Cămin cultural de lux într-o comună în care localnicii au cu totul alte dorințe și dureri: "În afară de vaci, eu nu mă duc în nicio parte"
Investiţii inutile şi fără niciun viitor. Sute de milioane de lei sunt îngropate în clădiri nefolosite, în localităţi unde priorităţile oamenilor sunt cu totul altele. În timp ce localnicii cer grădiniţe, creşe sau drumuri asfaltate, autorităţile construiesc cămine culturale pe care nici nu ştiu cum le vor folosi.
De Cristina Oprea la 20.10.2021, 20:57- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Suntem în Breasta, Dolj. Una dintre comunele privilegiate, dacă te uiţi în bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Aici se construieşte, pe bani grei, un cămin cultural cum nu s-a mai văzut. Despre minunea care creşte chiar lângă casa ei ne vorbeşte tanti Ioana. Stă cu omul ei într-o margine de sat unde nu a ajuns încă asfaltul și unde lumea mai aruncă, din când în când, și câte o roabă de gunoi. E bine că se construieşte ceva şi pe uliţa lor, spune femeia, doar că ea are alte dureri.
Ioana Vârvoreanu: Să ne facă drumul, asta e problema!
Reporter: Vă faceţi vecini cu cultura aici.
Ioana Vârvoreanu: Da. Dar să ne facă şi nouă. Că pe acolo, pe partea aia, e făcut. Dar pe aici, pe la noi, nu e.
- Gara nimănui de la granița cu Republica Moldova, în care nu vine niciun tren, a fost renovată cu aproape 8...
- Termoficare vs. centrală proprie: criza energetică împarte România în două. Sfatul experţilor, în iarna...
- Traseul pelerinilor la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Mesajul transmis de BOR în plin val 4 de Covid
Reporter: Când vine lumea la spectacol, vine prin nămoale?
Ioana Vârvoreanu: Păi da!
Şase milioane şi jumătate de lei costă căminul cultural din Breasta
Fostul primar e cel care a obţinut finanţarea record. Consilierul actualului edil lucra şi pe-atunci în primărie.
Valentin Rădulescu, consilier: De acei bani (...) puteam să facem multe alte lucruri, mult mai folositoare oamenilor. (...) Vorbim de o creşă, vorbim de o grădiniţă, vorbim de un after school. Acea grădiniţă nu s-a aprobat. În schimb s-a aprobat acest centru cultural care, sincer vă spun, înghite foarte mulţi bani şi nu are nici măcar 10% o utilitate.
Acum, că minunea se înfăptuieşte, oamenii n-au decât să se bucure de ea. Nu prea au auzit de cultură până acum. Pe la zilele comunei, ce se mai ţine câte un bâlci. Poate de-acum încolo...
Localnică: În afară de vaci, eu nu mă duc în nicio parte.
Reporter: Păi cum, nu o să vă duceţi la spectacole, la ce or să facă acolo?
Localnică: Dar dumneavoastră credeţi că o să pot să le las?
Reporter: Nu lăsaţi vacile?
Localnică: Nu. Astea trebuie păscute tot timpul.
Cămin cultural se face şi-n Bucovăţ. Tot pe bani de la CNI.
Păi, dacă au băgat bani în el, trebuie să îl termine odată!
Aici, clădirea se ridică la strada mare, dar lucrările mai mult stau, spun oamenii. Înăuntru au crescut bălăriile.
14 cămine culturale se construiesc numai în judeţul Dolj. Un raport de anul trecut arată că, în total, în întreaga ţară au fost aprobate 243 de astfel de investiţii, cu o valoare de 644 de milioane de lei. Între 2010 şi 2019 au fost recepţionate alte 322 de aşezăminte culturale, cu o valoare totală de aproape 380 de milioane de lei. Am solicitat un punct de vedere din partea Companiei Naţionale de Investiţii, dar până la această oră nu am primit niciun răspuns.