“Big Brother” pe străzile unui oraş din România. Cele 170 de camere noi ar fi mai eficiente decât poliţiştii locali
Nu poate face toată Poliţia ce face Big Brother. Asta spun localnicii din Baia Mare după ce zeci de camere de supraveghere de ultimă generaţie au fost montate în oraş. Autorităţile văd în timp real cine încalcă regulile de circulaţie ori pe cele ale bunului simţ şi aruncă gunoaie la întâmplare. Iar rezultate încep deja să apară.
Aproape 170 de camere de supraveghere au fost montate în Baia Mare. 29 dintre ele sunt mobile şi filmează oraşul din mai multe unghiuri. Localnicii spun că fac treabă mai bună decât poliţiştii locali.
Localnic: Ce-i pe cameră e pe cameră. Nu cred că Poliţia poate să stea de fiecare dată la fiecare colţ să pândească, că practic ăsta e rolul lor şi atunci eu cred că ajută foarte mult acest lucru.
Simona Vasiac, reporter Observator: Camerele de supraveghere montate la ieşirea şi intrarea în municipiul Baia Mare au capacitatea inclusiv de a citi numerele de înmatriculare ale autovehiculelor.
Monitorizare 24 de ore
- Celebru om de afaceri din Cluj, răpit şi torturat pentru codul de la criptomonede. Tâlharii i-au tăiat un deget
- Atac în stil mafiot, în Piteşti. Un bărbat a fost înjunghiat în inimă şi ficat cu propriul cuţit, lângă o...
- Momentul când un șofer de TIR pierde controlul volanului și distruge o casă în Mureș. O persoană a scăpat ca...
Toate imaginile sunt monitorizate 24 din 24 de ore dintr-un dispecerat. Astfel, autorităţile pot interveni în timp real în cazul unor infracţiuni.
Doru Dăncuş, primar interimar Baia Mare: În special acţionăm în timp real acolo unde vedem că într-un anumit moment, într-un anumit loc se petrece o infracţiune, o staţionare interzisă, o parcare pe spaţiul verde, o abandonare a unui deşeu necontrolat într-un anumit spaţiu.
Măsură luată pentru cei care poluează
Cu un timp de răspundere mare, autoritățile speră astfel să îi identifice inclusiv pe cei care aruncă deșeuri menajere la voia întâmplării. Iar în acest caz amenzile nu sunt deloc mici. Pornesc de la 2.000 de lei și ajung și până la 40.000 de lei, în funcție de cantitatea și toxicitatea deșeurilor.
Localnic: Eu sper să nu mai fie să vezi gunoaie pe jos, că le cam vezi şi zilnic le vezi, nu că le vezi odată pe săptămână.
Camerele de supraveghere ar duce și la scăderea ratei infracționale, cred autoritățile.
Doru Dăncuş, primar interimar Baia Mare: Am solicitat colegilor de la Poliţia Locală, de la Dispecerat, ca în fiecare zi să noteze şi să ne prezinte care e aportul şi cu cât se poate îmbunătăţi într-un fel sau altul mecanismul acesta de intervenţie în cazul unor infracţiuni care se pordu.
În viitor, autoritățile îşi propun să monteze astfel de camere în toate cartierele din oraş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰