Antena Meniu Search
x

Video "Ochii din aer" ai NATO: Cum supraveghează aeronava AWACS mișcările de trupe de pe frontul din Ucraina

Cele aproape opt luni de război de la graniţele României şi ale NATO au transformat ţările din sud-estul Europei într-una dintre cele mai vulnerabile zone din lume. Nu de puţine ori, bombardierele ruseşti forţează intrarea în spaţiul aerian al Alianţei, inclusiv al ţării noastre. În replică, NATO trimite zilnic avioane de luptă şi de monitorizare din Germania spre România, să observe mişcările Rusiei pe frontul din Ucraina. O echipă Observator a filmat o astfel de misiune.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 09.10.2022, 21:11

Vezi și

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Întreagă aeronava este împărțită în cinci departamente. Unul dintre cele mai importante este cel care monitorizează tot ce se află pe mare și în aer, pe o distanță de 500 de kilometri de locul în care ne aflăm în acest moment.

La bordul aeronavei sunt 22 de soldaţi NATO din 6 ţări membre ale Alianţei. Transmisionişti, piloţi, militari antrenaţi să observe fiecare mişcare a aeronavelor inamice din apropierea graniţelor de sud est a Europei. Ţinta principală a misiunii - mişcări ale navelor şi avioanelor de luptă ruseşti în Ucraina şi enclava Kaliningrad.

Brett, militar din baza Geilenkirchen: Aeronava AWACS livrează foarte multe informaţii de care NATO are nevoie. Trebuie să ştim ce se întâmplă la sol, în Ucraina.

Misiunea de luptă la care participăm durează 13 ore. 13 ore în care antena uriaşă amplasată pe avionul militar adună date de pe frontul de est şi le raportează în timp real Alianţei Nord Atlantice. 

Cum se întâmplă acest lucru şi care este rolul militarilor români din baza NATO din Germania vedeţi mâine, într-un reportaj în exclusivitate la Observatorul orei 19.00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » "Ochii din aer" ai NATO: Cum supraveghează aeronava AWACS mișcările de trupe de pe frontul din Ucraina