Culisele vizitei istorice din Kiev: liderii europeni i-ar fi povestit lui Zelenski ultimele discuții cu Putin, în încercarea de a debloca negocierile
Zi istorică pentru viitorul Europei şi al Ucrainei. La Kiev au fost azi preşedintele Klaus Iohannis şi liderii celor mai mari puteri europene, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi premierul Italiei, Mario Draghi. Vizita are loc într-un moment critic al invaziei ruse şi ar putea decide soarta războiului. Militarii lui Putin sunt foarte aproape de a pune stăpânire pe Lugansk. Toată lumea speră ca vizita să repornească negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia.
De Redactia Observator la 16.06.2022, 20:19Călătoria istorică spre Kiev a început târziu în noapte, într-o gară izolată de la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, prin care trec doar trenuri de marfă. În cel mai mare secret, ucrainenii au adus aici un tren securizat, pentru a prelua importanţii oaspeţi.
Riguros ca orice german, cancelarul Olaf Scholz este cel care a ajuns primul. Au urmat Emmanuel Macron şi premierul italian. S-au retras într-o sală de şedinţă improvizată în tren, unde au discutat până aproape la 3 noaptea.
Detaliile vizitei în Ucraina au fost ținute secrete până în ultimul moment
Deşi apăruseră zvonuri de două zile, detaliile vizitei au fost ţinute secrete până în ultimul moment, ca orice vizită într-o zonă de război. Un tren de rezervă a fost pregătit pentru a-i prelua în caz de incidente, iar de la Paris au fost aduţi câini speciali antrenaţi pentru a detecta materiale explozive. După o noapte pe drum, convoiul a ajuns la Kiev în jurul orei 9.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 113 LIVE TEXT. Acord unanim privind statutul de candidat "imediat" al Ucrainei la...
- Iohannis a anunțat ce a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina trebuie să obțină imediat statutul de candidat la...
- Vizită istorică la Kiev pentru Iohannis, Macron, Scholz şi Draghi. Franța vrea ca Ucraina să câștige înapoi...
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Este un moment important! Este un mesaj de unitate europeană pentru poporul ucrainean.
După câteva minute, în Gara Centrală din Kiev ajunge şi trenul în care se află Klaus Iohannis.
- Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut!
- Mă bucur să vă cunosc.
- Mă bucur că sunteţi aici!
- Vă mulţumesc foarte mult!
- Mă bucur să fiu aici.
- Să începem vizita dumneavoastră!
Cei patru lideri europeni s-au întâlnit la hotelul Intercontinental din Kiev. De aici au plecat spre oraşul Irpin, transformat de militarii lui Putin într-un cimitir uriaş.
"Ei au luat la ţintă aceste maşini, astea sunt poze cu ele. Erau familii înăuntru. Au tras în ele, în femeile şi copiii din aceste maşini, nu era niciun bărbat aici. I-au ucis în mod deliberat, deşi nu reprezentau ţinte militare. Oamenii încercau să iasă şi au fost omorâţi în propriile maşini".
Dovezile masacrului comis de ruşi aici i-au copleşit pe cei patru oficiali europeni.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Ați văzut cu toții aceste imagini, din acest oraş devastat, care, în acelaşi timp, este un oraş eroic, pentru că aici bărbaţii şi femeile Ucrainei au oprit armata rusă din avansul spre Kiev. Acesta este eroismul armatei, dar şi al populaţiei ucrainene
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Civili nevinovați au fost afectați, case au fost distruse. Un oraș întreg a fost distrus, chiar dacă nu a existat infrastructură militară deloc aici. Asta spune multe despre brutalitatea războiului rus, care este îndreptat spre distrugere și cucerire.
Fiecare stradă din Irpin spune povestea unei tragedii. Nicio casă nu mai e întreagă. Pe ruinele uneia dintre ele, preşedintele Franţei citeşte un îndem la libertate.
- Ce este acolo?
- "Make Europe, not war".
- Aveţi ochi foarte ageri.
- Acesta este mesajul corect!
- Şi nu a fost regizat.
După vizita în Irpin, cei patru lideri europeni au mers la întâlnirea cu Volodimir Zelenski. Este o imagine care va intra în istorie, a scris presa franceză.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Am fost profund impresionat de tragedia umanitară inimaginabilă pe care am văzut-o astăzi lângă Kiev. România, ca un vecin și partener de încredere, și membru UE și NATO cu cea mai lungă graniță cu Ucraina este solidară cu cetățenii din Ucraina.
Ucraina, sprijinită în dorința ei de a adera la Uniunea Europeană cât mai repede
S-a discutat despre sprijinul pe care îl vor acorda în continuare Ucrainei, dar şi despre cum poate fi deblocat exportul de cereale, fără de care, întreaga lume riscă să treacă printr-o criză alimentară.
I-au făcut şi o promisiune lui Volodimir Zelenski. Toţi patru susţin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Am auzit chiar astăzi sirenele în Kiev. Rusia nu caută pe cine să ameninţe, să intimideze, caută noi posibilităţi de intimidare a Europei. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei e o agresiune împotriva Europei.
Deşi nimeni nu spune oficial asta, liderii occidentali au vorbit cu Volodimir Zelenski şi despre ultimele convorbiri pe care le-au avut cu Vladimir Putin şi au încercat să găsească o soluţie pentru a debloca negocierile de pace.
După cum era de la aşteptat, Rusia a luat în râs iniţiativa liderilor europeni
Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt Kremlin: Sperăm că liderii acestor trei state, alături de preşedintele României, care va fi alături de ei, să nu se concentreze doar pe sprijinirea Ucrainei, prin încărcarea cu arme a acesteia. Acest lucru este absolut inutil şi nu va face decât să aducă suferinţă oamenilor, aducând şi mai multe daune ţării.
Cel mai virulent a fost fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.
"Fanii europeni ai broaștelor, lebărului și spaghetelor adoră să viziteze Kievul. Fără folos. Promisiuni de aderare la UE şi obuziere antice, s-au bucurat de nişte votcă şi s-au întors acasă, ca acum 100 de ani. Cu toate acestea, nu vor aduce Ucraina mai aproape de pace. Timpul trece", a scris pe twitter oficialul.