Cele 6 revendicări ale sindicaliștilor, după protestul din Piața Victoriei: "Ce sperăm? Ce speră toată lumea în România!"
Explozia preţurilor la utilităţi, combustibili şi alimente a scos mii de oameni în stradă. Sindicalişti din toată ţara au protestat azi în Capitală, faţă de lipsa de reacţie a Guvernului în faţa tăvălugului scumpirilor. Oamenii au cerut măsuri de sprijin şi reducerea impozitării pe salarii.
De Redactia Observator la 06.04.2022, 20:43Mii de sindicalişti au mărşăluit azi prin centrul Capitalei şi au protestat ore în şir în faţa Guvernului. Dezamăgiţi de salariile mici, condiţiile grele de muncă, promisiunile neonorate ale aleşilor, oamenii şi-au strigat disperarea în stradă.
Sindicalist: Ne simţim abandonaţi în propria ţară şi sperăm să tragem un semnal de alarmă. Avem destule probleme: criza energetică, preţurle care au explodat, câte şi câte, probleme legate de legea dialogului social. Salariile în comparaţie cu preţurile produselor din România sunt extrem de mici.
Sindicalişti din toată ţara au ajuns azi în Bucureşti
500 de angajaţi ai Uzinei Dacia au plecat dis de dimineaţă spre Capitală. Mulţi dintre ei abia ieşiseră din schimbul trei. Oamenii spun că degeaba au primit o majorare de salariu la începutul lui ianuarie pentru că banii în plus nu acoperă creşterile preţurilor. Mai ales că nu îşi reveniseră după perioada de pandemie, în care au primit doar 85 la sută din salariu.
- Protest în faţa Guvernului. Sindicalişti BNS cer aplicarea Legii Salarizării, dar şi alte măsuri de sprijin...
- Lista măsurilor propuse de Guvern pentru a contracara explozia preţurilor. Vouchere pentru milioane de români
- Românii au rămas fără bani pentru plata întreținerii. Ce riscă cei care nu achită facturile 3 luni la rând
Sindicalist: Ce sperăm? Ce speră toată lumea în România! Preţuri mai rezonabile, gazele subvenţionate de stat. Am avut o creştere conform contractului care nu se mai regăseşte în salarile noastre acum. La ce renunţăm? La multe! Mâncarea, mai puţină, căldură, mai mică.
Sindicalist: Avem nevoie să putem să trăim în România! Să nu ne condamnăm copiii!
S-au alăturat protestului şi angajaţi de la CFR
Oamenii spun că încă nu şi-au primit cei zece la sută în plus la salariu care le-au fost promişi la începutul anului. Şi angajaţii din domeniul energiei spun că le-a ajuns cuţitul la os.
Sindicalist: Sunt mai multe motive pentru care am venit, în principal scumpirea energiei electrice, vor să închidă energia pe cărbune,preţurile la energia electrică s-au scumpi. La fel toate produsele alimentare, tot ce cumpărăm de la o zi la alta se scumpeşte. A da câte 50 de euro odată la două luni unor familii nevoiaşe e bătaie de joc. dacă te duci în supermarket cu 50 de euro cumperi doar produse cu chimicale.
Ministrul Muncii a mers să discute cu protestatarii
Îmbrăcat într-un tricou cu un mesaj care contesta procentul alocat prin PNRR, pentru pensii, Marius Budăi a făcut promisiuni peste promisiuni.
Marius Budău, ministrul Muncii: Suntem în această perioadă în construcţia unor măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor români, în sprijinul categoriilor celor mai vulnerabile, sunt aici să vă asigur de respectul guvernului. Vă invit acum să fiţi parteneri în implementarea PNRR.
Sindicaliştii au avut o listă cu şase revendicări pentru Executiv. Vor adoptarea unor măsuri care să contracareze explozia preţurilor din toate sectoarele, investiţii în domenii cheie precum Transporturilor, dar şi măsuri de sprijin pentru sectoare pe cale de dispariţie, cum ar fi industria de confecţii. Sindicaliştii mai cer şi majorări salariale.
Revendicările sindicaliștilor:
1. Măsuri de sprijin pentru a contracara scumpirile
2. Investiții urgente în diverse sectoare
3. Măsuri pentru securitatea energetică și alimentară a României.
4. Majorări salariale
5. Pact național pentru industria de apărare
6. Modificarea urgentă a legii dialogului social