Carnea de porc, nelipsită de pe mesele de Crăciun. Cu ce preparate au fost așteptați turiștii la pensiuni
Preparate tradiţionale, colinde şi multă voie bună. De asta au avut parte românii în prima zi de Crăciun. Acasă, la prieteni sau la pensiuni, mesele au fost pline cu bunătăţi. Preparatele din carne de porc au fost vedetele zilei, fie că s-au numit sarmale, piftie sau cârnaţi.
De Redactia Observator la 26.12.2022, 14:08Preparatele din carne de porc au fost nelipsite de pe masa de Crăciun. Românii au gătit milioane de sarmalele, kilometri de caltaboşi şi tone de tobă sau piftie.
Ștefan Bercea, chef: Ce puneau părinţii şi bunicii mei pe masă, am încercat şi eu acum să pun pentru musafirii noştri. Am început cu preparatele din porc, porc proaspăt, adică tobă, caltaboş, sângerete, piftie, cârnaţi.
Laura Mihalache, chef: Tradiţia este să se consume porc, pentru că românul este român şi cea mai bună legumă este porcul din această carne tradiţia spune să faci cât mai multe preparate, pregătite în cât mai multe feluri.
Pensiunile şi hotelurile din Poiana Braşov şi de pe Valea Prahovei au fost pline de turişti. Mulţi dintre ei, veniţi din străinătate.
Turist: E fantastic, e în stilul tradiţional. Deci, am găsit şi costiţă de porc şi tot felul. Ne-am simţit bine, e gustos, e delicios, e tradiţional.
Turistă: Celebra salată beuf, pe care o mâncăm de fiecare dată în perioada aceasta, toba şi diverse mezeluri care se consumă exact aşa de Crăciun, de Revelion şi vinul fiert a fost foarte bun.
Care este îndemnul specialiștilor
Pentru sărbători liniştite, îndemnul specialiştilor este să gustăm din toate, dar să nu facem exces. Nici la mâncare şi nici la băutură.
Nicolae Hâncu, diabetolog: Cumpătare în toate, toate cu cumpătare. Asta înseamnă, cumpătare şi la mâncare, moderaţie la activitatea fizică, nu neapaărat, nu ne apucăm să facem jogging acum 5 mii de metri şi moderaţie şi cumpătare în somn.
Dacă de Crăciun meniul a fost unul tradiţional, pentru Revelion chefii au în plan preparate sofisticate. Foie gras, terină de raţă, vită Black Angus, vânat la proţap, creveţi, peşte şi de ce nu chiar homar. Dacă sunteţi gazdă, bucătarii vă sfătuiesc să pregătiţi mâncarea în funcţie de preferinţele invitaţilor.