Antena Meniu Search
x

Vizită istorică la Kiev pentru Iohannis, Macron, Scholz şi Draghi. Franța vrea ca Ucraina să câștige înapoi și Crimeea

Klaus Iohannis a făcut astăzi prima vizita oficială în Ucraina de la izbucnirea conflictului cu Rusia. Preşedintele României a fost întâmpinat în gara Kiev de vicepremierul ţării vecine, Olha Stefanishyna. La scurt timp după sosirea lui Iohannis, o alarmă aeriană s-a declansat în capitala Ucrainei, au fost șase în total. Iohannis împreună cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi, s-au întâlnit după vizita de la Irpin şi cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a transmite un mesaj de unitate, după acuzațiile că i-au sprijinit modest pe ucraineni.

de Redactia Observator

la 16.06.2022, 17:40

Vezi și

Potrivit CNN, liderii Franței, Germaniei și Italiei au făcut vizita istorică la Kiev şi pentru a atenua tensiunile legate de ceea ce oficialii ucraineni percep ca fiind un sprijin modest oferit în lupta lor cu ruşii. Cei trei lideri, Macron, Scholz și Draghi au fost criticaţi și acuzați că ar susţine negocieri de pace care ar dezavantaja Ucraina.

Cu toate astea o sursă diplomatică franceză, citată de CNN, a declarat că Franța dorește ca Ucraina să preia controlul asupra Crimeei ca parte a unei victorii militare asupra Rusiei. ”Susținem o victorie integrală, cu restabilirea integrității teritoriale, în toate teritoriile cucerite de ruși, inclusiv Crimeea.”

Cei patru înalţi oficiali au fost conduşi în Irpin, o suburbie a Kievului, distrusă aproape în totalitate de bombardamentele armatei ruse. Orașul a devenit un simbol al distrugerilor şi atrocităţilor comise în timpul ocupării regiunii de către armata rusă în martie.

Klaus Iohannis se va întoarce în ţară joi seară, iar vineri îl va întâmpina pe regele Belgiei care este aşteptat în România. Preşedintele îl va primi pe Majestatea Sa Philippe şi îl va conduce într-o vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Pe acelaşi subiect

"Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană inimaginabilă şi distrugerile cumplite pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Reiterez cu tărie apelul meu pentru ca toţi făptaşii ruşi să fie traşi la răspundere de justiţia penală internaţională, pe care România o sprijină pe deplin", a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Iohannis, în Ucraina: Trebuie să ne concentrăm pe nevoia de pace, pe efortul de reconstrucţie şi pe reconstruirea viitorului acestei ţări

Preşedintele Klaus Iohannis a postat, joi, un mesaj pe Twitter în care afirmă că ucrainenii trebuie ajutaţi să-şi făurească un nou viitor. "Suntem aici împreună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru că ştim că este de datoria noastră să acţionăm. Este responsabilitatea noastră să menţinem acest impuls şi să îi ajutăm pe prietenii noştri ucraineni să îşi făurească un nou viitor. Trebuie să ne concentrăm pe nevoia de pace, pe efortul de reconstrucţie şi pe reconstruirea viitorului acestei ţări", a scris Iohannis pe Twitter.

Mario Draghi după vizita la Irpin: ”Vom reconstrui totul”

Şeful statului a ajuns, joi, cu trenul la Kiev. Tot cu trenul au ajuns şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi. "Vom reconstrui tot", a promis premierul italian Mario Draghi, după ce a vizitat Irpin. Aici ruşii "au distrus grădiniţe, terenuri de joacă. Totul va fi reconstruit", a spus Draghi în faţa presei după ce a mers pe străzile distruse din Irpin.

"O mare parte din ceea ce (ucrainenii) mi-au spus priveşte reconstrucţia", a adăugat Draghi, vorbind despre "speranţa" lor pentru "ce doresc să facă în viitor". De fapt, "deja au început", mai ales cu ajutorul unei aplicaţii care "recenzează fiecare loc care a fost distrus", astfel că "autorităţile ştiu exact unde se află locurile de reconstruit", a mai spus premierul italian. Și Macron a salutat "eroismul" ucrainenilor: ”Franţa este alături de Ucraina din prima zi. Ucraina trebuie să reziste şi să învingă”, a declarat şeful statului francez.

După vizita la Irpin, Draghi, Macron, Scholz şi Iohannis au sosit la palatul Mariinsky, în centrul Kievului, unde au fost primiţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, îmbrăcat în obişnuitul său tricou kaki.

Medvedev, ironii despre vizita liderilor UE la Kiev: ”Iubitori de broaşte, cârnați şi spaghete care adoră să viziteze Kievul. Ceasul ticăie”

În cealaltă tabară, Kremlinul i-a avertizat azi pe liderii UE aflați la Kiev. "Ne-am dori să sperăm că liderii acestor trei ţări (...) nu se vor concentra doar pe sprijinirea Ucrainei şi proiectele privind continuarea furnizării în continuare de arme. Acest lucru este total inutil şi nu va face decât mai mult rău acestei ţări", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Mai incisiv a fost fostul președinte rus Dmitri Medvedev care s-a referit la cei trei lideri europeni numindu-i ”iubitori de broaşte, cârnați şi spaghete care adoră să viziteze Kievul” și pe care i-a avertizat că ”ceasul ticăie”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Vizită istorică la Kiev pentru Iohannis, Macron, Scholz şi Draghi. Franța vrea ca Ucraina să câștige înapoi și Crimeea