Antena LIVE
Video

Coaliția de guvernare a ajuns la un consens, după semnarea unui nou pact. USR-PLUS va face astăzi nominalizarea pentru Ministerul Sănătății

După aproape o săptămână de criză politică şi două runde de negocieri eşuate, PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un consens.

De la 21.04.2021, 09:57

Liderii celor trei formațiuni au semnat un act adițional la protocolul Coaliției, un fel de pact de neagresiune, potrivit căruia premierul şi miniștrii nu mai au voie să se atace public. USR PLUS a anunţat că astăzi va face o nominalizare pentru portofoliul de la Ministerul Sănătății.

A trecut aproape o săptămână de la demiterea lui Vlad Voiculescu, timp în care coaliţia de guvernare a fost într-o criză profundă. În cele din urmă, după două rânduri de negocieri eşuate, cei trei lideri ai partidelor de la guvernare au găsit o cale de împăcare.

Barna: “Coaliţia PNL, USR PLUS, UDMR a depăşit astăzi o situaţie delicată. Acest guvern are şi resursele şi energia şi competenţa necesară să ducă România mai departe”.

Pe acelaşi subiect

Pactul care a adus împăcarea

Cum au reuşit să se împace? Au semnat că membrii guvernului nu vor mai avea "poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală". Pe scurt - premierul şi miniștrii nu mai au voie să se atace public.

Orban: “Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie”.

Hunor: “Important este să căutăm şi să găsim acele soluţii, să luăm acele decizii prin care redăm şi întărim încrederea oamenilor în guvern, în coaliţie”.

Potrivit documentului semnat, premierul nu mai are voie să revoce un ministru fără a anunţa partidul care a propus ministrul respectiv, iar propunerea va fi dezbătută în coaliție.

În această dimineaţă, liderii USR-PLUS intră în şedinţă, urmând ca în jurul prânzului să facă propunerea pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.

Cîțu: „Aşa cum am spus, coaliţia merge.De mâine vom avea un ministru al Sănătăţii”.

Potrivit surselor Observator, USR-PLUS o va propune pe Ioana Mihăilă ministru al Sănătății, care este în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Documentul semnat de liderii coaliției:

Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020

 Încheiat astăzi, 20 aprilie 2021, la București 

Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitateapolitică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coalițieiși a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor dincoaliție.

În aplicarea principiilor de mai sus, Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului îșiasumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agendaguvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spiritde susținere reciprocă și solidaritate.

Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă aformațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.

Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial.

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției deguvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

Agenda coaliției și agenda guvernului

Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se voraplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:

 - ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, o dată la CameraDeputaților, o dată la Senat.

 - fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună.Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor.

- temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreatede către lideri la începutul ședinței de coaliție.

 - ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală șiagenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiectereprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coalițieiparticipă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale

- agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânalăulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agendaședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisăministerelor și în spațiul public.

Agenda parlamentară

- Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și aunor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agendaparlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare.

-În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alteteme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțareaprealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectiveleinițiative.

Priorități asumate la nivelul Coaliției

-Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției.

 -Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul dedoze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.

 - Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să iamăsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizareaexecuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.

 - Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiențainvestițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementuluispitalelor.

- Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.

- Adoptarea legilor pe justitție până la final de an,cu respectarea principiilordin instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.

-Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție

-Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementare a acesteia la nivelul deconcentratelor.

- Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.

Ludovic Orban, președintele PNL,  Dan Barna, co-președinte USR-PLUS, Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS, Kelemen Hunor, președintele UDMR (RMDSZ).

Ți-a plăcut acest articol?

coalitia de guvernare pact ministerul sanatatii
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Hello taste
Publicat 19.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Medicool
Publicat 19.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024