CNAIR a catalogat surparea de pe DN 1 drept "calamitate" pentru a debloca banii de reparaţii. Localnicii nu sunt surprinşi: "Erau semnale, a mai fost surpat o dată"
Au început lucrările pe Drumul Naţional 1, la doar o zi după ce şoseaua a cedat pe o porţiune de 60 de metri. Autorităţile se tem că fenomenul va lua amploare dacă nu intervin de urgenţă. Nimeni nu poate sti deocamdata cât vor dura reparaţiile. Mâine se aşteaptă un blocaj în zonă, când mii de oameni se vor întoarece spre casă de la munte.
De Andreea Petrescu la 04.02.2023, 19:22- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Se lucrează contracornometru pe DN1, pe bucata de drum care a luat o la vale. Muncitorii aruncă pietriş şi încearcă să limiteze pagubele. O echipă de la Drumuri Naţionale munceşte aici la faţa locului încă de azi-dimineaţă. Peste 5, 6 maşini cu piatră au fost aduse pentru a consolida baza drumului naţional. Pentru localnici prăbuşirea drumului nu a căzut ca o surpriză. "Erau semnale să ştiţi, că a mai fost surpat o dată! Tot aici! Un pic mai sus vreo 50 de metri, chiar în curbă a fost! E cam periculos ţinând cont că se surpă sub asfalt întruna se poate duce drumul cu totul!", spune un localnic.
Compania de Drumuri a catalogat incidentul drept calamitate pentru a putea urgent debloca banii pentru reparaţii
Până şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere spun că dezastrul ar fi putut fi evitat. "Ce vedem acum este rezultatul ultimilor 30 de ani în care noi am intervenit cât mai repede si cu soluţii de moment. Permamnent a existat presiunea să se circcule pe o bandă, două benzi. Nu poti să faci o lucrare şi repede şi bine. Forţezi timpii tehnologici, lucrarea va cădea la scurt timp", a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.
Compania de Drumuri a catalogat incidentul drept calamitate pentru a putea urgent debloca banii pentru reparaţii. Deocamdată însă nimeni nu ştie cât vor dura lucrările. Un expert urmează să analizeze dezastrul. În timp ce drumarii se chinuie să consolideze şoseaua, şoferii se înghesuie pe o singură bandă. Blocajele vin într-o perioadă şi aşa aglomerată în staţiunile montane. Dimineaţă, pe sensul de mers spre munte, în zona Comarnic dar şi în Buşteni a fost foarte aglomerat.
Date fiind restricţiile din zonă, mâine după-amiază la întoarcerea spre casă şoferii trebuie să se pregătească de un nou nou coşmar în trafic. Nu e pentru prima dată când drumurile o iau la vale. Autostrada Sebeş-Turda s-a surpat şi ea bucată cu bucată anul trecut. Şoseaua care a costat peste 700 de milioane de euro este în garanţie, iar constructorul a început acum lucrările de reparaţie.