Certificatul verde stă la "roşu" în Parlament. Cele mai importante amendamente și ce sancțiuni riscă angajații nevaccinați
Certificatul verde la locul de muncă este încă blocat în Parlament. Se tot aduc modificări şi se fac dezbateri în comisii. Liberalii au cerut ca persoanele care nu sunt vaccinate să îşi plătească singure spitalizarea, în cazul în care sunt depistate pozitiv cu COVID, amendament respins categoric de PSD. Şi faţă de proiectul iniţial, cei care nu sunt vaccinaţi vor beneficia de testare gratuită, însă pe o anumită perioadă de timp care este și ea disputată: PNL cere 30 de zile, PSD 60 de zile.
De Redactia Observator la 18.11.2021, 12:36Legea certificatului verde suferă modificări peste modificări. Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor s-a reunit, marţi, pentru a discuta proiectul privind certificatul verde, însă nu s-a ajuns la o concluzie, în şedinţă fiind doar prezentate amendamente depuse până în prezent.
Cele mai importante amendamente: 1. Nevaccinaţii ar putea beneficia de teste decontate de stat pe o perioadă de 30 de zile, fiind stabilită o limită de 10 teste de persoană, atât la stat, cât şi la privat. În cazul acestui amendament, PSD a cerut o perioadă de 60 de zile, fiind înaintată și variantă de 45 de zile. 2. Liberalii au cerut ca persoanele care nu sunt vaccinate să îşi plătească singure spitalizarea, în cazul în care sunt depistate pozitiv cu COVID. PSD respinge categoric acest amendament. Întrebat dacă cei din PSD au cerut retragerea lui, premierul Florin Cîțu a spus marți după discuții că "Nu. Dar sigur nu va avea voturi". 3.Un alt amendament se referă la un certificat verde provizoriu pe bază de testarea anticorpilor. Nici acesta nu ar avea susținere. 4. Un alt amendament pe care există consens se referă la sancțiuni: 30 de zile suspendarea dreptului de muncă, fără plată, dacă angajatul respectiv nu are certificat verde. Suspendarea încetează în ziua în care îl prezintă (adică după cele două doze) sau în ziua în care își face prima doză.
Ce urmează? După negocieri și discuțiile pe amendamente, proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă ar putea intra la vot în Camera Deputaților, un termen înaintat fiind miercuri, săptămâna viitoare, iar abia după aceea poate să intre în vigoare.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri că se poate accepta o soluţie de compromis în privinţa testării gratuite, dar nu mai mult de 30 de zile, iar Parlamentul trebuie să găsească o soluţie bună, nu una de compromis. "Lucrurile stau în felul următor: Dacă statul îţi asigură vaccinul gratis, dacă nu te-ai vaccinat, te-ai îmbolnăvit, îţi asigură tratament pe gratis în spital, nu poţi să aştepţi totul de la stat, pe gratis. Nu funcţionează. Şi eu am fost împotrivă să plătim de la bugetul de stat testările, când plăteşti vaccinul, când plăteşti tratamentul. Se poate accepta o soluţie de compromis de 30 de zile, 40 de zile, până când se face vaccinarea completă, cu două doze, Dar mai mult nu pot accepta, pentru că acest lucru înseamnă că mergem spre a goli bugetul statului", a declarat Kelemen Hunor la B1 TV.
- Legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă. Testare Covid gratuită la job doar 30 de zile: 10 teste...
- Certificatul verde COVID obligatoriu la locul de muncă. George Simion: Nu va intra săptămâna aceasta la vot în...
- Parlamentarii se contrează pe certificatul verde, în timp ce România abia scapă de valul 4 și ar putea intra în...
El a precizat că acest subiect a fost discutat, marţi, cu liderii celorlalte partide, în cadrul negocierilor pentru formarea unei noi majorităţi. "Astăzi am discutat mult doar despre acest aspect. Se conturează o soluţie, dar specialiştii o să o pună pe hârtie. Mai există şi varianta să vedem acest certificat în ce perioadă funcţionează, când suntem pe val, când cresc (cazurile - n.r.), când trebuie să pui nişte interdicţii. (...) În acest moment parcă suntem pe scăderea cazurilor, să vedem peste două săptămâni. Să fie aşa, dar acest lucru nu înseamnă că în ianuarie - februarie nu vom intra pe alt val de creştere şi de aceea trebuie să ne pregătim de acum, şi pregătirea înseamnă şi vaccinare, şi campania de vaccinare, înseamnă şi pregătirea spitalelor cu medicamente. (...) În acest moment înseamnă că în Parlament trebuie să se găsească o soluţie bună, nu de compromis, o soluţie bună, că de compromis, în stilul "tradiţional" românesc, dăm o lege şi facem 3 portiţe ca să ai de unde să pleci, să nu aplici legea. Nu sunt de acord cu aşa ceva", a explicat liderul UDMR.
Ciprian Şerban (PSD Neamţ): Este exclus ca nevaccinaţii să îşi plătească spitalizarea
Social-democraţii nu vor susţine amendamentul PNL prin care persoanele nevaccinate care se îmbolnăvesc de COVID-19 şi sunt internate în spital trebuie să achite costurile spitalizării, a declarat deputatul PSD Neamţ Ciprian Şerban. "Este exclus ca nevaccinaţii să îşi plătească spitalizarea! În PSD nu acceptăm discriminarea şi îndemnarea la ură şi duşmănie între români. Ne opunem categoric amendamentului PNL de obligare a persoanelor nevaccinate să-şi plătească spitalizarea, în situaţia infectării cu SARS-CoV-2. PNL trebuie să revină asupra acestui amendament", a scris, pe pagina de Facebook, deputatul social-democrat.
Ciprian Şerban a adăugat că obligarea persoanele nevaccinate să îşi plătească spitalizarea în caz de infectare va creşte numărul de cazuri grave şi de decese, pentru că bolnavii de COVID-19 vor merge la spital prea târziu. "Deşi este o boală nouă, COVID-19 este o boală infecţioasă şi este o urgenţă medicală care trebuie tratată ca toate urgenţele medicale. Tratamentul este gratuit şi aşa trebuie să rămână! Cetăţenii români plătesc asigurări de sănătate. Au dreptul să beneficieze, şi vaccinaţii, şi nevaccinaţii, de aceleaşi servicii medicale. Nu avem niciun drept să recurgem la o asemenea segregare! Nu vom face altceva decât să continuăm să menţinem o tensiune socială, care aduce cu ea duşmănie între cele două categorii, vaccinaţi şi nevaccinaţi, adâncind în mod iresponsabil ruptura din societatea românească. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de solidaritate socială, de recuperarea credibilităţii, avem nevoie să revenim la normalitate", a conchis Ciprian Şerban.