Bucureştiul, invadat de gunoaie. Odată cu zăpada topită la suprafaţă au ieşit munţi de deşeuri
După primăvara de saptămâna trecută, în Capitală nu au răsărit ghioceii, ci... gunoaiele. Zăpada s-a topit, iar de sub ea, se înaltă acum munţi de deşeuri. Cele mai multe, în spaţiile verzi unde încă mai ieşim în weekenduri pentru o aşa zisă gură de aer proaspăt. Autorităţile spun că nu pot ţine pasul cu ignoranţa şi lipsa de bun simţ a oamenilor.
De Cosmina Balint la 16.02.2024, 18:02Zona de nord a Capitalei devine groapă de gunoi. În loc de aer curat şi linişte, oamenii întâlnesc deşeuri la tot pasul.
Cosmina Balint, reporter Observator: Suntem în pădurea Băneasa. Aici începe traseul cicloturistic, o zonă des tranzitată de sportivi şi oameni care au ieşit la plimbare. Vedem şi primul coş de gunoi, însă sunt foarte multe deșeuri aruncate pe langa acesta.
Bucureştiul, invadat de gunoaie
Localnică: Vin des, mă simt foarte bine, îmi place energia pădurii. În schimb este dureros să văd de fiecare dată această mizerie, aceste gunoaie...este inadmisibil, atât de greu de conceput aşa ceva atât de aproape. N-am văzut, pe alee nu...în schimb gunoaie, da şi nu doar aici. E incredibil... şi sticle. După weekend dacă veniţi sticle, pachete de ţigări, şerveţele. Nu doar aici, mergeţi şi mai în centrul pădurii şi vedeţi la fel.
- Staţiunea cu o istorie de aproape un secol, care se scufundă în gunoaie. Firma de salubrizare angajată de...
- Râuri de gunoaie în stațiunea Râșnov. Localnicii plătesc câte 50 de lei ca să scape de deșeurile din...
- “Big Brother” pe străzile unui oraş din România. Cele 170 de camere noi ar fi mai eficiente decât...
Cosmina Balint, reporter Observator: La nici 100 de metri după ce am intrat pe alee, deja vedem alte deşeuri aruncate prin pădure. Sunt plastice, materiale de construcţii, cioburi, toate lăsate de izbelişte şi nu e nici urmă de coş de gunoi.
Femeie: Nu au fost niciodată coşuri de gunoi. Spre primăvară de regulă se face mizerie. În ultimii ani nu am mai văzut să se facă curaţenie de primăvară.
Romsilva, administraţia care se ocupă cu igienizarea pădurilor, aruncă vina pe oameni.
George Colgiu, ROMSILVA: Periodic facem acţiuni de igienizare că aruncă lumea gunoaie. Iarna nu prea se face, cred că în toamnă au fost făcute ultimele acţiuni. Din păcate lumea aruncă gunoiul. În principiu soluţia ar fi ca oamenii să nu mai arunce gunoaie în pădure.
Nici celelalte zone din sectorul 1 nu sunt ocolite de gunoaie. În zona comercială din Băneasa și în apropierea ambasadei SUA, deşeurile zac la marginea străzii.
Dan Trifu, activist de mediu: Ne afectează foarte mult şi vedeţi, toate pornesc de la. hai să spunem, lipsa noastră de educaţie, până la urmă şi conştiinţa că afectăm mediul în mod ireversibil, am putea spune, că în momentul în care arunci un plastic ştii că nu se mai descompune decât peste patru sute de ani. Înseamnă că, de fapt, e un fenomen ireversibil, dar înafară de educaţia noastră, vedeţi, este şi această problemă cu autorităţile care nu colectează separat.
Anul trecut, amenzile pentru aruncarea gunoaielor la întâmplare au fost majorate. Persoanele fizice pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 5 și 20.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice, amenda poate ajunge la 70.000 de lei.