Antena Meniu Search
x

Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat

Șoferii de camion din Uniunea Europeană nu vor veni în Marea Britanie cu contracte pe termen scurt pentru a rezolva criza combustibilului, așa cum speră guvernul britanic, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 28.09.2021, 17:52

Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Șoferi de camion (imagine ilustrativă) - Profimedia

„Lucrătorii din UE cu care vorbim nu vor merge în Marea Britanie pentru o perioadă de scurtă durată ca să ajute Marea Britanie să iasă din rahatul pe care l-a creat ea însăși”, a declarat Edwin Atema, șef în cadrul sindicatului transportatorilor din Olanda, care reprezintă șoferii din întregul bloc. „Pe termen scurt, cred că va fi o fundătură. Ar fi nevoie de un fel de plan Marshall pentru a trage toată industria înapoi la suprafață”, a spus el la BBC Radio 4, potrivit  The Guardian.

Pentru a atenua criza din lanțurile de aprovizionare, care a declanșat cozi și rafturi goale în magazine, premierul Boris Johnson a promis că va relaxa regulile pentru străini şi va acorda câte 5000 de vize temporare şoferilor de tir şi alte 5000 muncitorilor străini din abatoare.

Un alt plan luat în considerare de Boris Johnson privește mobilizarea a sute de soldați pentru a livra combustibil benzinăriilor care rămân fără stocuri după ce britanicii au cumpărat benzină de panică.  Însă planul pentru șoferii din UE, chiar și cu salariu ridicat, prezintă multe dezavantaje, de exemplu, trebuie să-și plătească singuri cazarea în zilele de odihnă.

„Plata este un factor important, dar nu este singurul. Industria din toată Europa a fost bolnavă cu mult înainte de Covid și Brexit, companiile tratând șoferii ca pe simple extensii ale camioanelor”, susține Edwin Atema care a acuzat industria transportului de mărfuri că a exploatat șoferii. ”Multinaționalele iresponsabile au scăzut prețurile, iar șoferii au renunțat și au părăsit industria”, a spus el. ”Regulamentul nu valorează nimic deoarece nu există niciun interes pentru aplicarea lui în lanțul de aprovizionare”, a adăugat Atema.

Pe acelaşi subiect

„Nu se poate să oferiți viză, un salariu bun și să considerați problema rezolvată. Există o serie întreagă de probleme în spate. Chiar și utilizarea toaletelor în Marea Britanie și, bineînțeles, în restul Europei, este o problemă.” a explicat Atema. 

Britanicii se tem că din cauza condițiilor tot mai mulți șoferi vor renunța îndreptându-se spre o doua „iarnă plină de nemulțumiri”, cu rafturi mai goale ca de obicei în perioada premergătoare Crăciunului.

Șofer polonez: Migranții nu sunt ca un robinet cu apă pe care îl deschizi și închizi cum vrei

Planul de a atrage șoferii de camioane cu vize pe termen scurt este considerat „jignitor” de migranți. Un șofer polonez de tir care locuiește în Glasgow a declarat pentru BBC că planul lui Boris Johnson este sfidător după politicile Brexit care au „alungat” lucrătorii europeni din Marea Britanie. Tomasz Oryński a spus că planul este prea mic și vine prea târziu. „Cred că arată insolența guvernului britanic, deoarece oferirea acestor vize temporare oamenilor pe care practic i-a alungat din această țară din cauza politicilor de Brexit este jignitor.”

„Nu sunt doar cuvintele mele. M-am uitat pe comentariile de pe site-ul polonez de camioane care scria despre asta ieri ... majoritatea nu sunt potrivite să le zic cu voce tare. Pentru a vă oferi o idee, oamenii au comentat că Brexit înseamnă Brexit și ați votat ca să plecăm, așă că acum trebuie să vă descurcați ”

El a recunoscut că există o penurie de șoferi și în alte părți ale Europei, deși nu este „la fel de rău ca în Marea Britanie”. „Nimeni nu își lasă slujba pentru a veni aici că să se chinuie să obțină viza, să lucreze doar trei luni și apoi să fie trimis înapoi acasă. Din șoferii polonezi pe care i-am cunoscut aici, sunt ultimul care a rămas în Scoția, toți lucrează acum în alte țări.” a mai explicat el. 

El a mărturisit că speră să plece din Marea Britanie odată ce va fi mai sigur din punct de vedere financiar. ”Este o obrăznicie să crezi că migranții sunt ca un robinet de apă pe care îl închizi și deschizi atunci când este nevoie. Aveți acele postere peste tot ”câinii sunt pe viață, nu doar pentru Crăciun” și așa trebuie să tratați și șoferii. Vrei doar să vină să te salveze, apoi îi alungi când nu mai ai nevoie de ei.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat