Cazarea şi masa migranţilor ilegali, gaură în bugetul ţării. Carantinarea fiecăruia dintre ei costă statul român 230 de lei pe zi
Aproape 500.000 de euro au cheltuit autoritatile române, în acest an, pentru cazarea migranţilor ilegali, în mare parte afgani, în pensiunile din judeţul Arad. La această sumă se adaugă şi banii alocaţi pentru hrana acestora.
De Redactia Observator la 07.10.2021, 08:08- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
S-a ajuns aici din cauza unei legi, dată la începutul pandemiei, care prevede obigativitatea carantinării celor care intră în România. Autoritățile locale cer acum revizuirea legii, pentru că sumele alocate acestui proces sunt exorbitante. Soluţiile ar fi testele COVID şi introducerea în carantină exclusiv a celor pozitivi.
"Este o presiune financiară imensă pe statul român fiindcă se plăteşte cazare 14 zile, plus masă. Soluţia ar fi să-i testăm", spune Horea Timiş - director DSP Arad.
Toate cele 6 pensiuni din judeţul Arad, înscrise în programul de carantinare sunt pline. Autorităţile caută acum noi soluţii pentru cazare deoarece numărul migranţilor este într-o continuă creştere.
"Am la capacitate maximă. S-au făcut presiuni dacă putem să luăm suplimentar transfugi", explică Florentina Pintea - patron pensiune.
- Operaţiunea "Autostrada", acţiune-monstru a Poliţiei Române. A fost anihilată o uriaşă reţea de trafic de...
- Șoferii români refuză să-i ajute pe britanici să iasă din încurcătura în care au intrat: ”Îmi oferi...
- Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să...
Carantinarea fiecărui migrant costă statul 230 de lei pe zi
Pentru carantinarea fiecărui migrant, statul alocă 230 de lei pe zi. Doar în 2021, au fost plătiţi către unităţile de cazare aproape 500.000 de euro.
"Marea majoritate, cu câteva excepţii, persoanele carantinate sunt cetăţeni străini sau apatrizi. Cetăţeni români am avut doar cazuri singulare", declară Csaba Toth - prefect Arad.
Migranţii intră în România la frontiera cu Serbia, pentru că aici controalele sunt mai relaxate. Ştiu că vor intra în carantină şi profită de cele două săptămani masă şi cazare gratuite.
Cum numărul migranţilor este în creştere, presiunea pe bugetul Romăniei va fi din ce în ce mai mare. Numai în pensiunile din judeţul Arad sunt cazaţi aproximativ 200 de migranţi.