Cât a ajuns să coste zacusca în acest an. În magazine, un borcan este mai scump şi de trei ori
Se simte deja mirosul ardeilor şi vinetelor coapte în aer: se face zacusca. Preparatul care face deliciul gustărilor iarna ar putea deveni istorie. Tinerii nu mai pierd timpul în bucătărie şi preferă să cumpere conservele de la magazin, de poftă. Spun că nu merită efortul şi oricum primesc de la mama sau bunica.
De Clara Mihociu la 29.08.2023, 18:19- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Reţeta pentru zacuscă a trecut din generaţie în generaţie ca o tradiţie de neclintit. Doar că tinerii nu mai sunt dispuşi să-şi bată capul cu întreaga tevatură.
Mai scum şi de trei ori în magazine
Tineri: Prefer s-o cumpăr din magazin. Nu prea avem timp s-o facem acasă.
- Se cumpără de la alimentară mai mult, lumea e mai modernă. N-are timp de stat la oală ore întregi.
- O româncă din Italia s-a întors acasă de Revelion pentru prima dată în 18 ani: "E foarte frumos şi...
- Propunerea de vacanţă care poate face de neuitat sfârşitul de an: Petrecere în mijlocul Dunării
- Zacusca, vedeta sezonului de toamnă. Bucătarii din Mureş au încins ceaunele şi au adus în faţa pofticioşilor...
- Noi de obicei o primim de la buni, deci este făcută în casă. Sau cumpărăm din magazin, că nu avem timp.
În pieţe, vânzătorii se plâng că e pustiu, spre deosebire de alţi ani în care clienţii făceau deja cumpărături pentru prima rundă de zacuscă.
Vânzător: E foarte puţină lume în piaţă. Toţi se duc în magazine. S-a dezvăţat lumea să vină la piaţă.
Sunt însă şi oameni care nici nu concep că vor trece iarna fără conservele gustoase. Preţul legumelor necesare deliciosului preparat variază între 3 şi 9 lei.
Clara Mihociu, reporter Observator: Din coşul cu ingredientele pentru zacuscă nu pot să lipsească ardeii: gogoşar, ardei gras şi kapia. Trei din fiecare costă în total 15 lei. Desigur, adăugăm şi câteva roşii, alţi 2 lei. Ne trebuie şi vinete - încă 5 lei. Câteva cepe, câţiva morcovi. Avem aici un total de aproximativ 25 de lei, cantitate suficientă pentru a umple trei astfel de borcane cu zacuscă.
Reporter-gospodină: Faceţi an de an?
- Fac. Niciodată n-am cumpărat de-a gata. Nici n-am încercat să văd cum e gustul. Eu îmi fac întotdeauna.
În magazine, preţul unui borcan de zacuscă variază între 15 şi 30 de lei.