Cât ar urma să câştige profesorii debutanţi. Creşterile se apropie de ce au cerut sindicatele, dar dascălii vor să vadă promisiunile pe hârtie
Elevii vor sta şi mâine acasă: profesorii au decis că greva continuă şi luni. Sindicaliştii au fost azi la Guvern pentru noi negocieri şi au primit aproape tot ce au cerut. Dar vor dovezi în scris şi vor da un răspuns final abia mâine la ora 10. După trei săptămâni de criză în Educaţie, trei proteste majore şi negocieri ca la piaţă care au pus în pericol viitorul unei generaţii de elevi, Guvernul pare că a mai găsit 700 de milioane de lei pentru a creşte salariile din Învăţământ.
De Redactia Observator la 11.06.2023, 19:51Simion Hăncescu, FSLI: Mâine este grevă în toate şcolile. Aşa cum oamenii au decis greva, oamenii o şi încheie.
Este răspunsul tranşant al sindicaliştilor din Educaţie, după nici o oră de negocieri. Copiii nu merg la şcoală nici mâine, deşi guvernul a pus pe masă noi creşteri salariale.
Nicolae Ciucă, premier România: Am agreat creşterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât şi personalul nedidactic auxiliar la nivelul de 25 la sută. Începând cu anul viitor pe grila de salarizare nouă, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu pe economie. De asemenea procentul de 40 la sută din vechea OUG va creşte la 50 la sută din ianuarie 2024.
Marius Nistor, sindicalist: Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creşteri salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024. Aici, răspunsul guvernului a fost că se acordă prima tranşă în 2024, la 1 ianuarie.
Cât ar urma să câştige un profesor debutant
Creşterile sunt prevăzute în draftul actului normativ începând cu luna iunie. Guvernul a mai promis şi bonusuri anuale, până în 2027, de 1500 de lei pentru personalul didactic şi 500 de lei pentru personalul auxiliar. Ministerul a publicat varianta de calcul cu mărirea aferentă. Iar cele mai mari creşteri, procentual, sunt pentru debutanţi. Pentru un profesor la început de drum, cu un salariu de bază brut de 4098 de lei, de la 1 iunie salariul brut ar urma să depăşească 5.300 de lei. O creştere de peste 30 la sută.
Creşterile promise de Guvern se apropie de ce au cerut sindicatele încă de la începutul grevei. Dar profesorii vor să vadă, în scris, promisiunile. Astfel că vor decide luni, la ora zece, după ce Guvernul va redacta actul normativ. Părinţii sunt nemulţumiţi de criza prelungită din Educaţie şi se plâng că elevii au fost prinşi la mijloc.
Christine Demeter, Grupul Civic Părinţii cer Schimbare: Acuz în momentul ăsta toate părţile de faptul că nu au ajuns la un consens. Să găsească în sfârşit acele soluţii care să fie în interesul elevului.
Înscrierile la Bac şi Evaluare Naţională, prelungite până pe 16 iunie
Pe 13 iunie, mediile ar trebui să fie încheiate pentru clasa a 8a, a-12a şi a-13 a seral, doar că perioada se prelungeşte până pe 16 iunie. La fel şi înscrierile la bacalaureat şi evaluare.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: În ceea ce priveşte probele scrise, nu se impune în acest moment modificarea calendarului nici pentru Bac, nici pentru Evaluare.
Pentru examenul de Bacalaureat, probele scrise sunt programate în perioada 26-29 iunie, iar pentru Evaluarea Națională, între 19 și 22 iunie.