Cum a reuşit să scape bărbatul care a atacat un urs cu bâta în timp ce dormea. "Dă-i şi pleacă"
Imagini incredibile surprinse într-o pădure din România. Un bărbat se apropie de un urs care doarme şi îl loveşte cu sălbăticie cu o bâtă. După ce se dezmeticeşte, animalul sare la atacatorul său. Autorităţile au deschis o anchetă şi încearcă să afle când şi unde s-a întâmplat totul.
De Redactia Observator la 13.09.2023, 19:40Imaginile surprinse într-o pădure din ţara noastră sunt ireale. Un bărbat se apropie de ursul care pare că doarme şi îl loveşte pur şi simplu cu o bâtă. În secunda următoare, animalul se dezmeticeşte şi încearcă să se ridice. Individul reuşeşte să mai dea de câteva ori înainte ca ursul să riposteze.
Cum a reuşit să scape bărbatul care a atacat un urs cu bâta în timp ce dormea
Bărbatul are noroc. Sălbăticiunea se propteşte într-un copac, se împiedică şi nu reuşeşte să-l atingă.
- Fugi! Fugi că mă omoară!
- "Stai drace că mă omoară". Un bărbat şi-a riscat viaţa şi a atacat un urs în cap în timp ce dormea. Buimac,...
- Un urs a murit, izbit în plin de o maşină, între Cisnădie şi Şelimbăr. Şoferul de 29 de ani, rănit la...
- Urs captiv într-un lanţ, descoperit de un paznic de vânătoare în apropierea caselor, în Hunedoara
- Stai aşa că sare!
Într-un final, agresorul o ia la goană şi se refugiză în maşina prietenului său, care filma toată isprava.
- Dă-i şi pleacă!
- Încuie maşina!
Georgică Botoșan - vânător: E foarte periculos, şi-o pus viaţa în pericol şi nu îi apăra nimeni pe oameni, n-avea cine. Putea să-l omoare. Am impresia că este un mascul ăsta, că dacă era ursoaica, era şi mai agresivă că ei l-or provocat.
Imaginile au devenit imediat virale şi au ajuns inclusiv în atenţia Ministerului Mediului care, potrivit surselor Observator, a cerut lămuriri de la Garda Forestieră.
George Gârbacea, Agenţia Natională pentru Protecţia Mediului - ANPM: Ştiu că s-a întâmplat vara aceasta, nu ştiu exact locaţia. Probabil că este în zona de Nord a Românaii. Suceava, Neamţ. Se vede că e o pădure de fag, în zona Capaţilor Orientali.
Întâlnirile oamenilor cu urşii au devenit tot mai frecvente în zona montană şi nu de puţine ori animalele au avut de suferit. În iunie, o maşină înmatriculată în Argeş a trecut pe lângă un exemplar. Din senin, pasagerul i-a aruncat o sticlă în cap.
De obicei, turiştii îşi pun viaţa în pericol pentru o poză sau un filmuleţ cu care să se laude pe reţelele de socializare. Luna trecută, pe Transfăgărăşan, un bărbat a fost la un pas de moarte. S-a apropiat de un exemplar şi a vrut să-i dea să mănânce. Animalul a intrat cu putere în el şi l-a pus la pământ. A scăpat doar pentru că sălbăticiunea s-a retras şi nu a mai continuat atacul.
La începutul verii a păţit la fel şi un motociclist, tot pe Transfăgăşan. S-a oprit, i-a dat să mănânce ursului pe marginea drumului, însă animalul a început să-l lovească cu labele.
La fel de multe sunt şi situaţiile în care oamenii sunt atacaţi. În ultimii ani, urşii au ajuns spre zonele de câmpie din Dolj, Olt, Iași sau Prahova.
Mircea Fechet, fost ministru al Mediului: Interactiunea dintre urs si om produce pagube si mai grave respectiv vatamarea sau chiar decesul unor persoane. din acest motiv Ministerul Mediului a trimis spre avizare cotele de prevenţie si interventie pentru ursul brun. Acel ordin prevedea o cota insumata de 500 de exemplare acele cote in discutie nu vor fi de 500 de exemplare, ci vor fi 140 de exemplare pentru cota preventie si 80 pt cota de interventie.
Ultimele date arată că în România sunt între 7.500 şi 8.100 de exemplare. În ultimii şase ani, au ucis 14 persoane şi au rănit alte 158. Pagubele materialele pe care le-au produs au fost de peste 7 milioane de lei.