Cum arată avioanele-spion AWACS pe care NATO le aduce în România. Au trei misiuni de îndeplinit
NATO aduce în România avioane-spion din Germania pentru a supraveghea mişcările Rusiei în războiul din Ucraina. Aeronavele vor ajunge la baza aeriană militară de lângă Bucureşti şi de acolo vor pleca în misiune în spaţiul aerian românesc. Între timp, Rusia anunţă prima victorie după şase luni. A reuşit să cucerească oraşul strategic Soledar.
De Laurenţiu Rădulescu la 13.01.2023, 19:57Avioanele de spionaj NATO vor ajunge marţi la Bucureşti şi vor rămâne la noi în ţară mai multe săptămâni. Aceste aeronave au mai efectuat misiuni deasupra României. O echipă de la Observator a filmat acum trei luni un avion de spionaj care a decolat de la baza Aeriană din Achen, Germania, şi a survolat statele din sud estul Europei, inclusiv ţara noastră.
NATO mută avioanele-spion în România
"Întreaga aeronavă este împărţită în cinci departamente. Unul dintre cele mai importante este cel care monitorzează ce se află pe mare şi în aer pe o distanţă de aproape 500 de kilometri din locul în care ne aflăm în acest moment", arăta Laurenţiu Rădulescu, în octombrie 2022.
Avionul folosit de NATO pentru culegere de informaţii este un Boeing 707 dotat cu un radar uriaş care scanează o suprafaţă de peste 300.000 de kilometri pătraţi. Poate zbura la peste 12.000 de metri altitudine, iar la nevoie poate să coboare suficient de mult încât să detecteze submarine inamice.
- CNN: Retragere organizată a unor soldaţi ucraineni din Soledar. Ruşii NU controlează cele două mari rute către...
- "La Soledar şi Bahmut e ca la Verdun". Ruşii şi ucrainenii publică imagini groaznice cu sute de cadavre. Mii de...
- Rusia anunţă oficial că a cucerit oraşul Soledar. "Victorie crucială" după luni de eşecuri pentru ruși. Un...
Misiunile aeronavelor AWACS
- ținerea sub observație a inamicului
- comandă și control
- strategie militară
Rusia anunţă că a cucerit oraşul Soledar
Acum vor monitoriza fiecare mişcare a ruşilor, care au anunţat astăzi că au reuşit să cucerească oraşul ucrainean Soledar. Ministerul Apărării de la Moscova spune că numai în ultimele trei zile a ucis peste 700 de militari ucraineni. "Stabilirea unui control deplin asupra oraşului Soledar face posibilă întreruperea liniilor de aprovizionare pentru forţele ucrainene în oraşul Artimovsk (n.r. Bahmut), localizat spre sud-vest", a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării.
Oficialii de la Kiev au negat că au pierdut oraşul şi au spus că luptele continuă. Într-un interviu la BBC, ministrul ucrainean al Apărării a declarat că ţara lui face parte de facto din NATO, pentru că ţările membre au făcut scut în jurul Ucrainei.
- Reporter: A existat percepţia că orice fel de... Spre exemplu, tancuri - care sunt trimise în Ucraina - ar fi privite ca o escaladare de către Rusia. Nu sunteţi îngrijorat de cum ar putea să răspundă Rusia?
- Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: Am un război în ţara mea. Ce escaladare ar putea să urmeze? Ei (n.r. ruşii) atacă oraşele mele, spitalele mele, grădiniţele mele.
Ministrul Apărării din Ucraina s-a arătat convins că va primi armele suplimentare pe care le-a cerut Zelenski, inclusiv tancuri și avioane de luptă. Kievul se aşteaptă la o nouă ofensivă majoră a Rusiei la primăvară.