"Ciorbă cu apă din hazna!" Acuzaţii grele după tabăra de coşmar de 2.000 de lei, cu vizită la spital "inclusă" în preţ. În ce condiţii au stat copiii în Braşov
Vacanţa de schi s-a transformat într-un coşmar pentru 28 de elevi şi părinţii lor. Au plătit 2.000 de lei de fiecare pentru o tabără în Poiana Braşov şi s-au ales după doar două zile cu toxiinfecţie alimentară şi perfuzii pe patul de spital. Părinţii fac acuzaţii grave: spun că mâncarea a fost gătită cu apă din toaletă. Inspectorii ANPC nu au dat încă de proprietar, dar DSP a închis pensiunea.
De Redactia Observator la 25.02.2023, 19:29"Ne-a venit mâncarea comandată în loc de porcăriile ălora. De 10.000 de ori mai bună. De un miliard de ori mai bună. Mulţumim!", spune un părinte. Pentru elevii plecaţi la schi în Poiana Braşov vacanţa şi distracţia s-au terminat brusc. După doar două zile în tabără, copiilor li s-a făcut rău rând pe rând.
Din tabără, la spital. Părinţii acuză: "Ciorbă cu apă din hazna"
"Vărsaturi până la deshidratare, glicemie foarte mică. Mi-au zis domnii doctori de acolo, i-au făccut nişte injecţii, perfuzii. Mi-am luat copilul în pătură şi am fugit cu el la Braşov", spune Bogdan Munteniţă, tatăl unui copil din tabără.
Ciorba de la prânz ar fi fost problema, spun copiii. Dar nici apa nu era de băut. "Le-a fost servită o ciorbă cu apă din hazna, mai pe scurt. Înţeleg că apa avea un miros ciudat. Apa cu care urma ca ei să se spele pe dinţi, să îşi facă duş, le-a fost şi servită la masă. Nişte crenvurşti care nu prea erau crenvurşti. Li s-a promis muşchi de vită care de fapt era parizer. Chestii româneşti", adaugă Bogdan Munteniţă, tatăl unui copil din tabără. "A simţit că mirosea mâncarea urât. Nu a putut să se spele pe dinţi pentru că mirosea foarte urât apa şi s-a oprit, nu a mâncat", mărturiseşte mama unui copil din tabără.
- Primarul unei comune din Giurgiu, bănuit că a redus tabăra elevilor la o pensiune, apoi s-a cazat chiar el...
- Femeie din Maramureş, revoltată după ce a văzut ce mâncare a primit fiica ei la şcoală. A postat imaginile pe...
- Coşmar pentru mai mulţi bucureşteni care s-au cazat la o pensiune la munte. Daţi afară şi înjuraţi de...
Meniul primit în tabăra de 2.000 de lei
În tabără erau 28 de copii din Bucureşti cu vârste între 8 şi 14 ani. Doi dintre ei au ajuns la spital, pe perfuzii. Profesorii organizatori au sunat alarmaţi familiile elevilor.
"Ce au avut la masă? Mâncare care nu e comestibilă, congelate preparate într-o apă care nu ştiu dacă provine de la reţeaua curentă. Nu au primit fructe, nu au primit desert copiii. După două zile a trebuit să asigurăm mâncarea copiilor, să dăm bucătarul afară din locaţie, a trebuit să le asigurăm copiilor apă pentru spălat pe dinţi. Li s-a făcut rău, au vomitat. A trebuit să ducem doi copii la spital, o fetiţă şi un băieţel", spune Cătălin Voinea, profesorul organizator.
Administratorul pensiunii nu e de găsit
Administratorul pensiunii nu a răspuns la telefon. Nici inspectorii ANPC şi nici reporterii Observator nu l-au găsit în zonă. "Erau probleme şi în blocul alimentar, erau probleme şi la cazare. Am constatat despre ce e vorba, dar nu am avut cu cine discuta. Am încercat să mergem la Bran, unde are sediu social firma de care aparţine această locaţie. Am lăsat o invitaţie pentru luni la ora 9", a declarat Nicolae Bărdaş, comsiar şef adjunct ANPC.
Când au ajuns la faţa locului, inspectorii DSP au descoperit că pensiunea nu avea apă curentă. Au evacuat imediat casa de vacanţă şi au pus sigiliu pe ea. "Igienico-sanitar nu existau condiţii pentru desfăşurarea activităţii. Era mizerie şi nu exista apă curentă, motiv pentru care clar vom dispune închiderea unităţii, dar să vină administratorul. Nu aveau cu cine să încheie procesul verbal", susţine Elena Claudia Bularca, director DSP Braşov.
Tabăra a costat 2.000 de lei de copil. Pachetul plătit de părinţi includea transportul din Bucureşti, masa şi cazarea, dar şi accesul pe pârtie şi echipamentele necesare timp de şase zile. Proprietarul pensiunii ar fi cerut câte 200 de lei pe noapte pentru fiecare elev. Avansul a fost plătit de anul trecut, spun profesorii organizatori, care nu au alte chitanţe doveditoare pentru organizarea taberei.