Antena Meniu Search
x

Certificatul verde COVID obligatoriu la locul de muncă. George Simion: Nu va intra săptămâna aceasta la vot în Camera Deputaţilor

Liderul deputaţilor AUR George Simion a precizat că proiectul de lege privind certificatul verde COVID nu va intra în plenul Camerei Deputaţilor, la vot, în această săptămână şi a adăugat că această propunere legislativă a USR este neconstituţională.

de Redactia Observator

la 15.11.2021, 14:45

George Simion: Certificatul verde COVID nu va intra săptămâna aceasta la vot în Camera Deputaţilor
Certificatul verde COVID - Shutterstock

„În această săptămână, certificatul verde sub forma neconstituţională propusă de cei de la USR nu va intra la vot. Certificatul de muncă, un certificat care îţi dă voie să munceşti sau nu, nu va intra la vot în Camera Deputaţilor săptămâna aceasta şi, până ce fiecare virgulă nu va fi discutată cum trebuie în comisiile parlamentare raportoare, care sunt în număr de şase, nu o să admitem ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze o lege, despre care toţi ceilalţi deputaţi ştiu că este neconstituţională, dar nu au curaj să spună acest lucru”, a afirmat George Simion, luni la Parlament, potrivit news.ro.

Liderul deputaţilor AUR a adăugat că partidul din care face parte va solicita Biroului permanent să revină asupra deciziei privind obligativitatea prezentării la intrarea în Palatul Parlamentului a certificatului digital COVID-19.

„La această oră, avem o doamnă avocată în afara Parlamentului, care era invitată la grupul AUR, care nu poate intra pentru că nu are certificat verde. Acea decizie a Biroului permanent după părerea noastră este nelegală şi o să cerem în Biroul permanent să se revină asupra acestei decizii. Inclusiv sunt mulţi cameramani de la trusturile de presă care nu pot intra în Parlament pentru că nu sunt vaccinaţi anti-COVID”, a completat Simion. 

PNL se abţine la vot, la amendamentul PSD privind plata de la buget a testelor celor nevaccinaţi, depus la proiectul obligativităţii certificatului verde. Tătaru: Statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contra cost

Pe acelaşi subiect

Preşedintele comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru a anunţat, luni, că grupul parlamentar al PNL a decis să se abţină la vot, la amendamentul PSD depus la proiectul de lege privind certificatul verde obligatoriu la locul de muncă, prin care angajaţilor de la stat nevaccinaţi să li se plătească de la buget testele, timp de două luni de zile. Săptămâna trecută, în negocierile pe domeniul sănătăţii, Nelu Tătaru declarase că este de acord cu propunerea PSD privind testarea gratuită a angajaţilor care nu sunt vaccinaţi. Vineri a fost termenul pentru depunerea de amendamente, la proiectul de lege care a fost respins de Senat şi se află în comisia de sănătate din Camera Deputaţilor. Tătaru a explicat că deputaţii vor lua legea în dezbatere în forma ei iniţială şi a precizat că s-au depus mai multe amendamente, care vor fi luate în dezbatere zilele următoare. 

Tătaru s-a referit la amendamentul depus de PSD, prin care se prevede gratuitatea pe două luni, pentru cei care nu se vaccinau şi erau testaţi, testarea fiind suportată din bani publici. ”În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi grupul parlamentar al PNL să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost”, a afirmat Nelu Tătaru, precizând că aşteaptă de la Ministerul de Finanţe impactul financiar.  ”Cu cât întârziem adoptarea certificatului vedre cu atât va scădea campania de vaccinare. Sunt şase comisii raportoare la acest proiect de lege. Noi vom avea un raport preliminar mâine sau poimâine în care vom putea evalua şi amendamentele şi vom vedea şi votul în comisie”, a arătat el. 

Potrivit lui Tătaru, cel mai probabil miercuri va avea loc şedinţa de plen în care să fie adoptat certificatul verde. Săptămâna trecută, deputatul Alexandru Rafila afirma, după discuţiile cu PNL, pe capitolul de Sănătate din programul de guvernare, să s-a discutat despre accesul extins la testare, putându-se înfiinţa peste 1.000 de centre de testare. Despre testarea gratuită timp de 60 de zile, în regim gratuit, a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp şi a arătat că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19.

Nelu Tătaru spunea, atunci, că a cerut o evaluare de la Ministerul de Finanţe, privind impactul bugetar al testării gratuite la locul de muncă, pentru două luni de zile. ”Am introdus cele două luni cu testare gratuită din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care se accepta un certificat de vaccinare şi anumite condiţii, şi alternativa testării, dar cu plată, am încercat să o aşezăm în aceste două luni în care să agreăm un context legal în care să se introducă acest certificat”, a spus el.

Săptămâna trecută Florin Cîțu a cerut în sedința PNL oprirea dezbaterilor pentru proiectul de lege cu certificatul verde, la Cameră, în comisii, pentru că prevederea prin care statul plătește testarea angajaților de la stat este discriminatorie fata de angajații de la privat care trebuie sa plăteasca testarea. Un amendament prevedea că angajaţii români de la stat care nu sunt vaccinaţi ar putea beneficia de testare gratuită, dar numai timp de 60 de zile.

Pe 14 noiembrie a expirat termenul de depunere a amendamentelor la proiectul care prevede obligativitatea prezentării, la locul de muncă, de către personalul unor unităţi publice şi private, a certificatului digital privind COVID-19.  Pe 27 octombrie, Senatul a respins, în calitate de prim for sesizat, propunerea legislativă care introduce obligativitatea solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Proiectul a fost respins cu 67 de voturi „pentru” şi 60 „împotrivă”. Fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. La şedinţă, PNL, UDMR şi USR au votat în favoarea propunerii legislative, în timp ce PSD şi AUR au votat împotrivă.

Ce prevede proiectul inițial privind obligativitatea certificatului verde

Obligativitatea certificatului verde a pus pe jar angajaţii şi firmele, mai ales cele care au peste 50 de angajaţi simultan la muncă. Ca să intre în birou, toţi ar fi trebuit să fie vaccinaţi, să fi avut boala sau să fie testaţi PCR o dată la 72 de ore sau cu test rapid o dată la 48 de ore. Pentru Tiberiu Stoian, director la o fabrică de ambalaje, vestea a picat ca un trăsnet. Din cei 140 de angajaţi, 40 nu sunt imunizaţi. Nu şi-ar permite să-i piardă, aşa că ar plăti testarea. "Un test costă 250 de lei înmulțit cu cel puțin 40 de persoane. Cheltuiala e de cel puțin 10.000 de lei săptămânal. Deci lunar 8.000 de euro", a declarat Tiberiu Stoian, director executiv. Pentru firmele mici, cheltuiala ar însemna însă faliment.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri politice » Certificatul verde COVID obligatoriu la locul de muncă. George Simion: Nu va intra săptămâna aceasta la vot în Camera Deputaţilor