se întâmplă în mai puţin de 30 de minute. Iar Andreea Marc a gândit şi pus în practică o întreagă campanie. Se cheamă #DonatOM şi se întâmplă în 17 decembrie, de ziua ei, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iaşi.
Andreea Marc, blogger: În fiecare an sarbatoresc altfel pentru ca mi se pare ca de ziua noastră ar trebui să facem ceva special și de câțiva ani încoace am obișnuit sa dau cadouri de ziua mea. Oamenii zic ca e ciudat, pentru ca de ziua ta ar trebui sa primești cadouri, dar ma simt mult mai bine atunci când ofer și am zis anul acesta sa fac ceva cu totul special și sa invit oamenii la centru de transfuzii sanguine sa doneze sânge și pentru ca vin aici sa le ofer cadouri. Anul asta o să ofer 100 de cadouri pentru cei 100 de donatori.
Andreea a donat în avans, la începutul săptămânii, ca să dea un exemplu. Iar de ziua ei, îi va îmbărbăta pe ieşenii care vor vrea să facă acelaşi lucru.
Andreea Marc, blogger: Îmi doream foarte mult să donez, aveam emoţii dimineaţa când am venit şi mi s a spus că am tensiunea un pic cam mică, trebuie să beau o cafea, să fac un pic de mişcare, am făut toate acestea, mi s-a luat din nou tensiunea, am venit aici şi acum sunt gata. E un sentiment minunat, pot să ofer ceva.
Medic Centrul de Transfuzii Iaşi: Populaţia trebuie să fie în mod constant foarte bine informată, atât de importanţa acestui gest, dee nevoia cantităţilor de sânge, pt că atunci când vorbim de el ne referim ca la o resursă, rezervă naţională, nu este o problemă a fiecăruia dintre noi e o problemă la nivel naţional.
Mai exact, românii donează de aproape 10 ori mai puţin sânge decât danezii, de nouă ori mai puţin decât britanicii şi de 7 ori mai puţin decât olandezii.
Pentru a face faţă cererii, ar fi nevoie de 100 de donatori pe zi. Din păcate însă, numărul lor abia dacă ajunge la 30.
Damian: N-am mai donat de mult timp şi am zis să ajut şi eu pe cineva. A mai insistat cineva m trecut să mă duc dar nu aveam kilogramele aferente donării.
Cei care vor să facă o faptă bună trebuie totuşi să îndeplinească nişte criterii. Să aibă o greutate de peste 50 kilograme, un puls regulat, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, să nu fi consumat alcool înainte de recoltare şi să nu fie sub tratament.
Specialiştii ne recomandă ca înainte să donăm sânge să luăm un mic dejun bogat în lichide şi glucide. Adică, ceai sau cafea dulce, un sandwich şi pâine cu dulceaţă. Mesele copioase, cu grăsimi şi băuturi alcoolice trebuie evitate.