Antena Meniu Search
x

Video Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită la Iași cu hore, poale în brâu moldoveneşti, dar și huiduieli: "Nu îmi place că suntem puțin divizaţi"

O paradă militară cu mii de spectatori şi hore în care au intrat sute de oameni. Aşa a arătat sărbătoarea Unirii Principatelor la Iaşi. N-au lipsit tensiunile politice. Susţinătorii Dianei Şoşoacă au huiduit vorbitorii de la tribuna oficială şi au defilat pe muzică de fanfară cu favorita lor. Iar liderul AUR, George Simion, s-a urcat pe statuia lui Ştefan cel Mare pentru a-şi ţine discursul. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 24.01.2024, 19:31

Vezi și

Ziua de sărbătoare a adus mii de oameni la Iaşi. După ce au admirat survolul avioanelor şi defilarea celor 300 de militari, a urmat tradiţionala horă în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza.

  • Clara Mihociu, reporter Observator: După ce au dat mână cu mână în hora unirii, oamenii au rămas prinşi în horă, pentru a sărbători în continuare pe spectacolul de muzică folclorică pregătit pentru ei.

Pentru mulţi români a fost şi ziua reunirii. O femeie s-a întors din Spania după cinci ani de absenţă. Şi-a scos mătuşa la ceremonie şi la dans.

  • Reporter: Vă era dor să fiţi acasă?
  • Femeie: Foarte dor! Vă daţi seama, mătuşica mea, sora lui tata, ce ne-a învăţat să dansăm de micuţe şi acum ducem paşii mai departe.
Pe acelaşi subiect

Cozi n-au fost doar la dans, ci şi la plăcinte.

  • Clara Mihociu, reporter Observator: Peste 5.000 de ceaiuri fierbinţi au fost distribuite oamenilor şi 5.000 de poale în brâu moldoveneşti. Este masa devenită tradiţie în fiecare an pe 24 ianuarie, la Iaşi.

Ziua Unirii Principatelor. De la ceremonia din Iași n-au lipsit tensiunile

În timp ce se pregăteau discursurile la tribuna oficială, susţinătorii Dianei Şoşoacă îşi făceau auzite nemulţumirile. Oamenii s-au calmat când senatoarea a apărut în mulţime şi s-a prins în horă. A urmat un marş cu lozinci electorale. 

La Iaşi au defilat şi susţinătorii AUR, cu George Simion în frunte. Acesta s-a urcat pe soclul statuii lui Ştefan cel Mare pentru a-şi ţine discursul.

  • George Simion, preşedintele AUR: Noi, aici, cu poporul, ei, acolo, cu minciuna!
  • Cetățean: Nu îmi place că suntem puţin divizaţi. N-ar trebui ca politica, astăzi, să primeze. Astăzi trebuie să primeze zi de sărbătoare, veselie pentru toţi românii.

Preşedintele Senatului a fost singurul reprezentant al puterii care a ajuns la Iaşi

  • Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului: România nu va ajunge pe mâna demagogilor şi a populiştilor, pentru că destinul României este să fie parte din lumea liberă.

Nicolae Ciucă nu a participat la Hora Unirii, după discurs. La Bucureşti, edilul general Nicuşor Dan a dansat alături de prefectul Capitalei după slujba organizată la Patriarhie. Preşedintele şi premierul au marcat sărbătoarea la mormântul ostaşului necunoscut. Alegerile de anul acesta au fost tema abordată de amândoi.

  • Klaus Iohannis, preşedintele României: Este esenţial să ne exercităm cu responsabilitate dreptul nostru democratic de a alege politicienii care să servească cu devotament naţiunea, la fel cum au făcut şi înaintaşii noştri.
  • Marcel Ciolacu, premierul României: Rolul nostru, ca lideri politici, este de a genera coeziune şi unitate şi nu diviziune socială.

De Ziua Unirii s-au organizat în țară mai multe concursuri de alergare

În Focşani, însă, o astfel de cursă s-a încheiat cu o tragedie. Ilie Roşu, un maratonist de 64 de ani, a făcut infarct şi a murit la scurt timp după ce a plecat de la linia de start.

  • Alergător: A avut o problemă cardiacă, a căzut din picioare. 

Bărbatul a fost un alergător veteran. Cursa de azi, numită Maratonul Reîntregirii Neamului, ar fi fost a 293-a din viaţa sa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită la Iași cu hore, poale în brâu moldoveneşti, dar și huiduieli: "Nu îmi place că suntem puțin divizaţi"