Video Povestea emoționantă a lui nea' Florea, veteranul de război ţinut prizonier 2 ani in Siberia. Familia credea că a murit și i-au făcut pomană
În satul Bucșana din Gorj, ultimul militar în viață al Regimentului 18 “Tudor Vladimirescu” a împlinit 103 ani. Florea Pasăre este veteran de război și are o poveste emoționantă de viață. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost luat prizonier, deportat în Siberia, dar a reușit să scape. Familia a crezut că a murit pe front și i-au făcut inclusiv pomană. Dar a luptat ca un erou, a scăpat cu viață din război, iar acum și-a sărbătorit ziua de naștere alături de familie și oamenii dragi lui.
- Cu ce provocări s-ar putea confrunta România odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Două din trei companii româneşti nu rezistă mai mult de 10 ani. Iancu Guda, despre cum îţi poţi construi o afacere de succes
Ultimul militar în viață al Regimentului 18 “Tudor Vladimirescu” a împlinit 103 ani. Florea Pasăre își trăiește bătrânețea în liniște în satul Bucșana din Gorj. Viața l-a învățat multe, iar acum este un exemplu viu de credință, tărie și patriotism, o punte între trecut și prezent. Oamenii spun despre el că este eroul care a scris istoria țării cu propriile fapte.
Nea' Florea s-a născut pe 9 ianuarie 1922, în satul Bucșana, comuna Zorlești, județul Gorj, și își amintește cu drag de copilăria pe care și-a petrecut-o alături de cei cinci frați ai săi, în ciuda greutăților acelor timpuri.
La 21 de ani a fost luat prizonier, iar familia l-a crezut mort
La vârsta de 21 de ani a fost luat la cătănie și încorporat la Regimentul 18 Gorj din Târgu Jiu pe 1 aprilie 1943, după începerea celui de-Al Doilea Război Mondial și a pornit în luptă alături de Armata Română la Fântâna Albă, în Bucovina. Au urmat bătăliile de la Tiraspol, Odessa, Nikolaev, Mariopol, Sevastopol, Cotul Donului, Harkov și Stalingrad.
- Povestea emoționantă a lui nea' Florea, veteranul de război ţinut prizonier 2 ani in Siberia. Familia credea că...
- Cinci pui de câine, găsiţi abandonaţi într-o pubelă de gunoi din Sectorul 5. Micuţii au fost auziţi...
- O şosea din Iaşi a devenit coşmarul şoferilor. Sunt întinse capcane pe drum şi sunt aruncate pietre în maşini
- În 2024, numărul apelurilor non-urgente la 112 a scăzut cu aproape un million. Judeţele din care s-au dat cele...
- Expoziţii de păsări şi animale rare în Suceava şi Sighişoara. Vizitatorii au putut pleca acasă şi cu un nou...
Un an mai târziu a fost luat prizonier și dus în lagărul din Siberia, unde a fost reținut timp de doi ani, până în septembrie 1946, când a fost repatriat. În tot acest timp familia nu a știut nimic de el și toți au crezut că a murit. Îndurerați că l-au pierdut și nu-l vor mai vedea niciodată, aceștia i-au făcut toate cele creștinești pentru un decedat, inclusiv pomană. Dar ziua în care s-a întors acasă teafăr și nevătămat nu va fi uitată niciodată.
Mai multe postări pe Facebook au fost făcute în ziua în care el a împlinit 103 ani. Oamenii și-au dorit să-i arate lui nea' Florea cât de mult îl apreciază și că pentru ei este un exemplu viu de credință, înțelepciune, tărie și iubire de țară. Un veteran în fața căruia trebuie să ne scoatem pălăria. Și să ne privim rădăcinile.
Nea' Florea, iubit de toți oamenii
Nea' Florea a fost sărbătorit așa cum se cuvine: a avut tort, a suflat în lumânări și ”La mulți ani!” a răsunat pentru el.
”Astăzi sărbătorim un adevărat reper pentru comunitatea noastră, la împlinirea vârstei de 103 ani - colonel (rtr.) Florea Pasăre, veteran de război din satul Bucșana, comuna Prigoria.
A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, în bătăliile de la Fântâna Albă (Bucovina), Tiraspol, Odessa, Nikolaev, Mariopol, Sevastopol, Cotul Donului, Harkov și Stalingrad.
În luptele de la Stalingrad a fost luat prizonier (19 august 1944) și a fost deportat în lagăr, în Siberia, unde a fost reținut până în septembrie 1946. Este ultimul militar în viață al Regimentului 18 “Tudor Vladimirescu”.
Exponent al unei generații de mari români, gorjeanul Florea I. Pasăre este un exemplu viu de credință, tărie și patriotism, o punte între trecut și prezent.
Pentru noi toți, sunteți eroul care a scris istoria țării cu propriile fapte. Vă mulțumim pentru lecțiile de viață și pentru inspirația pe care o aduceți în fiecare dintre noi.
Vă dorim multă sănătate, liniște și bucurie alături de cei dragi. Fie ca anii ce urmează să vă fie plini de respectul și recunoștința pe care le meritați din plin.
La mulți ani! Să ne trăiți!
Cu Onor, domnului Colonel (rtr) Florea Pasăre!”, este mesajul postat pe Facebook de Instituția Prefectului - Județul Gorj.
Ultimul militar în viață
Într-o altă postare pe Facebook, oamenii au reamintit faptul că nea' Florea este ultimul militar în viață al Regimentului 18 „Tudor Vladimirescu”.
”Astăzi vreau să vă vorbesc despre gorjeanul nostru, moștenire vie a Armatei Române, care și-a pus o bună parte din viață în slujba țării, prin propriile-i fapte, în cel de-Al Doilea Război Mondial.
S-a născut la 19 ianuarie 1922, în satul Bucșana, comuna Zorlești, județul Gorj, și a crescut în sânul familiei Gheorghița și Ion Pasăre, alături de cei cinci frați ai săi, în ciuda greutăților acelor timpuri.
Luat la cătănie și încorporat la Regimentul 18 Gorj din Târgu Jiu pe 1 aprilie 1943, după începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, a pornit în luptă alături de Armata Română la Fântâna Albă, în Bucovina. Au urmat bătăliile de la Tiraspol, Odessa, Nikolaev, Mariopol, Sevastopol, Cotul Donului, Harkov și Stalingrad.
Aici, la Stalingrad, în sudul Rusiei (una dintre cele mai sângeroase lupte din istoria omenirii), a fost luat prizonier pe 19 august 1944 și a fost dus în lagărul din Siberia, unde a fost reținut timp de 2 ani, până în septembrie 1946, când a fost repatriat.
Vă dați seama ce bucurie a fost în familia Pasăre, care, cu toții, îl crezuseră mort pe front și îi făcuseră eroului nostru toate cele creștinești pentru un decedat, inclusiv pomană!
Tare onorat am fost să îi fiu astăzi aproape, la împlinirea venerabilei vârste de 103 ani.
Florea Pasăre, eroul nostru, ultimul militar în viață al Regimentului 18 „Tudor Vladimirescu”, este un adevărat reper. Un exemplu viu de credință, înțelepciune, tărie și iubire de țară. Un veteran în fața căruia trebuie să ne scoatem pălăria. Și să ne privim rădăcinile.
Cu Onor, domnule Colonel Florea Pasăre!
La mulți ani! Să ne trăiți!
Mă înclin!
P.S. Mi-a promis că vine să primească onorul la evenimentul dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, pe 24 ianuarie, în Piața Prefecturii. Să fiți acolo!”, a scris pe Facebook Garbaciu Iani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰