Copiii din asociaţia lui Ivan Patzaichin au construit singuri o barcă. Cei mici au folosit teoria de la şcoală
Copiii din asociaţia Mila 23, creată de Ivan Patzaichin, au lansat pe apă prima barcă lucrată de mâinile lor. La nici 15 ani, ei au devenit căpitani. A durat câteva săptămâni să înveţe cum să o construiască, dar au reuşit şi, în cele din urmă, au plecat la plimbare cu ambarcaţiunea care poartă numele campionului.
De Redactia Observator la 31.10.2022, 08:49Aventura celor mici a început în urmă cu trei săptămâni. Ei au venit la atelierul Apele Unite ale României cu misiunea importantă de a construi o canotcă, ambarcaţiune care uneşte cele două simboluri ale Deltei: lotca şi canoea. Canotca a devenit imaginea acestei destinaţii turistice, fiind născută din experienţa campionului Ivan Patzaichin.
"La început, noi, băieţii, n-am crezut că o să ne lase să umblăm cu şoricelul, cu bormaşina şi cu celelalte. Dar, uite, surpriză mare, ne-au lăsat. Şi am învăţat să le mânuim", a spus unul dintre copiii care au participat la activitate.
"(Copiii) Învaţă că se lucrează în echipă. Dacă eu nu ştiu ceva, ştie celălalt. Şi împreună facem treaba până la capăt. Este o provocare pentru ei, este un exerciţiu de răbdare. Fiecare proces în sine ne lua o zi, două", a declarat coordonatorul proiectului, Viorel Gheorghe.
Copiii au folosit teoria învăţată la şcoală pentru a construi canotca
- Momente emoționante dedicate marelui Ivan Patzaichin, la Festivalul vâslelor, Rowmania. Cinci decenii de când lua...
- Visul lui Ivan Patzaichin prinde viaţă: cu canotca pe Dâmboviţa. Autorităţile locale caută soluţii ca râul...
- O navă a eșuat la Sulina, după un incendiu uriaș în Deltă. Zece hectare de vegetație au fost cuprinse de...
În timp ce au construit canotca, copiii au aflat la ce le folosesc orele de matematică, geografie şi fizică de la şcoală. Ei au măsurat, desenat, lipit și vopsit singuri materialele din care au construit băncile şi vâslele. Canotca realizată de cei mici poartă numele campionului Ivan Patzaichin şi a asociaţiei pe care el a înfiinţat-o acum 12 ani.
"Ceea ce am lansat astăzi pe apă nu este decât un început. Dacă aceştia (copiii), mai târziu, îşi vor păstra dragostea faţă de construcţia ambarcaţiunilor din lemn, înseamnă că am reuşit să salvăm una dintre cele mai importante tradiţii ale locului", a declarat guvernatorul Deltei Dunării, Teodosie Marin Gabriel.
Atelierul "Apele Unite ale României" promovează conștientizarea privind importanța apei pentru dezvoltarea comunitară. Proiectul este inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.