Antena Meniu Search
x

Video Parlamentarii se contrează pe certificatul verde, în timp ce România abia scapă de valul 4 și ar putea intra în valul 5, din februarie

Certificatul verde la locul de muncă s-a blocat în Parlament. PSD vrea testări gratuite pentru nevaccinaţi, iar PNL se opune. Liberalii vor ca cei care refuză vaccinul să-şi plătească singuri testul.

de Larisa Bernaschi

la 15.11.2021, 19:38

Vezi și

Larisa Bernaschi, reporter Observator: Este foarte complicat să se ajungă la un acord - trebuie ca acest proiect de lege să treacă cu votul majorității deputaților și nimeni nu se bazează că vor fi suficiente voturi, mai ales după ce liberalii au anunțat că se vor abține pe proiect. Cei din PSD, alături de cei de la USR și minoritățile naționale au decis ca cei care nu s-au vaccinat să beneficieze timp de 60 de zile de teste gratuite - mai exact, 10 teste lunare gratuite, astfel încât să poată să meagă la serviciu. Proiectul este așadar blocat, cu toate că și Klaus Iohannis recomanda ca o astfel de inițiativă să treacă de votul Parlamentului.

Urmează valul 5 al pandemiei de COVID, avertizează Nelu Tătaru

În februarie ne-am putea confrunta cu un val cinci al pandemiei destul de agresiv, susţine Nelu Tătaru. Şi asta în condiţiile în care întârzierea aprobării certificatul verde poate duce şi la o încetinire a campaniei de vaccinare, spune oficialul. Certificatul se află acum blocat în comisiile Camerei Deputaţilor. Problema este că Florin Cîţu nu este de acord cu amendamentul propus de PSD, potrivit căruia nevaccinaţii să fie testaţi gratuit timp de 60 de zile. 

"La grupul parlamentar al PNL s-a luat în discuţie astăzi şi certificatul verde. Vineri a fost termenul pentru amendamente şi noi a trebuit să luăm această lege în forma ei iniţială, adaptată doar la sistemul medical. (...) S-au depus mai multe amendamente. De la AUR au venit destule vineri, de aceea astăzi suntem la aşezarea lor într-un tabel, să putem discuta într-o şedinţă din zilele următoare. (...) La această lege, faţă de Senat, este acel amendament depus de PSD în care era gratuitatea pe două luni pe zece teste pe lună pentru cei care nu se vaccinau şi erau testaţi. Testarea era suportată din bani publici. În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi, grupul parlamentar al PNL, să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost", a explicat Nelu Tătaru, la Palatul Parlamentului.

Pe acelaşi subiect

Legea privind certificatul verde COVID la locul de muncă, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor miercurea viitoare

El a precizat că Ministerul de Finanţe va transmite un impact al unei astfel de prevederi. "Cu cât întârziem adoptarea certificatului verde, cu atât va scădea campania de vaccinare", a afirmat Nelu Tătaru. Potrivit acestuia, se vor testa gratuit cei care vor primi contraindicaţii pentru vaccinarea anti-COVID din partea medicilor.

Tătaru a informat că, cel mai probabil, legea privind certificatul verde COVID obligatoriu la locul de muncă va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor miercurea viitoare.

"Sunt şase comisii raportoare la acest proiect de lege. Noi (Comisia de sănătate) vom avea un raport preliminar mâine sau poimâine în care vom putea evalua şi amendamentele şi vom vedea şi votul. Celelalte comisii vor avea, la rândul lor, şedinţe de raport. Vom avea stabilită săptămâna viitoare, cred că miercuri, o şedinţă de plen în care să trecem acel certificat verde. Din punctul nostru de vedere şi votul de astăzi, ne vom abţine la acest amendament", a transmis deputatul PNL.

Ce măsuri privind vaccinarea și certificatul verde s-au luat în țările din Vest

ITALIA 

Italia este prima ţară din lume care a impus obligativitatea certificatului verde la muncă, de la mijlocul lunii trecute. 

GRECIA 

Vaccinarea obligatorie pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătății este, de asemenea, în vigoare în Grecia, de la 1 septembrie.

FRANȚA 

Nu numai personalul sanitar trebuie să fie vaccinat, ci și cei care lucrează cu publicul, precum polițiștii și pompierii.

SPANIA

Vaccinare obligatorie pentru personalul medical. 

SUA 

De la începutul anului viitor, printr-un ordin dat de Joe Biden, toţi angajaţii companiilor cu peste 100 de angajaţi trebuie să fie vaccinaţi. În caz contrar, compania va plăti o amendă de 14.000 dolari pentru fiecare angajat nevaccinat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » Parlamentarii se contrează pe certificatul verde, în timp ce România abia scapă de valul 4 și ar putea intra în valul 5, din februarie