Cum a arătat călătoria București-Iași cu Trenul Unirii. Petrecere în vagoane, sărbătoare în stații: "E fantastic, nu mă așteptam să îmi placă atât de mult"
În zi de sărbătoare, zeci de oameni s-au îmbarcat în Trenul Unirii. Garnitura "îmbrăcată" în culorile tricolorului a circulat pe ruta Bucureşti-Iaşi. În vagone a fost petrecere, iar în gări trenul a fost aşteptat de sute de oameni.
De Mădălina Iacob la 24.01.2024, 21:37Călătoria începe în Gara de Nord din Bucureşti. Soarele nici nu a răsărit, dar trenul unirii se pregăteşte de plecare. "E trecut de ora 6 şi e forfotă în Gara de Nord. Cei mai mulţi călători caută acum peronul 7, pentru că astăzi, Trenul Unirii porneşte de aici, din Bucureşti şi va ajunge la Iaşi. Suntem şi noi călători astăzi. Haideţi cu mine!", Mădălina Iacob, reporter Observator.
Călătorie cu "Trenul Unirii"
Locomotiva vopsită în culorile tricolorului îşi porneşte motoarele aproape de ora 7. Are de parcurs o călătorie lungă şi va străbate ţara de la sud la nord în peste 6 ore. Biletul dus-întors costa 214 lei. În trenul Unirii avem parte de muzică de sărbătoare.
Acești copii sunt clasa a șasea, sunt din Buzău şi au plecat în excursie. "Mergem să sărbătorim Mica Unire şi în excursie ne-am gândit să mergem la Iaşi. Suntem clasa a șasea, alături de doamna dirigintă. Care e planul? Să sărbătorim, să ne distrăm şi să ne simţim cât mai bine!", spune un călător.
- Momentul în care trei maşini se izbesc, rând pe rând, în Pasajul Unirii din Capitală. Patru oameni au ajuns la...
- Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită la Iași cu hore, poale în brâu moldoveneşti, dar și huiduieli: "Nu...
- Experienţă inedită de Ziua Micii Uniri, oferită de CFR. Traseul pe care circulă Trenul Unirii
Schimbăm vagonul şi îi întâlnim pe Valentin şi Victor. Doi tineri din Bucureşti care au vrut să descopere Iaşiul în zi de sărbătoare. "Din cauză că suntem liberi am zis să mergem, ne place să călătorim şi am zis să mergem", spune Valentin. "A fost ceva spontan, ieri ne-am hotărât să mergem. Avem de gând să vizităm centrul şi să facem nişte fotografii. Aţi mai fost la Iaşi? Nu, e prima oară", zice Victor.
Le promitem să îi însoţim prin oraş, până atunci, explorăm fiecare vagon. Aşa îl întâlnim şi pe Răzvan, controlorul trenului. A îmbrăcat uniforma la 21 de ani, de atunci a învăţat ţara ca-n palmă. "Având în vedere că lucrez de 33 de ani, am mai deservit acest tren şi alte ocazii. Oamenii călătoresc mult mai mult cu acest tren pentru că se opreşte. La Focşani, Bârlad şi Iaşi", spune el.
Cu cât ne apropiem de Iaşi, cu atât simţim mai mult atmosfera de sărbătoare. Garnitura a avut 9 opriri până la destinaţie. La Vaslui, copiii au aşteptat nerăbdători trenul.
În final ajungem la destinaţie. Înainte, a trebuit să ne fotografiem şi noi cu locomotiva tricoloră. Însoţiţi de Victor şi Valentin am plecat să explorăm oraşul. "E fantastic, nu mă așteptam să îmi placă atât de mult, nu mă aşteptam ca Palatul să fie aşa de mare", spune Valentin. "Facem fotografii, mergem la cazare şi apoi ieşim iar în oraș, vizităm mănăstiri", adaugă Victor.
I-am lăsat să facă fotografii şi să bifeze obiectivele turistice, iar noi ne întoarcem la Bucureşti. "Pentru noi, excursia s-a încheiat. E timpul să mergem din nou la Bucureşti", încheie Mădălina Iacob.