Cea mai frecventă greşeală a victimelor hoţilor de buzunar din autobuze. Cine sunt călătorii care sunt ţintele ideale
Te urci cu portofelul în buzunar în autobuz şi cobori fără el. Hoţii fac legea în mijloacele de transport în comun din Bucureşti! Peste o mie de oameni reclamă, anual, că sunt jefuiţi la înghesuială. Numărul victimelor este însă, cel puţin dublu, pentru că mulţi păgubiţi nu mai fac plângere. O spun chiar politiştii care ne dau si sfaturi cum sa ne ferim.
De Ana Grigore la 23.05.2024, 20:43La înghesuială, în tramvaie, autobuze şi troleibuze, este raiul hoţilor. Portofelele, bijuteriile, telefoanele şi tabletele sunt preferatele lor. Călătorii neatenţi riscă să se trezească fără bunurile de valore.
"Aici la ghiozdan. Mi-a deschis ghiozdanul şi mi-a luat telefonul. N-am simtit nimic. Şi lanţul de la gât am văzut că l-au smuls unei femei, şi cerceii din ureche", a declarat o victimă.
La ce sunt atenţi hoţii
Cele mai multe furturi au loc la orele de vârf, când mijloacele de transport sunt aglomerate. Victimele hoţilor sunt călătorii care citesc şi nu sunt atenţi la ce se întâmplă în jurul lor şi cei care ţin obiecte de valoare în buzunarul din spate al pantalonilor sau în spaţiile laterale ale rucsacului.
- Au furat geanta unei femei dintr-un mijloc de transport din București, apoi au mers la cumpărături cu cardurile...
- Un tânăr de 25 de ani a furat un seif cu 1.500 de lei dintr-un restaurant din Sectorul 6. Individul lucrase...
- BMW X6 furat din UK, condus de un român prin Iaşi şi Vaslui. Bărbatul spune că şi-a luat maşina cinstit, dar...
Mihai Mincu, Seriviciul de Analiza şi prevenire a Criminalităţii: Ar fi foarte bine să nu ţineţi ghiozdanul în spatele dumneavoastră pentru că în momentul în care este în spate, nu mai aveţi control asupra bagajului. Tineţi-l întotdeauna în braţe, iar atunci când stati jos, tineti-l în poală. Atunci când sunteti in mijlocul de transport in comun ar fi foarte bine să nu stati pe telefoane.
Autobuzele sunt cele mai sigur mijloace
Aproape 1.700 de autobuze și troleibuze circulă prin Bucureşti. 80% au sisteme de supraveghere video, cu ajutorul cărora ar putea fi găsiţi hoţii.
Cele mai sigure sunt autobuzele. În aproape 1.000 de astfel de vehicule, călătorii sunt monitorizaţi non-stop de camerele de supraveghere. În schimb, în tramvaiele vechi, sistemele de supraveghere lipsesc cu desăvârşire, ceea ce face ca mulţi dintre infractorii care acţionează în aceste mijloace de transport în comun să fie greu de găsit de politişti.
Din 1.000 de reclamaţii de furturi din buzunare în mijloacele de transport, doar 300 sunt rezolvate. Astăzi, însă, politiştii au reţinut doi bărbaţi acuzaţi că au furat geanta unei femei într-un tramvai şi că au făcut cumpărături cu cardurile ei bancare.